Hirdetés

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Gibraltár:  Európa déli részén, Cádiz megyéből nyúlik ki a 7km2 keskeny félsziget, gyakorlatilag egy hegy és egy kis sík terület. Legmagasabb pontja 426 méter, mindkét oldalát a Földközi - tenger mossa.

  A hegy mészkö. Tengeri állatok tetemének felhalmozásával alakult ki évmilliókkal ezelött. Első ismert neve Calpe . A mitológia szerint a gibraltári hegy volt Herkules egyik tartóoszlopa. ( A másik vele szemben a Yabal Muza, a Rif hegység legmagasabb pontja).  


gibraltar 01


  A mostani elnevezés Tarik hadvezér nevéböl született: Yabal Tariq, Tarik hegye lefordítva. Ez módosult és született a Gibraltár név. Arab kézen volt 1462-ig, amikortól a kasztíliai korona részét képezte. Az angol - holland csapatok 1704-ben foglalták el. Az 1713-as Utrechti szerzödés óta Anglia, majd Nagy - Britannia gyarmata Gibraltár. A "gyarmat" szó rossz szájízzel jár, bár az ENSZ és az Európai Unió hivatalosan helyben hagyta a szó használatát. Finomabban szólva: egyike a 16 brit deszkolonozációra váró területnek.


gibraltar panorama


  Aki a Costa del Solon vagy valahol Cádiz megyében nyaral, általában átugrik Gibraltárba. Hogyan lehetséges ez?

1. Szervezett magyar nyelvü csoporttal a hét egy bizonnyos napján.

2. Tömegközlekedési eszközzel, busszal La Linea városáig, onnan gyalog vagy gibraltári busszal.

3. Bérautóval. Mivel Gibraltárban a parkolóhelyek 90%-át csak helyi rendszámú autók használhatják, a látogatók általában leparkolnak a határ spanyol oldalán és besétálnak. A határon állnak a taxik, melyek a tájvédelmi körzet megtekintésére specializálódtak, 7-8 föt szállítanak. Ha valaki bemegy autóval, a libegö alatt lehet parkolni. Ingyenes hely kevés van, de fizetös mindig akad (font kell hozzá vagy hitelkártya).


gibraltar telefonfülke


  Gibraltár két részre oszlik: a hegy, azaz a tájvédelmi körzet, amely az összterület 40%-át foglalja el és a város. Mindegyiket érdemes megnézni, hogy általános képet nyerjünk. A hegyre fel lehet sétálni (komoly fizikai teljesítmény) vagy feljuthatunk libegővel is. Érdemes olyan jegyet váltani, amely jogosít minden látnivaló megtekintésére: mint a XIV. századi arab vár, Gibraltár szimbóluma. Az alagutak, melyek bemutatják, milyen körülmények között éltek a XVIII. században és a II. világháborúban, a Szent Mihály cseppköbarlang és a Skywalker kilátó.


  A város látnivalói közül kiemelkedik a XIX. századi Holy Mary katolikus székesegyház. A Convent, a XVI. századi kolostor, amely ma a Kormányzói palota. Benne a Király kápolna, ahová Gibraltár korábbi kormányzóit temették el. A Holy Trinity anglikán templom. A bíróság épülete, ahol 1969-ben John Lennon és Yoko Ono összeházasodtak, a Main Street hangulata, a pubok és a fantasztikus botanikus kert, melyet 1954-ben, II. Erzsébet elsö és egyetlen gibraltári látogatása alkalmából nyitottak meg. Nem messze töle a Trafalgár temetö, ahol a csata néhány áldozatát temették el.


gibraltár majom


  Gibraltár egyik kuriózuma a 300 szabadon élö makákó. Általában a hegyen vannak, de találkoztam már velük a temetöben vagy egy föutcai szemetesnél is, ahol kukáztak. Hogy mikor és milyen módon kerültek Gibraltárba, erre vonatkozóan több verzió van. A legelfogadottabb: Marokkó déli részéröl származnak és a hódító arabok vitték magukkal a VIII. század elején. A II. világháborúban megycsappant a számuk, maradtak vagy huszan. Churchill mondta, hogy vigyázni kell rájuk. Addig lesz Gibraltár brit terület, amíg vannak majmok...


gibraltári majmok 1


  A félsziget legdélibb része az Európa - pont. Évekig tartó építkezés, rendezés után ma már normális képet mutat. Itt található az 1841-ben épített, ma is müködö világító -torony, az 1997-ben ötmillió fontért felépített mecset és a Nuestra Señora de Europa templom, ahol Gibraltár védöszentjét örzik. Szép idöben jól látszik a szoros és az afrikai partok. 


Gibraltár afrika pont1


Hogyan tovább? Mi lesz a brexit megvalósulása után? 2016-ban a népszavazáson a gibraltáriak 95%-a az unió mellett voksolt. Mi történik a tízezer spanyollal, akik naponta átjárnak dolgozni? Milyen lesz a határ? Kötelezö lesz-e az útlevél? Sok kérdés, egyelőre válasz nélkül.

                    Szerző & fotók:    Almási Gabriella  kirandulasokandaluziaban.com

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.