Kevesen tudják, hogy egyik legnagyobb királyunk, Mátyás Kolozsvárban látta meg a napvilágot. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy a születésnek helyt adó polgárház a mai napig látogatható.

 

A ház elsősorban Mátyás miatt híres, aki 1443-ban látta meg itt a napvilágot. Gótikus stílusban épült, emeletes, ráadásul Kolozsvár egyik legrégebbi polgárháza a középkorból fennmaradottak közül. Az ’50-es évektől kezdve működik itt a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem, ami a mai napra bizonyos szintű zarándokhellyé nőtte ki magát. Ha valakiben felmerült volna a kérdés, hogy Mátyás miért Kolozsváron, és miért nem Vajdahunyadon született, akkor arra az a magyarázat, hogy az 1441-ben megválasztott Hunyadi János az igényeinek megfelelően át akarta alakítani a várat, ezért 1443-ban még javában folytak a munkálatok, ebből adódóan pedig nem lehetettek Mátyásék Vajdahunyadon.Szilágyi Erzsébet Méhfi Jakab szőlőstől kapta a szállást, és mivel hosszabb időt töltöttek itt, a fiatal nemest Kolozsváron keresztelték meg. A házat Méhfi veje örökölte, majd Mátyás 1467-ben adómentességet adott a háznak, ezt pedig maga II. Rákóczi Ferenc is megerősítette. Ennek köszönhetően van a mai napig ilyen jó állapotban az épület. A szülőház keleti szárnya a 16. században épült, a két szárny összekötésére pedig 1578-ban került sor.matyas szulohaza 01

képek forrása: wikimedia.org


Az 1848-as szabadságharc során honvédkórházként funkcionált. A 19. században Ferenc József császár adott jelképes pénzt a felújításra, mivel nagyon rossz állapotba került az épület. 1889-ben készült el a Mátyás emléktábla, ami Zala György és Pákey Lajos munkája majd 1902-ben egy néprajzi múzeum is helyet kapott a házban.

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.