Litvánia szimbóluma egy tízméteres domb, melyet keresztek borítanak

 

A Keresztek hegyét vagy Litván Golgotát (litvánul: Kryžių kalnas ) Šiauliait városától kb. 12 kilométerre északra lehet megtalálni. A Rigába utazó autós turistáknak mindenképpen megéri egy kitérőt tenni erre a helyre. A litvániai katolikus zarándokhely évek óta kiemelkedő turista látványosságnak számít. Egész évben látogatják a zarándokok, hogy fohászaik, hálaimáik meghallgatásra találjanak. A látogatók hálából a legváltozatosabb anyagú és méretű kereszteket visznek magukkal, és felállítják a kb. 10 méter magasságú dombon, mely a korai középkorban egy földvár maradványa volt.


litvan golgota 01

forrás: wikipedia.org - arimotravels.comA kegyhelyre látogató zarándokok sokszor kötik látogatásuk időpontját egy-egy fontosabb életeseményhez: Születések, házasságkötés, gyógyulások vagy elhalálozás alkalmával utaznak el a szent helyre. A keresztállítás szokása a 14. századra nyúlik vissza. Az első világháborút követő időszakban kevesebben látogatták, majd az ország 1940-es Szovjetunió általi megszállása után újból rengeteg kereszt jelent meg a dombon. A kommunista időkben a hatalom emberei háromszor is el akarták tüntetni a szent helyet. ( 1961, 1973, 1975 ) Szétverték és elszállították a kereszteket, eldózerolták a dombot, majd szemetet szállítottak a helyére. Az agresszív fellépéssel azonban a litvánok minden alkalommal szembe szálltak. Helyreállították a dombot, majd újra kereszteket helyeztek el rajta.

 

Amikor 1990-ben ismét kikiáltották Litvánia függetlenségét, már mintegy hatvanezer kereszt állt a dombon, számukat napjainkban százezerre teszik.


 Utazási Tipp  
    Utazások Litvániába

A rendszerváltás után 1993 szeptember 7-én fontos naphoz érkezett a Keresztek Hegye. II. János Pál pápa Litvániába látogatott, és egymillió hívő előtt ünnepi szabadtéri misét celebrált a hegynél. A mise alkalmával felállított ő is fakeresztet állított. Prédikációjában a hegyet a hit melletti kiállás magasztos példájaként mutatta be.

 

A szentmise alkalmából a ferencesek rendjét azzal a feladattal bízta meg, hogy építsenek egy kolostort, valamint tartsák rendben és gondozzák a szent helyet.

 

Kérése alapján a kilencvenes években két év alatt megépítették a kolostort, az avatásra 2000 júliusában került sor. 1994-ben a Vatikán egy gyönyörű nagyméretű feszületet adományozott az épülő kolostornak, melyet egyre több országból érkező hívő látogat meg a pápalátogatás óta. 2006-ban hazánk köztársasági elnöke sólyom László is meglátogatta a Keresztek Hegyét és keresztet is állított a magyar hívők nevében.

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.