Szédítően magas sziklás, hófödte bércek, élénken zöldellő dombok, alázúduló vízesések… a festői hegyvidéki környezetben fekvő svájci Lauterbrunnen nevű község legfőbb látnivalója az egyik környező oromról fakadó látványos és kristálytiszta zuhatag, de az idilli alpesi falucska már önmagában is képeslapra illő látványt nyújt, amely számos írót és költőt - köztük a fantasy műfaj atyját, Tolkient – is megihlette az idők során.


A berni kanton szívében, Interlaken kerületben megbúvó kis falucska egy a jégkorszaki gleccserek által kivájt völgyben, a névadó Lauterbrunnentalban fekszik. A majdnem 2800 lakossal bíró, meredek sziklafalak által szegélyezett települést a Lütschine nevű vízfolyás szeli ketté, amely a tavaszi hóolvadáskor rendszeresen kilép a medréből. A patakot a környező hegyekről olvadó hó táplálja, így ivóvíz-tisztaságú vízzel rendelkezik. A hegyek által közrefogott terület a legegyszerűbben a kerület központjából, Interlakenből induló vonattal, esetleg autóval érhető el. Lauterbrunnen mellett még Wengen, Mürren, Gimmelwald és Isenfluh nevű falvak tartoznak a Lauterbrunnental településeinek sorába, és ha egyszer erre járunk, érdemes ezeket a településeket is felkeresni, hiszen szintén lenyűgöző környezetben fekszenek.


svájc lauterbrunnen templom es erdok1
Lauterbrunnen falu elsődleges látványossága a 300 méter magas fennsík tetejéről alázúduló látványos (és zajos) vízzuhatag, a Staubbach-vízesés, valamint a hegy gyomrában kialakult vízesésrendszer, a Trümmelbachfälle. Az alpesi gerendavázas házak, a hegyestornyú filigrán templom és a falvat körülölelő sűrű erdők látványa egészítik ki a lenyűgöző tájképet. Érdekesség, hogy a Staubbach-vízesés mögött több mélyedés is található, így akár a vízfüggönyön keresztül, a magasból is megszemlélhetjük a panorámát.

svajc lauterbrunnen alpesi haziko1
A hegy gyomrából fakadó Trümmelbachfälle útját az első szakaszon egy szurdokban kialakított útrendszeren sétálva követhetjük végig, de a völgyben egyébként ezeken kívül még kereken hetven vízesés található. A Trümmelbachfälle egy ritka természeti látványosság, voltaképpen egy gleccserek által táplált vízesés, amely egyben UNESCO-világörökségi helyszín is. A szépséges táj rengeteg költőt és írót megihletett már, köztük Goethét és Lord Byront, de Tolkien is a mesés völgyről mintázta meg a hegyek között elrejtett varázslatos, vízesésekkel teli tündevárost, Völgyzugolyt a „Hobbit” és „A Gyűrűk Ura” című műveiben.

svajc lauterbrunnen volgyzugoly1
Télen síelni járnak ide sokan, nyáron viszont a túrázóké és a hegymászóké a főszerep, hiszen a környező hegyek, elsősorban a Jungfrau és a Schwarzmönch utóbbi sportág gyakorlására is alkalmasak. Ha elfáradnánk túrázás közben, ne aggódjunk, hiszen Lauterbrunnen főutcáján járva nyugodtan beülhetünk bármelyik kávézóba vagy kedélyes vendéglőbe, szívesen fogadnak minket, és ha szuvenírt szeretnénk magunkkal vinni a hazaiak számára, azt is ezen utca üzleteiben tudjuk majd beszerezni. Ha ezen felül pár napot túrázással töltenénk ezen a vidéken, Lauterbrunnenben akkor sem kell csalódnunk, hiszen számos vendégház és hotel áll rendelkezésre a vendégek részére.

svajc lauterbrunnental panorama1
Akár nyáron, akár télen látogatunk ide, arra azért figyeljünk, hogy mindig legyen nálunk kabát vagy egy vastagabb pulóver, mivel a hely szokatlanul hűvös. Ezzel nyaranta még nincs is akkora gond, télen viszont csak nagyon ritkán jutnak le a völgy aljára a napsugarak.

svajc lauterbrunnen telen1
Booking.com
Készítette: Méhes Judit          Képek: Pixabay