Tíz éve, régészek segítségével kezdték el építeni azt a Múzeum Hotelt a törökországi Antakyában, melyben 13 különböző civilizáció emlékei láthatóak.


A világ egyik legizgalmasabb hotel fejlesztési projektje zajlott Kelet-Törökországban, ahol 2009-ben régészek bevonásával kezdték el az Antakya Museum Hotel építését. Anatólia tartomány egyik legrégebbi települése Antakya. A helyszín különlegességét az adta, hogy a területen a hellenisztikus időszaktól kezdve öt egymás feletti rétegben 13 különböző civilizáció emlékeit tárták fel és mutatják be a múzeumi részben. Antakya város történelme az időszámításunk előtti 9. században kezdődött el, és újabb lendületet Nagy Sándor halála után kapott, amikor egyik hadvezére egy 1500 éven át virágzó nagyvárost emelt egy régi erődítés helyén.


muzeum hotel torokorszag 01

forrás: petruccimarco.it


A későbbi időkben kulcsfontosságúvá fejlődött az Antakya óvárosától kb. 30 kilométerre az Orontész folyó torkolatánál található Daphné kikötője is, mert azon a ponton ért véget a híres kínai selyemút. Daphnében rakták hajóra és szállították tovább Európába az értékes keleti rakományokat a velencei és genovai kereskedők, ami az ott élőknek tartós jómódot biztosított. Az évszázadok viharai során több különböző birodalomhoz tartozott a terület. Legutóbb 1938-ban sikerült a törököknek elérniük, hogy Szíriától Törökországhoz csatolják a francia gyarmatosítók.

A Hotelről:

2019 májusának közepén adták át azt a Hilton lánchoz kapcsolódó 17 ezer négyzetméteres szállodát, melyet több, mint 10 éven át, török régészek és restaurátorok segítségével épített fel a tulajdonos Asfuroğlu család. A hotel vendégei a különleges atmoszférájú épületen kívül minden máshol megszokott kényelmi funkciót is megtalálnak a szállodában, melynek meglátogatásához egyedi csomagokat állítanak össze a Cartour Europe iroda utazási tanácsadói.


 Utazási Tipp  
    Last minute üdülések, körutazások Törökországban akár 20-40%

Az építkezésről:

Az építkezés során végig kiemelt figyelmet biztosítottak a feltárási terület megőrzésének. Már a tervezés során is egy újszerű, pilléreken álló múzeum-hotel épület együttest álmodtak meg, és a terveket folyamatosan úgy átalakították át, hogy minél jobban megvédjék azokat a történelmi épületmaradványokat, melyeket az ásatások során sikerült feltárni.


A különleges tervezésű épület 66 hatalmas pilléren nyugszik. A luxus hotelt és múzeumot is magában foglaló acél konstrukció tartó oszlopainak alapjait kézzel ásták ki, hogy megakadályozzák az ásatás helyszínének pusztulását. Az építkezéshez 90 %-ban acélszerkezeteket használtak fel, összesen 20 ezer tonnányira volt szükség, ami 4-szer több, mint amire a párizsi Eiffel torony felépítéséhez szükség volt. Ez az acélszerkezet biztosítja, hogy a lakórészek és közös helyiségek szinte „lebegjenek” a terület felett.


muzeum hotel torokorszag 02

forrás: petruccimarco.it


A Múzeumról:

A 17000 négyzetméteres területű Antakya Múzeum a bemutatott régészeti anyag és a beépített terület nagysága miatt az egyedüli múzeum-szálloda az egész világon. A múzeum 30 ezres lelet anyagának az össze állításában több török akadémikus is részt vett. A leletek között található a világ eddigi legnagyobb épen fennmaradt ókori mozaikja is, melynek alapterülete 1050 négyzetméter. A gyűjteményt bárki megtekintheti, látogatását a nem hotelben lakó turistáknak is biztosítják.


 Utazási Tipp  
    Last minute üdülések, körutazások Törökországban akár 20-40%

Ókeresztény sziklatemplom:

A múzeumhotel közelében a Setiris-hegyen található a világ legelső ókeresztény temploma a Szent Péter sziklatemplom, melyet Barnabás és Pál apostolok alapítottak egy 13 méteres barlangban. Úgy tartják, hogy ez az imahely volt a kereszténység első igazi temploma. Napjainkban is nagyon sok keresztény keresi fel, nagyon fontos zarándokhelyének számít.

szent peter templom antakay

forrás: wikimedia.org