A másik nagyszerű élmény, az ünnepi díszben pompázó hajók látványa, ahogy elhagyják a kikötő bejáratát, vagy éppen besiklanak a kőoroszlán és a Neue Leuchtturm (új világítótorony) közé.  A bajorok is imádnak ilyenkor enni-inni, kedvenceik nekik is a forralt borok, puncsok, teák, valamint a fehér és a Rotwurst (piros kolbászkák) mit Semmel (zsemlében), a különféle csavart tésztaételek káposztával, szalonnával, sajttal, ill. simán csak a képemen is látható meleg fűszeres sült krumpli ketchuppal.


lindau Karácsony a kikötőben 4 kép

  A szomszédos Bregenz osztrák nagyvárosában nem közvetlenül a kikötőben, hanem attól nem messze, a városban tartják meg a karácsonyi vásárokat. Talán azért, mert itt a Hafen környéke télen túlontúl szeles és hideg. Csak úgy hullámzik a tó és süvít a szél a parton, brrr! Egy szó, mint száz, nem kellemes ilyenkor a parti sétányon tartózkodni.


lindau Karácsony a kikötőben 5 kép

  Nem csodálom, hogy inkább berakták az egészet a többsávos főút túloldalán található utcára. Ezen a részen a magas épületek (pl. színház, múzeumok, éttermek) mögött védve vagyunk a tóparti zord időjárástól. Piros fényállványok jelzik a vásár két bejáratát.  Itt láttam életemben először óriás karácsonyi forgót (Weinachtsmühle). A teteje forog, középen mesebábuk vannak megelevenítve, miközben az alsó részén embereket látnak vendégül egy-egy meleg italra. Csodálatos szerkezet!
lindau Karácsony a kikötőben 6 kép

  A közelben van egy aranyos kis kerek templomocska, név szerint Nepomuk Kapelle. Az ajtaja általában mindig nyitva van, ezért ha erre járunk, betérünk imádkozni a távolélő családtagjainkért.
lindau Karácsony a kikötőben 7 kép

  A város főterén van Bregenz óriás karácsonyfája, nem messze tőle pedig egy állatsimogatót szoktak kihelyezni csacsikákkal a gyermekek örömére.  Kár, hogy idén mindez elmarad(t). Ilyenkor jó visszanézni a tavalyi, tavalyelőtti fotóinkat és azokból nosztalgiázni, feltöltődni, mint ahogy most én is tettem a saját képeimből válogatva.

Ennek szellemében kívánok Mindenkinek 2020 telén is

egy békés, egészségben és meghitt pillanatokban gazdag
Karácsonyi Ünnepet és boldog Új Évet!


lindau Karácsony a kikötőben 8 kép


 Szerző & fotók:   Kernné Riebel Brigitta