Északi szomszédjaink számára is tartogat érdekességeket Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, szóval vessük is bele magunkat a témába!

 

Szlovákiában a Húsvét több egy egyszerű ünnepnél, és az emberek ténylegesen másként gondolnak az ünnepre, mint Magyarországon. A szlovákok többsége hagyományőrző, így különböző szokások elengedhetetlenek számukra, legyen szó egy ikonikus ételről, vagy a locsolkodásról. Északi szomszédjaink asztalára ilyenkor általában füstölt sonka, főtt tojás, különböző töltött húsok, - bárány alakú – mézeskalácsok, és különböző édes, illetve sós sütemények.


husvet szlovakia01

forrás: sme.skA helyiek többsége a locsolkodást és a tojásfestést ugyanígy elengedhetetlen tartják. Húsvéthétfőn zajlik a locsolkodás, a városokban jellemzően parfümmel, míg a falvakban általában hideg kútvízzel. Egyes helyeken még favirgácsokkal jelképes elfenekelés is történik. A hölgyek ezeket a gesztusokat általában hímes tojással, csokoládéval, vagy esetenként pénzzel hálálják meg.


 Utazási Tipp  
    Utazások Szlovákia legszebb tájaira

Szlovákiában az emberek egyszerre tartják a Húsvétot családi és vallási ünnepnek, a felnőtteknek nagypéntektől tart a négy napos munkaszünet, míg az iskolások csütörtöktől élvezhetik a gondtalan életet hat napon keresztül. Ilyenkor megnövekszik az országon belüli közlekedési módok forgalma, a Szlovák Vasúttársaság is megnöveli a szerelvényeinek számát. Az emberek jelentős része ilyenkor keresi fel közeli rokonait, vagy a népszerű kirándulis célpontokat.

husvet szlovakia02

forrás: cas.sk


Az utóbbiakat várják a különböző wellness központok, illetve a nagy népszerűségnek örvend. A sípályák is még működnek, a 60 centiméteres hótakarójukkal, plusz a hatalmas ünnepi kedvezményeikkel. A Csorba-tónál már egyfajta hagyomány az, hogy az emberek álarcok mögé bújva síelnek, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend.