Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Ismerjék meg Afrika egyik legérdekesebb ősi városát, a líbiai Leptis Magna-t!


A Kr. e. 8. évszázadban jelent meg a föníciaiak első kereskedelmi kikötője a területen. Karthágó Fönícia utódállamaként rövidesen beolvasztotta birodalmába, viszont mikor a kereskedőváros csillaga leáldozott, ismét gazdára talált, ezúttal az észak afrikai, azok közül is Numídiával. Kr. e. 46-ban viszont már római légiók koptatták a homokos partokat. Róma ideje alatt maga a város töltött be fontos kereskedelmi pozíciót, az egzotikus állatok (elsősorban oroszlánok és elefántok) itt leltek új gazdára, ugyanis kellettek a különböző cirkuszokba. Rövidesen, mikor polgárháború tört ki a köztársaság két leghatalmasabb embere között, Pompeius és Caesar személyében, a város a rossz (Pomepius) oldalt választotta, ezért a konfliktus után tejhatalmat kapó Caesar súlyos büntetéssel sújtotta Leptis Magnát, amit 100 ezer hektoliter olívaolajjal kellett megfizetni.


 Utazási Tipp  
    Legjobb utazások, kedvező áron!

Később a birodalmon belül megváltozott a hivatalos státusza, így kolóniává vált, majd amikor egy császárt is adott Rómának Septimius Severus személyében, a város teljes adómentességet kapott. A 3. században kezdődött hosszú hanyatlása, amit mi sem jelzett jobban, hogy a nomádok folyamatosan támadták a várost. 455-ben a vandálok, 647-ben az arabok is kifosztották, még mindig fel tudott volna állni. Az utolsó, végső ütést Leptis Magna akkor kapta, mikor Tripoli lett a térség fővárosa. Ekkor már a lakosai is elhagyták és hamarosan elnéptelenedett!


Leptis Magna 02

képek forrása: wikimedia.org


És hogy mi a látnivaló a városban? Ez a világ legnagyobb fennmaradt antik városa, rengeteg kifogástalan állapotban fennmaradt építménnyel és régészeti jelentőségű lelettel. Ezek közé tartozik például az amfiteátrum, a tengerpart mellett pedig a hajdani cirkusz maradványai.  1911 és 1912 között kezdődött meg a feltárása egy olasz kutató közbenjárásával. 1982-ben az UNESCO Világörökségének legújabb tagja lett, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend.


Leptis Magna 01

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.