Ismerjék meg a Mátra területének egyik legérdekesebb látnivalóját, egy igazi erődítményt, a Kisnánai várat.

 

A Kisnánai vár valószínűleg az államalapítás környékén a 11-12. században épült. A pontos dátumot megfelelő okirat hiányában nem ismerünk, de a legtöbben az Aba nemzetségi Csobánka családot tartják az építőnek. Az első biztos tulajdonosa Csobánka Pál, aki viszont rossz oldalra állt (Csák Mátéékhoz) az Árpád-ház kihalása után, és szembefordult Károly Róberttel. Ennek következtében a birtokot a király Kompolti Péternek adta. 1415-ben Luxemburgi Zsigmond megerősítette a családot a birtokában. Rövidesen egy örökösödési szerződés után a vár az Országh családé lett, majd 1543-ban még Országh László halála előtt odaadományozta egyik rokonának, Móré Lászlónak.kisnanai var 01

képek forrása: wikimedia.org


Ő aztán a törökök ellen használta a várat, és erőivel kisebb csapásokat mért az ellátó útvonalakra, aminek következményeként viszont a törökök elfoglalták azt. (Móré Lászlóval kapcsolatban él egy népszerű legenda, miszerint a török támadás előtt az összerabolt kincseit elásta a várhoz tartozó földeken) A török uralom után 1560-tól kezdve nem állították helyre az erődítményt, majd a törökök legyőzése után rengeteg új tulajdonosa lett, de mivel ezek rendszerint nem a környéken éltek, a várat elkezdték a helyiek elhordani építőanyagként. 1940-ben tárták fel a gótikus vártemplom belsejét, és a helyi leventék gyakorlópályát is létrehoztak itt.

 

A várat a 2010-es években kezdték el felújítani, ami olyan látványos fejlesztéseket is hozott, mint az Öreg-torony tetjére épített toronyterasz.