Jégszobrok fesztiválja Harbinban: Színes fények, jégpaloták, hóból épült házak és jégszobrok 600.000 m2-en

 

Szorgos kezek ezrei minden évben hosszantartó és jól szervezett munkával január elejére építik fel a világ legnagyobb jégfesztiválját az észak-kínai Hejlungcsiang tartomány székhelyén Harbinban. A 10. legnagyobb kínai városként nyilvántartott Harbint a helyiek Jeges városként is emlegetik. Talán pont ezért minden év január elején itt rendezik meg a világ legnagyobb, és leglátványosabb téli fesztiválját is, amely egy hónapig látogatható.


harbin 01Az első - jóval kisebb - fesztivált 1987-ben rendezték meg. A kezdetben csak belföldön híres fesztivál egyre híresebbé vált és napjainkra komoly és nemzetközileg is elismert téli rendezvénnyé vált. A hatalmas területen 110 ezer köbméter jégből és 120 ezer köbméter hóból építenek fel egy különleges mesevilágot, ahol részlet gazdagon kidolgozott épületeken és szobrokon ámulhatnak a látogatók.
 Utazási Tipp  
    Legjobb utazások Kínába

A Jég- és Hó- világ számít a fesztivál legérdekesebb attrakciójának, ahol a világ 100 jól ismert épületének mását építik fel a Songhua folyó jegéből és hóból az alkotók. Hogy mindez még szebben hasson, esténként led fények milliói borítják fényárba az óriási épületeket és téli sétányokat. Nagyon népszerű a 340 méteres hosszúságú óriási jégcsúszda és az ázsiai témákat ábrázoló szobrokat is sokan keresik fel. A fesztivál egy részét csak belépő ellenében lehet megtekinteni, de nagyon sok rendezvény ingyenesen is meglátogatható.

harbin 02forrás: wikimedia.org


Amit Harbinról a fesztiválon túl tudni érdemes:

 

Harbin Kína leggyorsabban fejlődő régiójában található és az ország legnemzetközibb nagyvárosa. Több mint 30 féle országból érkeztek lakosai. A keleti vasútvonal fontos állomásaként fontos szerepet tölt be Kína gazdasági életében. Érdekessége hogy az oroszországi polgárháborút követően nagyon sok orosz emigráns és fehérgárdista folytatta itt az életét és a 20. század viharai miatt sok más országból is érkeztek betelepülők. Az érkezők iskolákat, színházakat, templomokat és egyetemet is alapítottak. Az európai hatás így megérződik a városképen is. Sok európai és orosz mintára épült épületet látni Harbin központjában ami a kínai építészettel keveredve különlegesen szép városképet mutat.

 

TIPP: Egy dologban biztosak lehetünk: Jól fel kell öltöznie aki ezt a téli csodát helyben szeretné megnézni.