A Kükládok szigetcsoporthoz tartozó Míkonosz jelszava az is lehetne: "Lazulj el!".  A "bulisziget" meseszép tengerpartokkal, szikrázó napsütéssel és rengeteg szórakozóhellyel várja mindazokat, akik egyszerre vágynak egy tartalmas, látnivalókkal, strandolással és bulizással fűszerezett nyaralásra.

gorogorszag mikonosz szelmalmok latkep1


A 86 km²-es, kb. 15 km hosszú sziget valószínűleg Apollón egyik fiáról, egy helyi héroszról kapta a nevét. Az egykor iónok alapította főváros, valamint a sziget manapság nemzetközi hírű turistaparadicsom, rengeteg külföldi híresség tölti itt a szabadságát. Pezsgő éjszakai élet, rengeteg diszkó, étterem és bár található Míkonoszon. A zegzugos utcákkal tűzdelt Míkonoszváros, vagy másképpen Chora a legnagyobb bulik fellegvára. Itt bukkanhatunk rá a legnagyobb buli negyedekre, ahol éjfél előtt ugyan ritkán indul be az élet, de aztán gyakran napfelkeltéig tart. Ezen kívül a kristálytiszta, üdítően türkizkék víz, a csodás naplementék, a homokos tengerpartok és az aktív turizmus lehetősége (pl. a szörf) is turisták ezreit vonzza évről-évre. A vendégkör főleg nyugat-európai jól szituált fiatalokból tevődik össze, így Míkonosz nem tartozik éppen a pénztárcabarát nyaralóhelyek közé. Érdekesség, hogy a sziget fővárosának egy öreg pelikán, Petrosz a jelképe.


 

gorogorszag mikonosz napelemente kapolnaval1


Ami az időjárást illeti: nyáron nagyon ritka vendég errefelé az eső, a „meltemi” nevű szelek ugyanakkor már jóval gyakoribbak, melyek néha még júliusban és augusztusban is képesek kissé lehűteni a tengert, így erre nem árt előre felkészülni.
A szigeten kevés, ám annál jelentősebb látnivaló található. A leghíresebbek a jellegzetes, fehérre meszelt, zsindelytetős, 16. századból való óriási szélmalmok, amelyekből szám szerint 6 darab van. Míkonoszváros/Chora egyik negyedét „Kis Velencé”-nek hívják. Nem véletlenül: az olaszos stílusú loggiák, amelyek közvetlenül a tengerre néznek, igazi velencei hangulatot árasztanak. A helyszín több filmben is szolgált már díszletként. Éttermei jó színvonalúak, azonban nem árt tudni, hogy itt a kilátás is benne van az árban, tehát magasabb az árfekvésük.

Ettől eltekintve Míkonosz lakóházai hamisítatlan görög atmoszférát teremtenek, amelyeket a romantikus naplementék látványa tovább fokoz. Apropó, házak! Míkonoszon néhány éve szabályos villaépítési láz tört ki. A hatóságok meg szerették volna előzni, hogy a világ más tájairól származó stílusjegyek elnyomják a helyi építészeti formákat, ezért kialakítottak egy ún. „kükládi stílusról” szóló szabályrendszert, amelynek minden újonnan épült villa meg kell, hogy feleljen.


 

gorogorszag mikonosz utcakep1


Míkonosztól kb. 2 kilométerre található az antik görög világ egyik legszentebb helye, Délosz szigete. Délosz manapság teljes egészében múzeológiai védelem alatt áll, de Míkonoszról egy – a szemet gyönyörködtető főkikötőből induló - hajókirándulás keretében könnyűszerrel elérhető. A szigeten a múzeumi alkalmazottakon kívül nem élnek más lakosok. A hagyomány szerint Létó istenasszony ezen a szigeten szülte meg Zeusz ikreit, Artemiszt, az erdő és a vadászat istennőjét, valamint Apollónt, a fény és a gyógyítás istenét.


 

gorogorszag mikonosz szelmalmok1


Ha strandok, akkor válasszuk a Paradise Beach-et, ahol éjjel-nappal érezhető a partihangulat, vagy pedig Agiosz Szosztiszt, amely a sziget talán legmegkapóbb strandja, bár kicsit nehézkes az elérése. Az 1 kilométeren húzódó homokstrandon nincsenek szolgáltatások, ellenben minden természetes, a víz pedig lassan mélyül. A szintén szépséges, ám kissé zsúfolt Elia Beach is nagy kedvenc lehet. Természetesen, ha ez a három strand nem elég nekünk, akkor fedezzük fel bátran Míkonosz többi fürdőző helyét is! Sajnos előfordulhat, hogy egyes partszakaszokon nem tudunk napernyőt bérelni, ugyanakkor árnyék sincs, erre is érdemes előre felkészülni.


 

gorogorszag mikonosz fotomuzeum1


Ha elkerülnénk a legnagyobb drágaságot és a tömegnyomort, igyekezzünk a nyaralásunkat inkább a főszezonon kívülre időzíteni. Figyelem! A szigetlakók nagyon empatikusak a mássággal szemben és jellemző a szabad életérzés! Míkonoszon több nudista partszakasz is található, így aki konzervatívabb gondolkodású, annak nem biztos, hogy ez lesz a kedvenc görög szigete. Ahogy annak sem, aki nem szereti az emberáradatot és a nyüzsgést. Ebben az esetben érdemesebb inkább Paroszra vagy Naxoszra utazni és csak 1 vagy 2 napos kiruccanás keretében felfedezni Míkonoszt!