A magyar utazók körében kissé mellőzött Délvidék és Belgrád legszebb látnivalóit mutatjuk be kedvcsináló írásunkban.

 

Cikkünkben a történelmi Magyarországhoz tartozó Délvidék vonzó látnivalóinak bemutatásával igyekszünk kedvet csinálni a Vajdaságba és Belgrádba szervezett utazásokhoz. A soknemzetiségű történelmi Délvidék legnagyobb része jelenleg Szerbiához tartozik, ebben az írásunkban nem kerülnek bemutatásra a Horvátországhoz került Drávaszög és Muravidék, illetve a Romániához kapcsolt Bánság legfontosabb nevezetességei.


belgrad01Vajdaság:

 

A délkeleti határunknál lévő önálló közigazgatású szerbiai Vajdaság, teljes nevén Vajdaság Autonóm Tartomány etnikailag sokszínű. Napjainkig nagyszámú magyar lakja ( kb. 250.000 fő). A három nagyobb területi egységét (Bácska, Bánát, Szerémség) 3 nagy folyó a Duna, a Tisza, és a Száva választja el.

 

A soknemzetiségű vajdasági lakosság jelenleg 6 hivatalos nyelvet használ.

 

A Délvidék a történelem viharai során, elsősorban a török hódítások hatására a XV. századtól fokozatosan vált többnemzetiségűvé. Az évszázadok során fokozatosan lecsökkent a magyarság számaránya és új balkáni népek telepedtek meg az egykori magyarlakta városokban. Összeállításunkban bemutatjuk a gyönyörű Délvidék legfontosabb látnivalóit:


 Utazási Tipp  
    Utazások, akciók Szerbiába

Szabadka:

 

A mediterrán hangulatú Szabadka Észak Bácska legjelentősebb és legszebb szecessziós stílusú települése. Szabadka és a szomszédos Palicsi tó az 1867-es kiegyezés után indultak igazán fejlődésnek. Ebben az időben nyerte el a város meseszép szecessziós arculatát.

 

A 90 ezres Szabadka a Délvidéken élő magyarság kulturális és oktatási központja.

 

Legszebb látnivalói javarészt a magyar szecesszió remekművei, melyeket egy gyalogos városnézés során is könnyedén fel tudunk fedezni; A milleniumi korszakban épült belvárosban egymást érik a szemet kápráztató nevezetességek, melyek a magyar szecesszió legszebb alkotásai közé tartoznak: Városháza, Kaszinó, Raichle park és Palota, Népszínház és Szent Teréz Székesegyház….

Szabadka megtekintésére érdemes legalább 3-4 órát szánni, a város külső részén található monarchiakorabeli hangulatú Palicsi fürdőtó és a patinás régi épületek szintén megérnek egy látogatást.


zenta 01
Zenta:


A Tisza menti mezővárost ma is javarészt magyarok lakják, és ismertégét főleg a világtörténelmi jelentőségű zentai csatának köszönheti. A város legfontosabb látnivalója a szecessziós Városháza, a Szent István templom mely valójában egy kápolna, a Városi Múzeum, az egykori Hotel Royal épülete, a Tűzoltó laktanya szecessziós épülete, a Népkert és a Gimnázium, valamint a Tisza partján található zentai csata emlékmű.


 Utazási Tipp  
    Utazások, akciók Szerbiába

Nagykikinda


Észak-Bánát legnagyobb városa a Városi Múzeumban kiállított teljes épségében megmaradt mamut csontvázáról híres. Érdekes még megtekinteni az európai ritkaságszámba menő szárazmalmot, valamint a római katolikus és a szerb templomokat.

 

Újvidék/Novi Sad:


A Vajdaság 350 ezres fővárosa a mai Szerbia második legnagyobb települése. Jelentős közigazgatási, gazdasági és kulturális szerepet tölt be. Az újvidéki belvárost szépen rendbe hozták az utóbbi években. Legfontosabb látnivalói a Főtér környékén találhatóak. Egy séta során megnézhető a Városháza, a Szerb Püspöki Palota, a neogótikus katolikus templom, a görögkeleti székesegyház, a zsinagóga épülete és az Európa Kollégium. Különleges látnivaló a Duna szerémségi oldalán épült kirándulóhely a péterváradi erődítmény. Az erőd Duna felőli toronyórájának mutatói fordított szerepűek. Érdemes megnézni a Felsővár és az Alsóvár épületeit. A föld alatt 16 kilométer hosszúságú négyszintes pincerendszer húzódik.

 

Nándorfehérvár/Belgrád:


Az élettel teli, fejlődő Belgrád Budapesthez hasonlóan több település összeolvasztásával jött létre. Lakossága folyamatosan bővül és nagyon igyekeznek az esztétikusabbá, szebbé tételén. Városképileg nem olyan szép mint Bécs vagy Budapest. Belgrád középkori épületeit a folyamatos háborúskodás jórészt elpusztította. A legtöbb belgrádi nevezetes épület a 19.-20. században jött létre. Belgrád meglátogatásakor a következő látnivalók megtekintését javasoljuk feltétlenül: A Duna-Száva torkolatánál lévő egykori Nándorfehérvári várat a területén török, római és keresztény emlékekkel, valamint az előtte elterülő Kalemegdán parkot, mely ma is a főváros legvonzóbb parkja és nemzeti emlékhely. Az időközben Belgrádba beolvadt Zimony óvárosát; a Szent Száva templomot, mely a világ legnagyobb ortodox temploma; az Orosz templomot ; a régi és új Királyi Palotát; a Nemzeti Múzeumot; a Parlamentet;és a Knez Mihailán- sétáló utcát. Javasolt kiránduló program: Hajózás a Dunán és a Száván


belgrad02 


Kirándulás az Al-Dunához és a Vaskapuhoz

 

Minden délvidéki utazás egyik kiemelkedő programja lehet egy kirándulás az Al-Duna mentén. Elsőként Kevevárán és Pozsarevácon át vezet az út Európa legnagyobb vízi erődítményéhez a Szendrői várhoz, majd Galambóc várának történelmi romjaihoz,
Ezt követően tovább haladva a 19 kilométer hosszan húzódó Nagy- majd a Kis-Kazán-szorosok festői szurdokvölgyei következnek. A kirándulás utolsó állomását a Duna völgy utolsó kiszélesedő része után, a Síp szorosnál a tulajdonképpeni Vaskapunál lehet elérni.

 


Aracsi pusztatemplom


A romjaiban is monumentális hatású XIII. századi pusztatemplom a Bánságban található. A maga korában rendkívül jelesnek mondható épület mészkő elemeit a Budai-hegységből szállították oda. Fennmaradt díszítő elemeihez hasonlóakat csak az esztergomi királyi várban vagy francia földön lehet látni. Az 1990-es évek óta fokozatosan hozzák rendbe a romokat, napjainkra a délvidéki magyarság fontos emlékhelyévé vált.


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.