Nem minden erdélyi utazás programjában szerepel a Nagy-Küküllő partján fekvő 25 ezer lakosú Segesvár, pedig érdemes volna mindenkinek látni ezt a 25 ezer lelkes UNESCO védelem alatt álló erdélyi várost, ahol Apor Vilmos püspökünk és Vlad Tepes született, határában pedig eltűnt a 26 éves Petőfi Sándor az 1849 július 31.-én zajlott csatában.

  Segesvár történelmi óvárosa 1999 óta áll az UNESCO Világörökségi védelme alatt. Szépségét nagyrészt szász lakosainak köszönheti, akik a város falainak védelmében  kézműves céheket is alapítottak (bronzművesek, ónművesek, kőfaragók, posztóművesek). Háborús időkben pedig  meg is védték az óváros falait és báástyáit. A tornyok elnevezései máig őrzik a céhek neveit. A  német területekről érkező szászokat  II. Géza király telepítette Erdélybe a XII. században. Segesvár volt a szász szék központja, sokan erdélyi Nürnbergnek nevezték akkor. A XIV. századtól a XVII. századig élte Segesvár virágkorát, mai, mostani városképe is ebben az korszakában jött létre. A török hadak  többször is feldúlták, majd a XVII. század  során három erdélyi fejedelmet is Segesváron választottak meg.  A 930 m hosszú fal mellett és  aközépkori  utcákon sétálva lehet felfedezni a fontosabb látnivalókat. Az eredeti 14 toronyból mostanra 9 maradt épen,  a többit 1706-ban a kurucok lerombolták.


segesvár főtere


    A városba érkezők legegyszerűbben az óratorony alatti  fizetős parkolóban tundak leparkolni  (  8-17 óra között fizetős, 1,5 lei/óra, 5 lei/nap). Onnét egy lépcsősor vezet fel a XIV. században épült 64 méter magas zömök falu órás  toronyhoz, melyen áthaladva rögtön a középkorba csöppen az ember. A tornyot egykor  kincstárnak,  lőszerraktárnak  és a városi tanács űléstermének is használták.    1899-től Történelmi Múzeumként működik a belépő 14 leibe kerül.  


segesvár drakulaház

    A várba érve két híres segesári származású személy szülőházát lehet megnézni. Az egyikben Vlad Tepes (Drakula) született 1431-ben, mikor apja II. Vlad a havasalföldi az erdélyi fejedelemválasztásra érkezett Segesváárra. A régi lakó épületben most egy középkori hangulatú étterem működik. A város központjában több jó étterem közül lehet választani. Szintén érdekes magyar vonatkozású emlék egy közeli egyházi épület falán a boldoggá szentelt Apor Vilmos emléktáblája található, aki szintén Segesváron született.


IMG 20180624 1309532


   A színes középkori házak közötti zegzugos kis utcákon járva el lehet jutni a különféle céhekről elnevezett bástyákig, az egyik ilyen bástya közelében található parkban pedig a Segesvár közelében, csatában  eltűnt Petőfi Sándor költőnk szobra található.
Segesvár petőfi szobor
   A jobb kondicióban lévőknek érdemes felmászni a több mint 170 lépcsőből álló 1642-ben épült fedett Diáklépcsőn   a nagy műgonddal felújított Europa Nostra díjas gótikus Hegyi templomhoz (beépő 5lei) és temetőhöz. Mellette áll a Szászok gimnáziuma, a temetőkápolna és az egykori kötélverők bástyatornya.
segesvár hegyi templom
    A Segesvárra érkezőknek minimum 3-4 órát érdemes betervezni a fontosabb látnivalók megismerésére, de akár egy egész napot is tartalmasan el lehet tölteni a történelmi falak között. Nagy élménnyel  lesz gazdagabb, aki felkeresi  a következő erdélyi útján.
segesvári utcakép 
Szálláskeresés online:

 

Booking.com