Székelyföld egyik legfontosabb központja rengeteg élménnyel, mesés szecessziós épületekkel és magyar történelmi látnivalókkal várja az utazókat.

 

Az erdélyi utazások szinte kötelező programpontja Marosvásárhely és környékének felfedezése. Korábban csak 6-8 órányi buszozással vagy autóval lehetett elutazni Székelyföldre, de az elmúlt időszakban már kb. 40 perces repülőúttal is lehetségessé vált az utazás, így egyre többen keresik fel a magyarság e bámulatosan szép és látnivalókban rendkívül gazdag városát, mely egyben Maros megye székhelye is.


marosvasarhely 01
Utazási Tipp
Utazások Erdélybe: társas utak, szállás akciók

Marosvásárhely gyors felfedezéséhez 2-3 órára van szükségünk, de a város és környékének felfedezéséhez több napra elegendő látnivaló és programlehetőség áll rendelkezésünkre, melyek közül bemutatjuk a legfontosabbakat:

 


1. Közigazgatási Palota


A majolika díszítésű szecessziós városházát 1907-ben adták át. Virágdíszítésű falai, cserepei hűen visszaadják a kor varázslatos hangulatát. Tanácskozótermének hatalmas ablakait szintén ólomüveg motívumok díszítik.

 

 

2. Kultúrpalota


A magyar szecessziós stílusú építészet remekművét 1911 és 1913 között építették. Gazdag szobor, ólomüveg és mozaik díszítése a magyar történelem fontos alakjait jelenítik meg egyedülállóan szép formában. Funkcióit tekintve Múzeumnak, könyvtárnak és 800 fős hangverseny teremnek ad otthon a rendkívül díszes épület. Legdíszesebb tere a híres tükör terem.3. Középkori Vár


Marosvásárhely jelenlegi várát az 1600-as évek elején kezdték el kiépíteni a korábbi Báthori várkastély helyén. Az ötszögletű vár 4,3 hektáros területet foglal el, 10 méteres falak védték a város lakóit. Hét bástyáját egykor a helyi céhek védték. Központi elhelyezkedése megkönnyíti a felkeresését. Területén Református Templom, Történeti Múzeum, régészeti ásatás, katonai pékség és szabadtéri színpad találhatóak. A helyiek is szívesen járnak a vár szépen karbantartott, parkokkal díszített területére kikapcsolódni. Mindenképpen érdemes felkeresni.

 

 

4. Teleki Téka


Magyarország első közkönyvtáraként 1802-ben nyílt meg Gróf Teleki Sámuel tudományos könyvgyűjteményének bemutatására. A könyvritkaságokat 2 emelet magas könyvtárteremben lehet megtekinteni


marosvasarhely 02


 Utazási Tipp  
    Utazások Erdélybe: társas utak, szállás akciók

5. Bólyai Líceum


A 16. századi alapítású oktatási intézmény alapítóbeszédét 1.804-ben tartotta Bólyai Farkas. Az épület mai formájában XX. század elején készült el. Az erdélyi magyar nyelvű oktatás bástyájaként tekintünk rá. Az elrománosítási kísérletek után 2006 óta újból csal magyar nyelven folyik az oktatás.

 

 

6. Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem


A háromszintes szecessziós jegyeket viselő épületet eredetileg a hadsereg részére építették, csak 1945 óta folyik itt a magyar nyelvű orvosképzés. Ezt az intézményt is utolérte az elrománosítási hullám ami több konfliktushoz is vezetett. A helyzet némileg javult azóta, de a konfliktus időről időre visszatér. Az Egyetem parkjában botanikus botanikus kert, illetve a dendrológiai park is találhatóak.

 

7. Állatkert


Az 1960-as évek elején épült a magyar alapítású Állatkert Marosvásárhely peremén, melyet az évek során jelentősen kibővítettek és az ország legszebb intézményévé vált. A kert területén oroszlán pavilon, majom és trópusi házak, medve és tigris barlangok találhatóak. Kellemes program a meglátogatása gyermekes családoknak.Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.