Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hungexpo Utazás+ Turisztikai kiállítás

Hasznos tudnivalók a Cseszneki vár meglátogatásához


Aki a Dunántúlon Veszprém és Győr között halad autóval a 82-es úton, éppen csak meglátja egy pillanatra a Cseszneki sziklán büszkén magasodó romokat és már suhan is tovább. Érdemes azonban megállni, és tartani egy kitérőt, hogy hiteles formában megismerhessük történelmünk néma tanúját, a 700 esztendős gótikus Cseszneki várat, melyet szépen felújítottak és egész évben várja a látogatókat. A vár nyáron 9-kor, télen 10-kor nyit ki és napnyugta előtt egy órával zár. A parkolásért 300 Ft-ot kell fizetni, de ezt a díjat ott jártunkkor senki sem szedte be a parkoló autósoktól. A felnőtt várbelépők 700 Ft, a diák és nyugdíjas jegyek 500 Ft-ba kerülnek. A parkoló nem nagy, egyszerre talán 15-20 autó tud csak megállni, de nincs nagy tömeg. A várhoz vezető kövezett gyalogos út aljában egy kis szuvenír bolt és egy presszó is található. /Az árak tájékoztató jellegűek/


cseszneki var 02Körülbelül 5 perces séta után lehet feljutni a vár bejáratához ahol a pénztárban jegyeket is árulják. Közvetlenül a bejutás után jobbra található egy kis vártörténeti kiállítás ahol fotókkal, néhány kiállított fegyverrel és részletesebb leírásokkal mutatják be a Cseszneki vár 13.-17. századi múltját és történelmünkben játszott szerepét. Továbbhaladva kb. 100-150 méter emelkedő után juthatunk fel a felső vári romterületre, ahol nagyon szép képeket lehet készíteni a Cseszneki vár épen maradt és rekonstruált részeiről valamint a környező erdőkkel tarkított bakonyi vidékről. A romterület viszonylag kicsi, a régi helyiségek alapfalain kívül az egyetlen említésre méltó látnivaló Wathay Ferenc a híres törökverő vitéz mellszobra, valamint a romos tornyok. 20 legszebb magyarországi vár


 Utazási Tipp  
    Akciós utazások, szállásfoglalás Magyarországon

Csesznek és környéke:

Már a honfoglalás idejében is lakhattak a környéken, de a környék jelentősége csak a tatárjárás idején növekedett meg, amikor is megépült a vár és a várvédők adózásra nem kötelezett része a faluban telepedett meg. Csesznek jelentősége a török időkben növekedett meg jelentősen, amikor is a végvárrendszer részévé vált. A háborúskodás és a kuruc idők elmúltával sokat veszített a jelentőségéből, mígnem a 18.-19. században akkori gazdái az Esterházyak el hagyták és előbb egy földrengés, majd egy tűzvész le nem rombolták. A kor elvárásainak megfelelő helyreállításra az elmúlt időszakban került csak sor.

cseszneki var 01


Napjainkra Csesznek környéken sok korszerű kiránduló útvonalat alakítottak ki, melyekkel könnyen elérhetővé váltak az olyan fontosabb látnivalók mint a Cuha-völgy, az Ördög-árok és Ördög-lik vagy a Mogyorós-kút, melyek felkereséséhez érdemes turista térképet beszerezni. Autóval pedig könnyen elérhető úti célt jelent a közeli Zirc, Pannonhalma és Bakonybél.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.