Drezda felfedezésére akkor is kevés lenne egy napot szánni, ha csak a fél négyzetkilométeres történelmi óvárost szeretnénk megismerni.

 

A Világ minden tájáról turisták ezrei érkeznek, hogy megismerhessék az Elba partján épült Drezda barokk stílusban épült óvárosának ámulatba ejtően szép építészeti emlékeit, melyek közül a legtöbb a 16-18. században épült a szász uralkodócsalád kívánságára. Ugyanez mondható el a Drezda több, mint 40 múzeumáról is, mely gyűjtemények magját az

 

1.500-1600-as években Erős Ágost és fia kezdtek megalapozni.

 

Sokan gondolják úgy, hogy a drezdai állami gyűjtemények 8 múzeumból álló együttese a világ legfontosabb múzeumainak sorába tartozik. TIPP: Megtekintésükhöz érdemes 2 napos kombinált belépőt váltani 10 Euroért.


drezda szoveg kozott01Az Elba bal partján épült királyi óváros megtekintése után érdemes lesz folytatni programunkat a jobb parton épült belső Újvárosban is, mert ott is sok a felfedeznivaló. A belső részek barokkos pompája után a külső részeken kastélyok, finom stílusban épült villák, régi vidéki épületek és szőlőskertek övezik a várost és az Elba mindkét partját is.


 Utazási Tipp  
    Kulturális körutazások, szállásfoglalás, akciók Németországban

A legfontosabb 10 látnivaló Drezdában:

 

1. Frauenkirche:


Drezda újjászületésének a legfontosabb jelképévé vált az 1726 és 43 között épült kupolás barokk székesegyház, mely az 1945 február 13-i brutális bombatámadás során teljesen elpusztult és csak 2005-ben Németország újraegyesítése után sikerült teljes körűen az eredeti formájában újból felépíteni. Külső és belső képe hűen tükrözi az eredeti barokk templomépület szépségét.

 

drezda szoveg kozott02


2. Semperoper:


A jelenlegi neoreneszánsz stílusban felépült Operaházat Gottfried Semper udvari építész tervei alapján építették egy korábbi, leégett színházépület helyén az 1870-es években. A világhírű Operaházat ma is a Világ legjobbjai között tartják számon, előadásaira nemzetközi sztárok is érkeznek. Az operaház belsejét kiváló német szerzők ábrázolásai díszítik. Az épületben 45 perces vezetett sétákat kínálnak 7 Euróért, kis szerencsével akár egy előadást is elcsíphetünk.

 

 

3. Zwinger:


Az 1700-as évek első harmadában felépült Múzeum udvarán egy barokk szökőkút található. Az épület homlokzatát királyi jelképek díszítik. Különlegesség a harangtorony melynek meisseni porcelánból készült harangjain Mozart, Vivaldi és Bach híres dallamai csendülnek fel.

 

drezda szoveg kozott04


4. Óvárosi őrség

 

Az 1830-32-ben épült klasszicista épület egykor az őrség épülete volt. Ma itt található a Semperoper Látogató Központja, a helyi turisztikai információs iroda és egy kávézó.

 

 

5. Augustus-híd


1.275 ben említik először 331 méter hosszúságú hidat, melyet mai formájában homokkőből építettek fel a 20. század első éveiben. Az óvárosi hídfő a Schlossplatzon található, míg az újvárosi hídfő a piactéren van.

 

drezda szoveg kozott03


6. Új mesterek galériája

 

A múzeum a 19. század elejétől kezdve mutatja be a klasszikus és a modern német festők műveit. A fő témáik közé tartozik a német romantika, a német impresszionizmus és az új realizmus. A művek drezdai expresszionista csoport és a " híd közösség" festőit képviselik, valamint helyet kaptak az NDK és a jelen művészei is.

 

 

7. Régi mesterek képgyűjteménye

 

A régi mesterek az egyik legimpozánsabb gyűjteménye az európai festészet a 15. és 18.század közötti szakaszát mutatja be, közöttük Bernardo Bellotto, Canaletto, régi német és holland mesterek műveit, kiemelkedő darabjai az olasz reneszánsz, a holland, flamand, spanyol és francia festők művei.


 Utazási Tipp  
    Körutazások, szállásfoglalás, akciók Németországban

8. Grünes Gewölbe (zöld mennyezet)

 

Az épület neve a Királyi Palota zöldre festett falaitól származik. Királyi kincseket, drágaköveket , arany és elefántcsont műalkotásokat mutatnak be. 2004 szeptemberében a kiállítás első része a Residenzschloss nyugati szárnyának modern kialakítású kiállítótermeibe költözött. Audió vezetés kérhető, a jegy ára 10 Euro, kombinált belépők ide sajnos nem érvényesek.

 

 

9. Szász gőzhajó társaság

 

A világ egyik legnagyobb és legrégebbi lapátkerekes gőzhajó flottája az Elbán található. A felújított lapátkerekes gőzhajókat a drezdaiak és a turisták is nagyon szeretik. A legrégebben szolgálatban álló, Wehlen 1879-ben futott ki a hajógyárból. Gőzösök felvonulását május 1-én tartják, a flotta parádéját a városi fesztivál keretében augusztusban.

 

 

10. Udvari koronázó templom


A Hofkirche homokkőből épült az Elba partján, Szászország legnagyobb temploma a barokk egyik legszebb épülete volt. Egy fedett híd köti össze a templomot a Királyi Palotával. Belsejét barokk festmények díszítik.

 

drezda szoveg kozott05


+1 .Brühl teraszok


Az drezdai Elba part legszebb építészeti emléke az 500 méter hosszúságú felséges panorámát biztosító építmény. 10 méterrel magasodik a folyó partja fölé. A Brühl teraszokat 1739 és 1748 között hozták létre Brühl gróf privát kertjeként. A teraszok mentén találhatóak a következő épületek: drezdai erőd, művészeti Akadémia,

 

Drezda nevezetességeinek a meglátogatását javasolt egybekötni a környék szebbnél szebb látnivalóinak meglátogatásával. Ezek közül is leginkább egy meisseni valamint egy Szász Svájcba induló kirándulást ajánljuk, de számos egyéb program is választható.Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.