Legkisebb szomszédunknak az egyik legjelentősebb ünnepe a Húsvét, ugyanis mindig kiemelt szerepet töltött be Szlovéniában ez a keresztények számára fontos ünnep.

 

Ugye a Húsvét ünnepét senkinek sem kell bemutatni, ilyenkor emlékezünk meg Jézus feltámadásáról, ez a legjelentősebb keresztény ünnep, amit a fél világ ünnepel. Mondjuk sokaknak a Húsvét egyet jelent a finomabbnál finomabb süteményeknél, sok országban eltérnek a szokások, ilyen például Szlovénia is.


husvet szlovenia 01A szlovéneknek van egy sajátos ünnepi süteményük, a potica, ami egy ízletes, sok fajta verzióban létező édességfajta. A tojásfestés itt is népszerűségnek örvend, egyes megyékben olyannyira, hogy egybeforrt a helyi népművészettel. Ennek köszönhetően a szlovén tojásfestés messze földön elismerésnek örvend, és a végeredmény pedig sokat ér. A minták lehetnek eltérőek: vannak olyan területek, ahol a szabályos, geometriára épülő jegyek dominálnak, míg máshol a nép motívumok kerülnek előtérbe. Ez a művészeti ág Magyarországhoz hasonlóan a lányokra jellemző, ehhez pedig egy ünnepély is tartozik, ahol a lányoknak lehetőségük van átadni ezeket a tojásokat azoknak a fiúknak, akik tetszenek nekik. Az is szokás, hogy a tojáson elrejtenek egy üzenetet, amiben megfogalmazzák a fiúk iránti érzelmeiket. De a tojásgyár nem csak tavasszal üzemel, hanem gyakorlatilag egész évben, ugyanis minden idelátogató szeretne egy ilyen apró kis szuvenírt hazavinni.


 Utazási Tipp  
    Szlovénia szállások, utazások

A Húsvét szelleme legjobban Bela Krajinában elevenedhet meg, ami a horvát határtól pár kilométernyire található. A településre a fehér népviselet jellemző, a környéken olyan gyakori fehér-törzsű nyírfák után. Az itt festett tojások ezzel szemben rendkívül színpompásak, a Beli Krajinai pogácsa pedig még egy Európai Uniós díjat is elnyert.

 

A Húsvét egyébként egy másik jelentős dologgal is bír – az ünnep előtti hétvégén kezdődik meg a tavaszi-nyári turistaszezon, és sok helyen ilyenkor jelentős árkedvezményekkel várják a turistákat. Szlovéniában például a népies érzésekre próbálnak a vendéglátósok hatni, ugyanis a legtöbb szervezett program valamilyen szinten kapcsolatban áll a Húsvéttal, és annak szokásaival. Szóval a Húsvét egy igazi hímes tojás a látogatóknak – szó szerint.


husvet szlovenia 02