Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Még nem késő összepakolni, ünnepelje a húsvétot Horvátországban. Fedezze fel Horvátországot az Isztriától Dalmáciáig!

 

Hamarosan itt a kereszténység legnagyobb, Jézus Krisztus feltámadását dicsőítő ünnepe. Még nem késő összepakolni! Húsvétozzon Horvátországban! A február végi időjárás ugyan kissé megviccelte az ittenieket is, főleg a tengerparton élőket, hiszen Dalmáciában is repkedtek a mínuszok és esett a hó, de a rend hamar visszaállt és már közel 20 fokos meleg várja az idelátogatókat.


 Utazási Tipp  
    Dél Dalmát utazások

Érdemes Horvátországban tölteni a húsvéti ünnepeket, az idő igazán kellemesen tavaszi, főleg Dalmáciában, ahol számos rendezvény mellett helyi szokásokkal is megismerkedhetnek az idelátogatók.

 

Pula és Opatija mellett Dubrovnikban ilyenkor rendezik meg a tradicionális kirakodó vásárt,

 

ahol mediterrán ételeket kóstolhat meg vagy gyógynövényekből készült egyéb termékeket próbálhat ki.

 

Horvátország keresztény ország, a lakosok többsége hithű és hagyományőrző katolikus, ezért húsvétkor több, kisebb- nagyobb településen rendeznek körmenetet és szentmisét. Sajátos felejthetetlen élmény volt ezt látni pár évvel ezelőtt a Hvar szigeten. A hagyományos körmenet (25km) itt már Nagycsütörtökön este elindul és Nagypénteken reggel tér vissza.

 

Érdekessége, hogy a résztvevők egyidejűleg sétálnak az óramutató járásával megegyező irányba, így a körmenetben hordott keresztek soha nem találkoznak. A hiedelem szerint, ha ez megtörténne, akkor óriási katasztrófa következne be.

 

A körmenet templomtól templomig tartó útvonala mentén gyertyák, lámpások égnek, az emberek otthonaik ablakába is égő gyertyát tesznek, fantasztikus hangulatot árasztva. A keresztek súlyai akár elérhetik a 18 kg-ot is, amiket fekete fátyollal takarnak le. A kereszthordozók mezítláb, fehér tunikában vonulnak fel, meg- meg állva a templomok között ahol a helyi pap fogadja őket. A szertartás a 13 horvát kulturális örökség egyike, melyet az UNESCO 2009-ben a világ szellemi örökségének nyilvánított.


horvat husvet szoveg koztAz egyházi szokások mellett szinte minden régióban hasonló hagyományokkal találkozhatunk. Látogassa meg az Isztriát, a Kvarne-öblöt vagy Hvar mellett érdemes felfedeznie Zadart és környékét is hiszen ez is könnyen megközelíthető, a távolság szinte azonos.

 

Ahogy nálunk, illetve sok egyéb országban is a horvátoknál is szokás a tojásfestés. Régebben ehhez természetes színező növényeket használtak, melynek divatja újra kezd visszatérni.

 

Valamennyi régióban ismert és érdekes szokás az úgynevezett „ tojások harca“. A tojásokat többször egymáshoz ütik és amelyik a legtöbb viadalt túlélve ép marad, az a nyertes.

 

Egyes vidékeken a szerelmesek ajándékozták meg egymást festett tojással, Dubrovnikban például a menyasszony ajándékozza meg a vőlegényt vele.

 


 Utazási Tipp  
    Utazások Horvátországba

Természetesen az étkezések is fontos szerepet játszanak az ünnep alatt, fontos a tradíciók betartása. Horvátország régiói földrajzilag annyira különbözőek, hogy e miatt az étkezési hagyományok is eltérőek.

 

Az Isztrián és Dalmáciában Nagypénteken halat, vagy zsírszegény ételt esznek, Horvátország kontinentális területen mákos vagy diós tésztát, kompótot vagy édesvizű halakat.

 

Az elkészített ételeket húsvét hétfőn elviszik a misére ahol a pap megáldja azokat. Ez lehet fehér kenyér, vagy „ sirnica“ (édes kalács) Húsvét hétfőn sonkát, kenyeret, kalácsot, bárányt és különböző süteményt esznek. Természetesen ez az ünnep itt is családi.

 

Húsvét hétfőn viszont nincs locsolkodás, ennek lehet hogy egyes hölgyek örülnek is!


Régi hagyomány a húsvéti tábortűz, amikor a tábortűz mellett énekeltek és közösen ünnepeltek. A tűz, a fényesség Krisztust jelképezi. Horvátország észak-nyugati részén a Nagyszombati virrasztás előtt a helyiek elkészítik a tüzet és amikor a tábortűz égni kezd, akkor abból mindenki egy fadarabot, mint a fényesség szimbólumát viszi haza. Húsvét vasárnap, az újjászületés jelképeként olívafa ágat szenteltetnek meg, az Isztrián ennek levelét meg is eszik, hogy az életérő a testbe jusson. Vegyen részt a fenti események valamelyikén, mert nem csak nyáron érdemes Horvátországba menni!

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.