Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Élménybeszámoló egy időutazásról a dínók világába ami összesen 620 millió évet ölel fel.160  őskori állat élethű mása, sőt a jövő teremtményei is megelevenesdnek a látogatás során. A középpontban: T-Rex, Diplodocus és társai - a jura és kréta időszak dinoszauruszai.

   2022.09.05-én látogattunk el az ernzeni Ördögkanyonba. A Rajna-vidék-Pfalz területén nyaraltunk, s én ilyenkor mindig rákeresek a neten, hogy milyen látnivalók, érdekességek, gyerekbarát helyek vannak még a környéken, hogy minél több élménnyel gazdagodjunk, amíg ott tartózkodunk. Aznapra Luxemburg volt betervezve, de a férjem praktikus gondolkodása szerint először az általam javasolt dínóparkot kerestük fel. Méghozzá azért, mert a nyitvatartási ideje 10-18 óra között van. Nagyszerű ötlet volt a részéről, az őslényparkot 2-3 óra alatt bejártuk, aztán a nap további részében nyugodtan felfedezhettük magunknak Luxemburg fővárosát is (de ez már egy másik történet az Utazási Élmények oldalán).

A német nevén Dinosaurierpark Teufelsschlucht-ot kár lett volna kihagyni! Ezt most azért írom, mert az odalátogatásunk előtt hatalmas vihar volt éjszaka a szálláshelyünk környékén és emiatt reggelre tejfehér köd ereszkedett a hegyvidéki tájra. Szerencsére mire megreggeliztünk a Jugendherbergében (ami egy német kollégium-szerű legolcsóbb szállásmegoldás Németországban) a parkba értünk, lassan feloszlott a köd és helyette csodaszép napsütésben, de árnyékos fák alatt sétálhattunk, mint ez a szép dínó is tette. 

Teufelsschlucht 1 dínók
Így utólag azt kell hogy mondjam, soha nem voltunk még azelőtt ilyen igényesen kialakított, élethűre megalkotott, részletgazdag és rengeteg információval ellátott élményparkban. Nagyon tetszett mindannyiunknak! Főleg a különböző formában pózoló dínók.

Teufelsschlucht 2 dínók

 

Teufelsschlucht 3 dínók

Egy hatalmas erdő közepén visz a séta, kanyargós, 2 km hosszú gyalogúton át, melytől jobbra-balra, a fák-bokrok között elbújva, vagy éppen a fűből, ill. az ösvény mellől néznek ránk az egykori világ urai. Dióhéjban mondanám csak el, hogy kb. 160 millió évig uralták a Földet. A triász-jura és kréta korszakban éltek és 65 millió éve haltak ki szegények.

Itt a parkban nem kell tőlük megijedni, mert bár a tervezőik eredeti méretükben prezentálják őket, csak a szájuk nagy (némelyik még pacsit is ad a gyerekeknek), mint a következő képemen látható Dilophosaurus.

Teufelsschlucht 4 dínók

Egy ilyen példány kövületeit találták meg egyébként a közeli Luxemburgban.

A park babakocsival, kisgyermekekkel is nyugodtan bejárható. Az út mondjuk földes-poros, szóval érdemes nem a legjobb cipőnket felhúzni a barangolásra és az apró kavicsok miatt a vékony talpú cipő sem túl kényelmes. Egyébként viszont könnyen lehet közlekedni.
Mi hétköznap mentünk oda, amikor egyáltalán nem volt tumultus és az is jó volt, hogy az autónkat, az erdő közelsége miatt árnyékos helyen hagyhattuk, ami egyébként még ingyenes is (ez azért kevés helyen van így Németországban).


Rögtön a bejáratban van egy mindennel felszerelt dínó bolt (itt kell megvenni a jegyeket is és audioguidot is lehet kérni). Nagyon aranyos kis játékok, ajándékok vannak az üzletben, visszafele érdemes valami kis szuvenírt is vásárolni. Mi egy izgalmas dínótojást és egy ásatási játékot vettünk a gyerekeinknek. Az előbbinek vízbe téve 5-8 nap volt a kikelési ideje.

