Az olasz kormány a javuló járványhelyzet miatt  március 31-től  megszünteti a koronavírus-vészhelyzetet. Ez a gyakorlatban a korlátozások nagy részének eltörését jelenti. Bemutatjuk,  mit jelent ez az olaszországba indulók számára.

  Jó hír azoknak, akik  idén olaszországi utat terveznek, hogy az olasz kormány több mint két év után, március 31-én megszünteti a koronavírus vészhelyzetet. Ezt Mario Draghi miniszterelnök kormánya jelentette be március 17.-én csütörtökön a kormány ülése után, amiről a La Stampa olasz napilap is beszámolt. Azonban meg kell jegyezni, hogy Olaszországban, mint sok más országban, pillanatnyilag az esetek száma ismét emelkedésnek indult ( a 7 napos új fertőzések száma a közelmúltban 100 000 lakosra  714 új fertőzött beteg volt.)


spanyol lepcso 01

Melyik koronavírus szabályok maradnak érvényben március 31. után?

   Az olaszországi koronavírus-vészhelyzet megszűnése után a szállodákban és  tömegközlekedési eszközökön valamint az üzletekben is megszűnik a greenpass bemutatás kötelezettsége. A nyilvános rendezvények, mozik, színházak, kiállítások vagy múzeumok ezután nem  fogják elkérnini a green passt látogatóiktól.  Szabadtéren már sehol sem kell maszkot hordani. A zárt helyeken, tömegközlekedési eszközökön viszont a maszkot ugyanúgy hordani kell egészen április 30.-ig. A tervek szerint májustól teljesen megszűnnek ezek a korlátozások és nem lesz szükség többé a green pass-ra.  A  beutazáshoz azonban továbbra is szükség van a következők valamelyikére: 

  • 3 EU-ban elfogadott oltás ( kínai vagy olasz oltások esetén a 3. oltásnak EU által elismertnek kell lenni ).
  • 2 oltás is elég, amennyiben a 2.tól kevesebb, mint 6 hónap telt el.
  • Igazolás arról, hogy 6 hónapnál nem régebben gyógyult fel a covid betegségből.

A beutazáshoz a magyar oltási igazolványt nem fogadják el, így aki Olaszországba akar utazni, ún. eeszt digitális igazolásra lesz szüksége .

Részletek: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal

 

Miután a szabályok akár többször is változhatnak, javasolt indulás előtt ismét tájékozódni az aktuális helyzetről.


Online szálláskeresés Olaszországban:

Booking.com

 


 Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.