A hosszú ünneplés tényleges oka, hogy Betlehem a katolikusok és protestánsok mellett fontos az összes ortodox egyháznak is. Utóbbiak pedig más dátumon emlékeznek meg Jézus születéséről, a görög és orosz ortodoxok január 7.-én, az örmény ortodoxoknál pedig  január 6.-án lesz idén karácsony. Bizonyos hagyományok nagyon hasonlóak, mint amit megszoktunk Európában: városszerte fényes, csillogó dekorációk, Mikulás és egyéb szuvenírek, karácsonyi koncertek, programok, felvonulás. Hatalmas karácsonyfa a Jászol téren, zene,  ünneplés. Amiben különböző mint egy hagyományos karácsonyi vásár vagy felvonulás, az természetesen a különböző egyházak ünnepei, a fentieken kívül etiópok, koptok, szír keresztények és természetesen protestánsok is képviseltetik magukat.


Pásztorok mezeje 3

  De a karácsony nem csak a keresztény lakosság számára jelentős, ilyenkor rengeteg muszlim család is kilátogat a rendezvényekre, turisták és zarándokok a világ minden részéről, sőt az utóbbi években egyre több izraeli is. Sült gesztenye helyett  ilyenkor főtt kukorica és nargilla illata lengi be az estéket, és nagyon finom hagyományos palesztin ételeket és édességeket kóstolhatunk meg.

bethlehem 6

Praktikus tudnivalók Betlehembe utazóknak:
- Sok katolikus zarándok számára a december 25-én megtartott éjféli mise a legjelentősebb esemény. Ezt a Születés Bazilikájához tartozó Szent Katalin templomban tartják meg, amelyet sok ország televíziós állomása is közvetít. Természetesen ide nem tudunk csak úgy besétálni, hónapokkal előre kell jegyet rendelni a ferencesektől, de így is sokszor csak a legszerencsésebbeknek sikerül. A misét egy nagy kivetítőn lehet követni ilyenkor a Jászol téren.

Pásztorok mezeje 2


- Betlehem a Palesztin Fennhatóság területén található. Azaz Izraelből érkezve, akár szervezett út keretén belül, akár magánutasként, át kell lépnünk egy  ellenőrző ponton, ahol az útlevelünkkel szükséges igazolni magunkat.
- Hatalmas tömeg fogad ilyenkor minket, rengeteg kisebb templomban is vannak misék, rendezvények, de aki szorong a tömegben, az jobb, ha nem  december 25-én látogat a városba.
- Az általános feltételezésekkel ellentétben, Betlehemben télen hideg van. Könnyen előfordulhat, hogy december este kabátra van szükségünk, a hőmérséklet akár jócskán 10 fok alatt is lehet.

Kellemes karácsonyi ünnepeket ! 
Bethlehem 4
   
Szerző & fotók:  Grünhut Éva idegenvezető


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.