Teufelsschlucht 5 dínó
Az utóbbiban meg világított a dínó, amikor a gyerkőceim hatalmas türelemmel lepergették róla a gipszet - még jó, hogy a teraszon fogtak neki a nagy munkának, mert hatalmas kosszal járt.

Teufelsschlucht 6 dínó

A dínóboltból kilépve kajáldákon át vezet az út Dínóföldre, de itt vannak a konténer mosdók, valamint egy kisebb, de ötletes játszótér is a gyerekeknek, ahol szintén dínócsontok után lehet kutatni, ásni, csak nagyobb kivitelben, mert a homokozóba vannak beépítve. 

Teufelsschlucht 7 dínó

A parkban tehát óriás hüllők, dinoszauruszok, vízi „szörnyek“,

Teufelsschlucht 8 dínó

vagy éppen a levegő szárnyasai

Teufelsschlucht 9 dínó

kápráztatják el a látogatókat.

Teufelsschlucht 10 dínó

Ahogy haladunk előre, mindenhol vizuálisan integrálódnak a tájba, mint ez az édes kis mumut is. 

Teufelsschlucht 11 dínó

Egyszerűen, de nagyszerűen csodálatosak!!!

Teufelsschlucht 12 dínó

Na jó, hazudnék, ha azt mondanám, hogy mind tetszett, hiszen az óriás százlábútól például konkrétan hányingert kaptam és a bazi nagy skorpió sem lopta be magát a szívembe.

Teufelsschlucht 13 dínó

Egy borzalom (volt) rágondolni, hogy még ilyen nagy példányok is éltek valamikor, holott még egy picikétől is frászt kap ma az ember.

A tájékoztató táblák nagy felületűek

Teufelsschlucht 14 dínó

és szuperjó leírásokkal gazdagítják a tudásunkat! 

Teufelsschlucht 15 dínó

Méghozzá szekvenciálisan lebontva, az evolúció idővonalának megfelelően rendezve.

Teufelsschlucht 16 dínó

Sőt, még arról is informálnak (egy fiktív geológiai korszak bemutatásán keresztül), hogy több millió év múlva hogyan változnak majd át a mai állatok furcsa lényekké,

Teufelsschlucht 17 dínó

milyen lehetséges új élőlényekkel kell a leszármazottainknak szembenéznie (pl. ilyen a hegymászó tintahal, ami a tudósok szerint a jövő leginteligensebb teremtménye lehet… khm…. reméljük ezek nem az angol tudósokra alapoztak, akik már azt is megállapították, hogy „A hideg sör rákkeltő. Mert amikor azt ráöntötték egy rákra, az rögtön felkelt“.
Ha-ha-ha – ezen még ez a jövőbeli állat is tátott szájjal nevetett (lásd a kövi képemen).

 Teufelsschlucht 18 dínó

A park közepe táján van egy valósághű Paleo Labor és egy nagy, kifeszített ponyva alatt egy igazi kutató tábor, ahol – kevés plusz pénzért – gyerekek és felnőttek egyaránt kedvükre alkothatnak, pl. kalapáccsal és vésővel felnyithatnak egy Geodát, hogy benne kristálykincsekre leljenek. Vagy aprólékos munkával miliméterekről miliméterekre dínócsontokat fedezhetnek fel és így tovább, sokféle izgalmas kutatómunka vár itt a kis felfedezőkre.

Még egy dínó mozit is berendeztek, ahova be lehet ülni kisfilmeket nézni.

Teufelsschlucht 19 dínó

Őszintén, nagyon bejött ez az egész. Természetesen kedvenceink is lettek a parkban: nekem például az egyik ilyen őslény a Megalodon cápa - hihetetlen, hogy ilyen óriási volt (a gyerekek, köztük az én lányom is simán ráfértek az uszonyára, ahogy a fejléces fő képemen is látható).

