A messzi tájak után térjünk vissza Spanyolországba és mivel most aktuális téma, nézzük meg, hogyan zajlanak a karácsonyi és évvégi ünnepek. A beszámoló nem erröl az évröl szól, hanem a korábbiakról és bízunk benne, hogy a soron következök is így történnek majd. Idén a karácsony is más lesz, az emberek próbálják már mentalizálni magukat.

    A hivatalos elökészületek, a ráhangolódás az adventi idöszakkal kezdödik. Népszerü esemény, amikor elöször kapcsolják be a településeken a díszkivilágítást. Nagyobb városokban több tízezer nézöt vonz a látvány. Nemcsak sima kivilágításról van szó, hanem hanem egy fény és hangjátékról. Aki lemaradt az első napról, január 7- ig bármikor megtekintheti.karácsonyi lottó
Az ünnepvárás része a karácsonyi lottó beszerzése. Az unió állmpolgárai közül a spanyolok költik a legtöbbet szerencsejátékra. A lottó hagyománya a XVIII. században, III. Károly uralkodása alatt született. Lottónak nevezik, de tulajdonképpen egy sorsjegy. Öt számjegy van rajta és semmit nem kell csinálni, csak figyelni, hogy a kihúzott számok megegyeznek - e az enyémmel. Szokás, hogy a fönök egyforma számú sorsjegyet ajándékoz a beosztottainak (minden kombinációból 100 sorsjegyet adnak ki), egy bár törzsközönsége ugyanazt a számot veszi meg, a családtagok egyforma számokkal játszanak. A húzást december 22-én délelött tévé, rádió egyenesben közvetíti. A délutáni, esti hírek pedig a boldog nyerteseket mutatják be. Egyéb lottóval sokkal nagyobb összegeket lehet nyerni. A karácsonyi lottó lényege, hogy családtagok, kollégák, barátok együtt tudnak örülni. Van egy lottó január 6-án is, arra is sokan beneveznek.
karácsonybetlehem

  Az otthoni dekoráció általában elkészül az ádventi idöszakban, nem marad 24-re. A dekoráció elengedhetetlen kelléke a betlehem. A fotón a miénk egy része látszik. A kirakodóvásárokon a családok kedvenc tevékenysége új figurák, részletek beszerzése. Szükségeltetik még egy mikulásvirág, amely szintén az ünnep szimbóluma. Az otthonok nagy részében van karácsonyfa is (müfenyö), de ez nem spanyol hagyomány, hanem az angolszász kulturából kölcsönözték.
sp.karácsony3

  December 24. munkanap. Aki este 9-ig dolgozik, az este 9-kor teszi le a lantot. Összegyülnek a nagycsaládok, 20 - 30 ember és nagyon késön vacsoráznak. Nincs szigorú, "kötelezö" karácsonyi menü. Van, aki szopós malacot süt, van, aki bárányt, halat, tenger gyümölcsét eszik. A vacsora sok fogásból áll és általában szerepel köztük a híres spanyol sonka is. Hogy jobban csússzon a vacsora, bort fogyasztanak. Az édesség a turrón ( a keleti csemege spanyol megfelelöje), a mantecado, a polvorón és a marcipán. A mantecado ( manteca= zsír) különbözö ízü lehet: fahéjas, mandulás, csokis, citromos. A szaloncukor hozzánk mindig otthonról érkezik kedves barátnak, barátnönek köszönhetöen.
sonka

  Na és az ajándék? Az hol marad? Spanyol szokás szerint karácsonykor nincsen ajándékozás. Az országban sok külföldi él. Tessék elképzelni, hogy a szomszédban lakó német gyerek kap ajándékot, míg a mi spanyol gyerekünk nem és találkoznak a játszótéren... Az utóbbi években a szülök megfelezik a gyerekeknek szánt ajándékokat és egy részét papa Noelnek köszönhetöen megkapják karácsonykor. 
 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.