A sokáig elfelejtett jordániai Petra városának rejtélyes múltja és fontosabb látnivalói.


Az arab világ legbiztonságosabb államai közé sorolt Jordánia egyik fő látványossága a Nabateusok elfelejtett fővárosa Petra, melyet az izraeli Eilatból, a vámmentes tengerparti üdülőhelyről Aquabából vagy Jordánia fővárosából Ammanból lehet felkeresni. A látogatást érdemes szervezett keretek között bonyolítani, de akár autót bérelve önállóan is garantáltan jó programban lesz részünk. Mint minden jordániai utazásnál, egész évben színes és feledhetetlen élményekben lesz része a Petrába látogatóknak, ha felkeresik ezt a varázslatos várost.


petra 01Jordánia egy érdekes arab ország, melynek ismert történelmi múltja több, mint 5000 évre nyúlik vissza, bár mint önálló ország csak alig 100 éve létezik. Történelme igen hányatott volt, mert különböző birodalmakhoz tartozott, és csak a második világháború után nyerte el végső függetlenségét. Mérete kb. azonos Magyarországéval, lakosainak száma is kb. 10 millió, akiknek 90 % -a a muszlim vallású. A petrai látogatás általában vegyes benyomásokat kelt a látogatókban, mert a nagyszerű látnivalókat az arab országokban szokásos rendetlenség, valamint kietlen táj fogadja.


petra 02


Petra romjait évi egymillió turista látogatja. A mellette lévő városban kb. 30 ezren élnek és szinte kizárólag a turizmus és a szállodaipar jelenti a megélhetési forrásukat. A petrai látogatás egy látogatóközpontnál indul, onnét egy hosszabb séta vezet el a homokkő sziklákhoz, ahol már különféle attrakciók fogadják az utazókat. (lovaglás, árusok, ókori jelmezbe öltözött katonák…) A romvároshoz egy nagyon keskeny Syq névre hallgató kb. egy kilométeres szikla szoroson át vezet az út. Csak gyalogosan, szamáron vagy kisebb lovas kocsival lehet közlekedni a barnás-rózsaszínes sziklafalak között. A nagy kiterjedésű régészeti területen akár egy teljes napot is eltölthetünk, többnyire sokan vannak napközben, ezért ésszerű korán érkezni.


 Utazási Tipp  
    Utazások, last minute akciók, előfoglalás Jordániában

Petra legendája és látnivalói

Petrát egykori karavánutak kereszteződésében hozták léte, melynek kiemelt értékét a helyben lévő vízforrások adták. Az ókori legendák szerint Mózes ezen a területen vezette át a népét, és a forrásai úgy keletkeztek, hogy botjával a földre ütött, és a feltörő víz segítségével a zsidó nép nem halt szomjan. Annyi alapja tényleg lehet a történetnek, hogy Mózes testvére Áron ott is van eltemetve. Áron síremléke az egyik hegy tetején található. A Holt-tengeri tekercsekben is említett Petra városa a fénykorát ie. 200 és isz. 100 között élte és akkoriban kb. 20-30 ezren éltek ott a különféle sziklába vájt illetve kőből épített házakban. A város története szorosan összefonódott a nabateusok népének történetével. Írásos emlékek alig maradtak fenn róluk, jórészt a bibliában és néhány római és görög írásban tesznek említést e titokzatos népről.

petra 03


Ők ellenőrizték a kereskedelmi útvonalakat és gondoskodtak a karavánszerájban megpihenőkről. Később maguk is kereskedőnéppé váltak, magas szintre fejlesztették a kézműves szakmák művelését is. A sziklákból fakadó vizeket felszíni és föld alatti vezetékeken vezették be a városba, törekedtek rá, hogy egy csepp se vesszen kárba. A későbbi időkben Petrát már elkerülték a karavánutak, így lakói fokozatosan elhagyták. Az évszázadokig elnéptelenedett várost egy európai utazó, a svájci Johann Ludwig Bruckhardt fedezte fel véletlenül 1812-ben, mikor beduinokkal járta a vidéket. Az újbóli felfedezés után sokan érdeklődtek az elfelejtett város és a nabateusok civilizációja iránt, de hosszú időn át csak kevesen látogatták. Az újkori látogatók száma az csak az 1979-es Camp David-i megállapodás után kezdett emelkedni. Petra ismertségét több világhírű film forgatása is növelte (pl. Indiana Jones) . 1985 decembere óta már az UNESCO Világörökségi védelme alatt áll Petra. Napjainkban százezrek keresik fel a világ összes tájáról, hogy megtekintsék a területen lévő 800 történelmi emléket. Becslések szerint napjainkig mindössze a régészeti terület kb 20-25%-át sikerült feltárni.TIPP: Vásároljon Jordánia kártyát, mellyel időt és pénzt spórolhat meg és még a vízum árát is tartalmazza! ( Érdeklődés a Cartour irodákban )


 Utazási Tipp  
    Utazások, last minute akciók, előfoglalás Jordániában

Főbb petrai átnivalók

  • Dzsin sziklák
  • Kincsesház templom – A bejáratnál található 40 méter magas templom a legtöbbet fotózott petrai emlék. A legenda szerint a fáraók itt rejtették el kincseiket.
  • Kőszínház – félkör alakú, lépcsőzetes nézőterű színházépület óriási befogadóképességgel
  • Homlokzatok utcája – a díszes ókori homlokzatok több, mint 40 nabateus sírhelyet rejtenek.
  • Ed- Dejr kolostor – egy hatalmas, hosszas lépcsőzés után elérhető egykori templom, sokan ezt tartják a legszebb látnivalónak.
  • Királysírok: hat pompásan faragott királysír a színház mellett asszír, római és babiloni stílusjegyekkel
  • Kaszr el-Bint Faraún főtemplom: a nabateusok fő istenségeinek templomaTöbb, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.