Teufelsschlucht 20 dínó

A következő - szó szerint - NAGY kedvenc, a leghosszabb növényevő dínó, a Seismosaurus, ami igazán gigantikus méretekkel rendelkezett; olyannyira, hogy nézzétek, 3 részletben fért csak rá a fotóimra:
1. Teufelsschlucht 21 dínó

2. Teufelsschlucht 22 dínó

3. Teufelsschlucht 23 dínó

Nem vagyok "dínótológus", de ha jól emlékszem, azt írták róla, hogy a Jura korszakban élt, körülbelül 150 millió évvel ezelőtt. 45 méter hosszúságával és 8 méter magasságával pedig az egyik legnagyobb dinoszauruszmodell a világon. Igazán nagyszerű volt látni, még akkor is, ha mi - aláállva - mondhatni eltörpültünk.

A következő dínó nagyon kis cuki volt, számomra az abszolút kedvenc! – nézzétek csak meg a nézését... (meg a járását...csípőjének a ringását :)

Teufelsschlucht 24 dínó

T-Rex anyuka elbújt a bokrok mögé, nem is igen akart fotózkodni, na de a fészkében ott volt a 3 kis kölyke, cumik közt kergetőztek, de nekem egy pillanatra megálltak a kis drágák, hogy lencsevégre kapjam őket.

Teufelsschlucht 25 dínó

De ott volt ez a jó humorú dínó is, hallgassátok csak meg, milyen aranyos viccel kedveskedett az arra járóknak:
Turista megy a múzeumba. Lát egy nagyon öreg dinoszaurusz csontvázat, odamegy a biztonsági őrhöz és megkérdezi:
- Uram, mennyi idős ez a csontváz?
- 70.000.000 éves és két hetes.
- És két hetes? Ezt meg honnan tudja ilyen pontosan?
- 70 millió éves volt mikor munkába álltam, 2 héttel ezelőtt...

Teufelsschlucht 26 dínó

Nehezen szakadtunk el a kis tréfamestertől, de továbbmenve egy izgalmas menekülésbe csöppentünk. …

Teufelsschlucht 27 dínó

amíg az érintett hölgy rá nem jött, hogy a szemben levő dínó csak egy növényevő fajta. Akkor aztán felült egy sziklára, hogy onnan tanulmányozzák egymást..

Ennek az elefántnak meg szinte lobogott az ormánya, pedig Isten bizony nem mi kergettük meg! Szóval lóhalálában rohant át előttünk az úton.

Teufelsschlucht 28 dínó

El tudom képzelni, hogy azért, hogy hírét vigye elefánttársainak, miszerint aznap fotózás van a parkban, nehogy már kimaradjanak a jóból. 

Teufelsschlucht 29 dínó

A földikutya(?) éppen a szégyenlős korszakát élte, ezért inkább visszahúzódott a vackába, amíg ott voltunk.

Teufelsschlucht 30 dínó

Na de ez a példány sem volt kutya!

Teufelsschlucht 31 dínó

Miután átbújtunk egy kisebb alagúton, a mezőn ebbe a dínóházaspárba botlottunk, békésen legelésztek.

Teufelsschlucht 32 dínó

Ez a lény a tarajos foltjaival,

Teufelsschlucht 33 dínó

valamint a pöttyös kroki is egészen érdekesek voltak. 

Teufelsschlucht 34 dínó

Még bőven sorolhatnám itt az őslényeket, hiszen ebben a parkban 170 élethű modell, eredeti méretükben bemutatva eleveníti meg az őskort, de inkább azt mondom, hogy aki a környéken jár és megteheti, jöjjön el ide, hogy a saját szemével győzödjön meg erről a csodavilágról. Biztos vagyok benne, hogy a család apraja-nagyja gazdag élményekkel tér majd haza és évekig emlegetni fogják a teufelsschluchti dínóparkot.

Ha útibeszámolóm kapcsán kedvet kaptak eljönni ide is, akkor nem maradt más hátra, mint hogy leírjam a pontos címűket:
Dinosaurierpark Teufelsschlucht
Ferschweilerstraße 50, 54668 Ernzen

https://www.dinopark-teufelsschlucht.de/

Teufelsschlucht 35 dínó

 Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet!

Szerző&képek: Brigitta Kernné Riebel Utazási Tipp  
    Wellness akciók, gyors foglalás akár SZÉP kártyával is!


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.