Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

  Bécstől csupán 15 km-re déli irányban lehet megtalálni Ausztria egyik legjelentősebb kastélyegyüttesét a Laxenburgi kastélyokat. Egy hatalmas  280 hektáros területen három kastély is található, de a fő attrakció mégis Európa egyik legszebbnek és legromantikusabbnak tartott, szépen gondozott kastélyparkja, ami varázslatos csónakázótóval, mesebeli kastéllyal, lovagvárral, varázslatos barlangokkal és számos látnivalóval várja a látogatókat.

  Laxenburg kastélyát a  Franzensburg Schlosst 1799 és 1835 között építették fel a mai kastélytó közepén kialakított mesterséges szigeten. Ausztria kincsesházaként is emlegetik ezt a kastélyt, mely nyáron a Habsburg császári család rezidenciája volt. A bécsiek kedvelt kirándulóhelye,  ahová külföldről is nagyon sokan látogatnak el. 

  Laxenburg területe már 1333 óta a Habsburgok birtoka. II. Albert herceg számára egy remek vadászkastélyt építtetek fel. A későbbi  évszázadokban pedig  több  császár is kedvelt rezidenciájává rendezte be a híres vadasparkot és a hozzá tartozó  gondozott parkokat. A 14. századi várkastély helyén most a régi palota látható ami a 16. században épült. A 18. század végéig többször is átalakították, de az első udvaron még most is felfedezhetőek a gótikus részletek. 

  Laxemburg virágkora Mária Terézia uralkodásához köthető, ekkor hozták létra a Kék Udvart, amit nemcsak az anyacsászárné, hanem fia, II. József, majd I. Ferenc császár is nagyon szeretett. Ferenc József császár és Sisi királyné ebben a kastélyban  töltötte a mézes heteit, később pedig ott született meg 1858. augusztus 21-én a szerencsétlen sorsú fiuk Rudolf trónörökös.

  A kastélyt övező Mária Terézia idejéből fennmaradt barokk kerteket fokozatosan angol  parkká alakították át tájképi elemekkel. I. Ferenc császár pedig a  tópartot parkosította ahol megépíttette a meseszép  Franzensburg-kastélyt. A lovagidőket idéző romantikus kastély ebben az időben a társadalmi élet fontos helyszíne volt. Színházi bemutatókat, és zenés bálokat rendeztek a falai között. Ferenc császár  280 hektárra növelte a területét, a korszak bécsi nemesei is szívesen időztek a falai között. A hatalmas területből végül Lodovico Burnacini  tervezte meg a most is látható lenyűgöző kastélyparkot, amihez hasonló szépségű kevés van egész Európában.Palota- és parklátogatás:

A park főbejárata  Laxenburg főterén a Schlossplatzon található,  az új palotát  a Blaue Hofot a város központjában lehet megtalálni. A gyönyörű Schlossplatzon áll az 1699-ben épült plébániatemplom, amely gazdagon díszített és aranyozott szószékéről és Johann Michael Rottmayr csodálatos freskóiról híres.

A Blauer Hof konferenciaközpontként működik és szintén a Schlossplatznál lehet megtalálni, oldalszárnyai a kertbe, az ebédlőszárnyba és a színházszárnyba is átnyúlnak. A többször is áttervezett épületet Niccolo Pacassi tervezte Mária-Terézia korában. Szintén a Schlossplatzon található Laxemburg aranyozott szószékéről és Johann Michael Rottmayr pompás freskóiról híres plébániatemploma.

   Hatalmas területet fed le a nevezetes kastélypark, ahol a legjobban  térkép segítségével lehet megtalálni a nevezetességeket. A legnépszerűbb látnivalónak  a tó és a partján épített romantikus Franzensburg lovagi kastély, ahová  a legkönnyebben egy kicsi, emberi erővel hajtott  komppal lehet eljutni. A tó megkerülésével hidakon   keresztül jutva  is oda  lehet érni a középkort idéző katélyhoz, ami kerek tornyaival és bástyáival impozáns látványt nyújt,  a tó vizének tükréből. A kastélyt vezetett túrák során lehet megtekinteni. Dísztermeihez, a tornyokhoz és bástyákhoz külön kell jegyet vásárolni. A Franzensburgi kastély 24 terme  közül a legszebb Habsburg-terem, melynek  mennyezetét hálózott stukkódíszek ékesítik. 33 Habsburg uralkodó szobrai díszítik a termet. Érdekes látnivaló  az első fogadóterem , valamint a Lotaringiai terem, ami Mária Terézia és utódai történetét mutatja be. A kastély egyik különlegessége az a magyar koronázási terem, melynek  melynek díszes fakazettás mennyezete Egerből származik. Az 1801-ben átadott, márványburkolatú kastélykápolnát Ausztria egyik legrégebbi gótikus temploma a  klosterneuburgi apátság egykori kápolnájának maradványaiból építették tovább.

  A laxemburgi kastélypark különleges  építménye egy nyolcszögletű zöldre festett díszes kerti pavilon, a Grünes Lusthaus. A parkban fái között sétálva mesés szigeteket, mesterséges vízeséseket és barlangokat, valamint kisebb hidakat lehet fotózni.  

TIPP: Érdemes a parkot kölcsönzött csónakról is felfedezni,  garantáltan nagyszerű élményt jelent mindenkinek!

Praktikus tudnivalók a látogatáshoz:

   Laxenburg az egyik legkedvelteb Bécs környéki kirándulóhely, ahová minden évben kb. egymillió ember utazik el, hogy megnézze  a parkot, és a kastélyt. Érdemesebb hétköznap menni, mert hétvégén gyakran sok a látogató.   A hatalmas parkban több korszerű játszótér is várja a kisgyermekkel érkezőket. A hatalmas terület változatos élővilága miatt Natura 2000 védelem alatt áll.

CímSchloss Laxenburg, Laxenburg, Schlossplatz 1.

Megközelítés: Bécsből 25 km, az A2 autópályán Wiener Neudorf lehajtótól 2 km. Sopron felől, ha nem autópályán jövünk, a 16-os úton Bécs felé, majd Münchendorf után balra Laxenburg irányába.

Nyitva tartás:

Park: minden nap nyitva reggeltől sötétedésig.

Franzensburg: március 28. -november 1. H-V ; vezetett múzeumi túrák  11, 12, 14, 15 órakor,

tornyok, bástyák: 13 és 16 órakor.

Belépők:

Park: 3 €, gyerek (6-14), diákigazolvánnyal 18 éves korig: 1,70 €, kutya: 2,6 €

Franzensburg dísztermek: 11,00 €, kedv.: 7,00 €, tornyok, bástyák: 11,00 €, kedv.: 7,00 €, 3 év alatt ingyen

Komp: 0,80 €, 3 éves korig ingyenes

http://www.schloss-laxenburg.at/


Szállások a környéken olcsótól a luxusig:

Booking.com


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.