London Anglia déli részén a Temze partján épült 8 milliós metropolisz.


Fejlődése már
a római időkben elkezdődött s mára a világ egyik legfelkapottabb, legérdekesebb városává vált. A belvárost, ahol számtalan pénzintézet és híres látnivaló található 32 kerület veszi körül, melyek korábban kisebb falvak és városok voltak és az évek során beolvadtak a gyorsan növekvő Londonba.

 

London lakosságának csak kb. 44 százaléka született brit, fehér és keresztény, a többiek európai bevándorlók vagy a brit gyarmatbirodalom országaiból idekerült városlakók.

 

Az elmúlt években közel 200.000 magyar költözött át Londonba, ezért sokan tréfásan a második legnagyobb magyar városként is emlegetik.

 

Összesen több mint 300 nyelvet beszélnek itt.

 

Londonban 43 egyetem működik, négy UNESCO Világörökséget találunk a városban és nyolc királyi park is létesült.

A város területének közel 40 %-a zöld felület! Ezen kívül számtalan világhírű műemléket tekinthetünk meg, és itt fut a világ legrégebbi földalatti vasútja is. Világviszonylatban is Londonban vannak a legjobb múzeumok, művészeti galériák, színházak és szórakozó helyek. Ez a város soha nem nyugszik, minden időszakban tartogat minden korosztálynak valami érdekeset, különlegeset. A közelgő brexit miatt talán csökkenni fog a város gazdasági jelentősége, de ez az állítás aligha lesz igaz Londonra a turisztikai vonzerő tekintetében.


 Utazási Tipp  
    London szállás

Hogyan utazzunk el Londonba?

Repülővel:
A nagy távolság miatt és az egyre megfizethetőbb repülési árak miatt a legtöbben a repülést választják. Jelenleg Debrecenből és Budapestről is közlekednek menetrend szerinti járatok, de a nyugati országrészben lakóknak érdemes lehet megnézni a bécsi vagy a pozsonyi indulásokat is.

 

A Wizzair a Luton, az Easyjet főként a Gatwick míg a Ryanair a Stansted reptérre repül,

 

de a sokszor bizarr árazás és kieső helyen lévő repterek miatt egyáltalán nem biztos, hogy a Bitish Airways Heathrow reptere ésszerűtlen választás lenne. Mindenképpen mérlegeljünk mielőtt döntenénk!

Vasúttal: 1994-ben adták át az Angliát és Európát összekötő 50,5 km hosszú tenger alatt épült Csalagútat ( Channel Tunnel ). Két párhuzamos alagútján 140 km/órás sebességgel szállítják a Brüsszelből vagy Párizsból induló kényelmes vasúti kocsik a turistákat. A vonat az év minden napján közlekedik, feltétlenül javasoljuk az előzetes helyfoglalást.

 

A legújabb tervek szerint 2019-től Amszterdammal is összeköttetést fog biztosítani a szuper expressz!


Autóval: A mintegy 16-20 órás autózás után Calaisból komppal lehet átszelni a La Manche csatornát. Az út kb. 1,5 órát vesz igénybe, és itt is előnyt jelent az előzetes internetes foglalás. Nagyon fontos tanács, hogy oda kell figyelni a közlekedés rendjére, mert a szigetországba érkezve rögtön az új helyzetben találja magát a vezető. Szemben az Európában megszokott jobb kéz szabállyal itt pont az ellenkezője érvényes. Ellenőrizhetik a zöld kártya meglétét, és rutinból vezetve könnyen bajba juthat az óvatlan európai vezető.


london kozepso kepTippek pár napos tartózkodásra:

London városképét az ellentétek jellemzik: a gótikus templomok mellé ultramodern felhőkarcolókat húztak fel, a jól öltözött üzletemberek mellett színes ruhás punkok utaznak a metrón, a tradicionális éttermek mellett fish and chipset áruló kioszkoknál állunk sorba. Egy dologban azonban biztos lehet minden kedves látogató: akár részletesen eltervezett programot hajt végre, akár spontán módon hagyja hogy beszippantsa London hangulata, garantáltan vissza akar térni, hiszen lehetetlen a város alapos megismerése még akkor is , ha nem csupán pár napra érkeztünk. A londoni tartózkodást pedig remekül egészítik ki a városból induló, érdekesebbnél érdekesebb látnivalókat felkereső kirándulások sora.

 

London önállóan is könnyen felfedezhető.

 

Buszokkal, metróval és hajóról is könnyű szerrel elérhetjük a legfontosabb nevezetességeket. A különlegességekre nyitottabbak pedig tematikus városnézéseket, híres színházi előadásokat, rendezvényeket nézhetnek végig, ha úgy tartja kedvük. Sokféle jó belépő és városi közlekedési kártya is vásárolható, érdemes indulás előtt, vagy akár helyben is tájékozódni a legjobbakról!


