A Hohenschwangau kastély II. Miksa bajor király nagyszerű építménye, ami nem messze áll a II. Lajos építette Neuschwanstein kastélytól.

 

II. Lajos neve a köztudatban sokak szemében eggyé vált a fényűző, német területeken található kastélyokkal, többek között a Disney-kastéllyal, a Herrenchiemsse-i kastéllyal és természetesen a Linderhofival. A Hohenschwangau azért képez kivételt a többivel szemben, mivel ezt nem Lajos álmodta és építette meg, hanem édesapja, II. Miksa bajor király. A kastély a Neuschwanstein-hoz hasonlóan Bajorországban található (ha ide látogatunk, akkor érdemes mindkettőt meglátogatni, egész közel vannak egymáshoz, 1,5 kilométerre), Füssen városától nem messze. II. Lajos ebben a kastélyban nevelkedett, mondhatni ez volt a gyerekkori rezidenciája, itt tanult

 

és ez az épület ösztönözte arra, hogy felnőttként ehhez hasonló fényűző kastélyokat építsen.


Hohenschwangau kastely 01A kastély története egészen a 12. századig nyúlik vissza, amikor is ugyanezen a helyen felépült Schwangau kastélya, amit egy lovagcsalád birtokolt. Ők voltak a terület felügyelői, innen irányították Schwangau tartományát. Ez a kastély a 16. században „hanyatlásnak” indult (nem tett eleget az eredeti funkciójának, a védelemnek), többször is gazdát cserélt, mígnem a 19. századra szinte teljesen az enyészeté lett.

 

II. Miksa király (aki akkor még koronaherceg volt), egy hegyi séta közben fedezte fel a területet, és rögtön elbűvölte őt a környék nyugalma és festői szépsége. (Ez 1829-ben történt) 1832-ben meg tudta vásárolni a területet (ami nem járt különösebb nehézségekkel, tekintve azt, hogy Bajorország koronahercege volt), és rá egy évvel, 1833-ban megkezdődtek a munkálatok.


 Utazási Tipp  
    Utazások a Hohenschwangau kastélyhoz

A megbízott építész ifj. Domenico Quaglio volt, aki az építkezést felügyelte, emellett ő volt az a megbízott szakember, aki a kastély stílusáért, a neogótikáért felelt. A kastély négy éven keresztül épült, 1837-ben fejeződtek be a munkálatok, bár kisebb-nagyobb kiegészítéseket kapott a kastély, egészen 1855-ig. Ifj. Domenico Quaglio csak 1837-ig tudta segíteni a királyt, ugyanis akkor elhunyt. A helyét először Joseph Daniel Ohlmüller vette át, majd az ő 1839-es halálával a kastélyt Georg Friedrich Ziebland fejezte be.

 

Az épületet 1905-ben villamosította Luitpold bajor királyi herceg, akinek 1912-es halálát követően a kastély múzeumként kezdett funkcionálni. (Miksa felesége, és Lajos anyja, Mária királyné volt a kastély tulajdonosa Luitpold előtt, és ő egy alpesi kertet építettet a kastélyhoz, amelyben a legritkább, Alpokból származó növények kaptak helyet.)


Hohenschwangau kastely 02


Áprilistól szeptemberig kilenc órán keresztül lehet meglátogatni a kastélyt, egészen pontosan reggel kilenctől délután 18 óráig. A kastélyba csak idegenvezető csoporttal lehet látogatni, ez

 

a szolgáltatás ma már magyar nyelven is elérhető.

 

A kastélyon belül (ahogy az összes többi, II. Lajoshoz köthető épület esetében) tilos kép-és hanganyagokat készíteni. A csoportokhoz a jegy megvásárlásához a parkoló közelében található jegyirodában van lehetőség. Az összes ilyen csoport percre pontosan elindul, nem érdemes lemaradni róla, mert akkor már nem engednek be, és a jegy árát nem térítik vissza. A kastélyt két úton lehet megközelíteni, egy 10-15 percesen (ez erősen meredek, sok a lépcső) és egy 20-30 percesen (ez kevésbé fárasztó). A kastély kertjét is érdemes megtekintetni, ami nem csak szemkápráztató de ingyenes is.

 

A jegyirodában jegyet lehet vásárolni az 1,5 km-re található Neuschwanstein kastélyhoz, ami ugyanúgy II. Lajos egyik kedvelt kastélya volt.

A kastélyt évente körülbelül 300.000 turista látogatja.


Hohenschwangau kastely 03


 Utazási Tipp  
    Utazások a Hohenschwangau kastélyhoz


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.