A Tűzföld egy szigetcsoport, ami egy nagy és kb. 30 kisebb szigetböl áll. Nevét a hajósoktól kapta akik látták ahogyan az öslakosok tüzrakással védekeztek a nagy hideg ellen.

  Azt hiszem, minden idegenvezetö szeret utazni. Én is, nagyon. Rám vonatkozva tényleg igaz, hogy a munkám a hobbym, a hobbym a munkám. Csatlakozik hozzám egy férj, aki minden vízzel kapcsolatos természetes és mesterséges jelenségtöl szívdobogást kap, legyen az csatorna, szoros, öböl, különleges híd, bármi. Chile déli részén tartózkodva szóba sem jöhetett, hogy ne hajózzunk keresztül a Magellán - szoroson, amely összeköti egymással a dél - amerikai kontinenst a Tüzfölddel, az Atlanti - óceánt a Csendes - óceánnal. A csatorna hossza 565 km, szélessége 4 és 35 km között változik. Ebben az évben ünnepeljük felfedezésének 500. évfordulóját. Fernando de Magallanes portugál származású volt, de a portugál királlyal volt egy nézeteltérése. Ezután fordult a spanyol uralkodóhoz, a fiatal V. károlyhoz, aki finanszírozta az expedíciót. Magellán megígérte a császárnak, hogy eljut a Füszer - szigetekre. 1519-ben indult öt hajóval, melyek közül egy, a Victoria ért vissza 1522-ben, de ne vágjunk az események elé. Magellán tehát 1520-ban felfedezte a róla elnevezett keskeny átjárót.


tűzföld3


  Punta Arenasban, Chile szárazföldi részének legdélibb városában bementünk egy utazási irodába, mondván, hogy mi a Tüzföldre szeretnénk eljutni. Az iroda tele volt pingvines plakátokkal, mert ök a környék nagy attrakciói. A szervezett kirándulással másnap teljesült férjem régi vágya: hajózás a Magellán - szoroson és nem mellékesen a Tüzföld. A Punta Arenas - Porvenir szakaszon másfél órát tartott az út. A komp konfortos, nagy, rengeteg utassal. Én már a hajón megfagytam. December volt, nyár a déli féltekén, de Tüzföldön négy fok volt, hatalmas szél, minek következtében a hidegérzet kb. -10 foknak felelt meg.


tűzföld5


  Tüzföld egy szigetcsoport, egy nagy és kb. 30 kis szigetböl áll. Csak Isla Grandén, a nagy szigeten voltunk.  Területe fél Magyarország, 47 ezer km2, 62% Chiléhez tartozik, a többi Argentina. Itt ér véget az Andok, eddig húzodik a leghosszabb lánc. A név eredete ismert: az öslakosok tüzrakással védekeztek a nagy hideg ellen. A felfedezök látták a tüzek füstjét, portugálul  (Magellán anyanyelve)"fumo". Ezt a spanyol nyelvü legénység módosította, lett belöle "fuego", tüz. Nincs jelentösége, csak egy apróság. Az elnevezés mindenképpen a tüzzel kapcsolatos. Magellántól származik az öslakosok  összevont neve is: patagao, nagy lábú, patagon. A különbözö törzsekre késöbb kitérek. A hódítás 1555-ben kezdödött, de az intenzív érdeklödés a XIX. századra tehetö, amikor aranyat találtak. A XIX. századi hódítók között sok horvát származású volt. Darwin 1834-ben azt mondta, a patagonok és az európaiak között a különbség olyan, mint a háziállatok és a vadállatok között. A mai napig sem túl népszerü a környéken. tűzföld3


  A chilei részen kb. hétezer ember él, ez az ország legritkábban lakott területe. A legnagyobb település Porvenir.  Hatalmas tisztaság és egy érdekes helytörténeti múzeum, ami felkelti a látogató figyelmét. A kiállítás bemutatja a tenger élövilágát, valamint azt, hogy milyen körülmények között éltek a XIX. században. A város határában van az itteni öslakosoknak,  a selk'namoknak, más néven onáknak szentelt emlékmü. Átlagmagasságuk 1,80 cm volt, szemben az 1,65 európai átlaggal. Természetesen a lábuk is nagyobb volt, ez keltette fel Magellán figyelmét. Gyüjtögetéssel, halászattal, vadászattal foglalkoztak, ügyesen bántak az íjjal. Mégis mire vadásztak? Guanacora, ami a dél - amerikai tevecsalád tagja, ugyanúgy, mint a láma, az alpakka és a vicuña, valamint rágcsálókra és madarakra. A sziget belsö területeit, nem a közvetlen partot lakták. Valószínü, hogy az utolsó jégkorszakban, tízezer éve jelentek meg, amikor a dél - amerikai kontinens és a Tüzföld összefüggö terület volt. A többi környékbeli törzsekkel cserekereskedelmet folytattak. Gyakorlatilag teljesen kipusztultak a behurcolt betegségek miatt.


tűzföld1


  Porvenirtöl kb. 100 km-re található a királypingvin farm, latinul aptenodytes patagonicus. A 18 pingvinfaj közül ök a második legnagyobbak, a császárpingvin után. Magasságuk 80-90 cm, súlyuk 10 és 17 kg között. 50- 60 napig ülnek a tojásokon, hím és nöstény felváltva. Nem raknak fészket, helyváltoztatáskor viszik magukkal a tojásokat. Fókák és orkák pusztítják öket. A déli féltekén többfelé megtalálhatók, ott, ahol a hideg áramlat biztosítja a víz gazdag élövilágát. A legészakibb terület, ahol lehet velük találkozni Galapagosz környéke. A perui partoknál is sok van belölük, a Humboldt - áramlatnak köszönhetöen.


tűzföld2


  Porvenir és a pingvinek után csak kisebb településekkel találkoztunk, ahol a köolaj - és gázlelöhelyek személyzete él. Visszafelé a csatorna legkeskenyebb pontjánál, Punta Delgadanál hajózunk és húsz perc alatt partot értünk, egy fantasztikus élménnyel gazdagabban. Legközelebb az argentin oldalról mesélek.      Szerző & fotók:   Almási Gabriella     www.kirandulasokandaluziaban.com