 Utazási Tipp  
    London utazás

A legfontosabb látnivalók Londonban:


Parlament és a Big Ben


Az épületet, amelyet széles körben a parlament házaként neveznek, valójában a Westminster palotájának hívják. A Temze folyó partján fekszik, ahol a Lordok háza és az alsóház találkozik.

 


Westmister Apátság


Az egyesült Királyság legfontosabb vallási épülete, ahol a brit királyi koronázásokat és temetéseket is tartják. Hivatalosan a királyi család tulajdonában van közel a Temzéhez, a parlament házai mellett. A gótikus épület első részei a 11.századból származnak, de a későbbi évszázadokban nyerte el mai, lenyűgöző formáját.

 

Sok híresség végső nyughelye is az apátság épületében található.


British Múzeum


Több, mint 255 éve nyitották meg, ezt a hatalmas gyűjteményt ahol 2 millió év emlékeit mutatják be a látogatóknak. Szobrok, érmék, festmények, múmiák és számtalan különlegesség, mutatja be az emberiség múltját, melyeket a brit világbirodalom különböző országaiból gyűjtöttek össze. Felkereséséhez kényelmes lábbeli szükséges, hisz hatalmas területet járunk be a különböző gyűjtemények felkeresése során.


british museum


Buckingham Palota


A Buckingham palota egyike az ország legfontosabb látnivalóinak. A 19. század során vált a brit királyi család hivatalos londoni székhelyévé és közigazgatási hivatalává.

 

Egyike azon kevés királyi palotának a világon ahová beengedik a turistákat is.

 

A belépés korlátozott és exkluzív, de érdemes előre tájékozódni, ha londoni látogatást szervezünk. A kovácsolt vas kapukon keresztül a látogatók megtekinthetik a pazarul elegáns épületet és a testőrség őrség váltásának ceremóniáját is itt tekinthetjük meg. A nyári időszakban van nyitva, amikor a vendégek bepillanthatnak az állami szobába, megnézhetik a tróntermet, sétálhatnak a palota kertjében, és megcsodálhatják Rembrandt és Canaletto remekműveit a Viktória királyné Képtárában.

 

Érdekesség:
Ha a Royal Standard zászló leng a palota tetején, azt jelenti, hogy a királyné lakóhelyén tartózkodik, ellenkező esetben az Union Jack zászlót láthatjuk épület tetején.


 Utazási Tipp  
    Utazások Londonba

London Eye


London történelmi látnivalói közül a London Eye az egyik legújabb és legmodernebb látnivaló. A London Eye egy hatalmas óriáskerék, amely a Temze folyó szélén található a Jubileumi Kertekben. A kerék az ezredfordulós rendezvények részeként épült, építése 1,5 évig tartott. A kerék 135 méter magas és átmérője 120 méter, építése 1999-ben fejeződött be, 39 zárt tojás alakú kapszulát forgat, amelyek mindegyike akár 25 embert is képes befogadni.

 

Minden kapszula 8 méter hosszú és súlya 500 kg.

 

A körpanorámát nyújtó kapszulákban légkondicionáló, pihenő és interaktív képernyők láthatók a londoni nevezetességekről. A kerék egy teljes fordulata kb. 30 percet vesz igénybe, és szinte minden fontos épület látható a magasból. Számos kombinációs jegy áll rendelkezésre, érdemes utazás előtt tájékozódni.

london eye


Szent Pál katedrális


A világ 2. legnagyobb temploma ez a 111 méter magas klasszicista stílusú katedrális.

 

Christopher Wren tervezte, és az építés 36 évet vett igénybe 1711-ig.

 

A templom a Ludgate-hegyen áll, London legmagasabb pontján és. A székesegyházban tartott kedvező események közül a leghíresebb Winston Churchill temetése és Charles és Diana esküvője volt. A látogatók felmászhatnak az 560 lépcsőn a kupola tetejére, hogy remek kilátásban gyönyörködhessenek.

 

Tower of London


Európa legrégebbi erődített kastélya a Temze partján található, a Tower Bridge mellett. A szürke erődített falakon belül számos olyan látnivaló található, amelyek megtekintése néhány órát vesz igénybe. Az épület egy római erőd volt, és még mindig látható a fennmaradó római fal. A londoni torony 1078-ban megalapított Vilmos király kastélyként kezdődött, a Fehér torony építése ekkora nyúlik vissza, majd 1240-ben a III. Henrik király építette tovább.

 

Nemcsak egy királyi lakóhely volt, hanem börtön, királyi pénzverde, állatkert és kincstár is.


Tower of London


 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.