14. Az egyik legismertebb londoni fotótéma, ahogy a városban mindenfelé emeletes piros buszok közlekednek.  1907 előtt azonban az akkori ló vontatta buszok még mindenféle színben pompáztak miközben a különböző útvonalakon szállították az utasaikat. Egészen addig volt így, ameddig  a London General Omnibus Company (LGOC) az összes buszát pirosra átfestette, hogy feltűnjenek  a többi busztársaság közül. Mivel az LGOC végül a legnagyobb busztársaság lett, minden buszt pirosra festettek át, ami mai is London egyik  fő jelegzetességének számít.

London Bus, Red Bus, Egyesült Királyság, Nagy-BritanniaForrás: Pixabay

15. London egyszerre több ország fővárosa is volt. Ez minden bizonnyal az egyik londoni tény, amit kevesen ismernek és a város viharos  korszakára vezethető vissza.  A II. Világháború idején a németekkel dacoló London biztonságos menedéknek bizonyult a száműzetésben lévő különböző kormányok számára. Miután  Németország sorban meghódította Európa különböző országait, London Belgium, Lengyelország, Norvégia és Franciaország ideiglenes fővárosa lett, míg véget nem ért a háború.

16. Gyakran előforduló jelenség, hogy egy londoni út tervezésénél  egy komor és csapadékos  várost képzelünk  el, ahol rengetegszer esik az eső. A valóságban azonban London egyáltalán nem annyira esős, mint azt a legtöbb utazó  gondolná. Az angol fővárosban évente mindössze csak 583,6 milliméter csapadék esik, ami egyben azt is  jelenti, hogy az esős időjárás jóval valószínűbb például Barcelonában, New York-ban, Párizsban sőt még Budapesten is, mint éppen az esősnek gondolt Londonban!

17.  London valószínűleg  a világ egyik legzöldebb fővárosának számít, ahol mintegy 8,3 millió fa és 8,6 millió ember él egy kb. 600 négyzetkilométeres területen. Az angol főváros össztelületének mintegy 40% -át zöldfelület vagy nyílt víz alkotja. Az Angol Erdészeti Bizottság Londont 2019-ben városi erdő rangra emelte, a városi a növények és állatok sokfélesége miatt.

18. Az első földalatti vasút 1863 januárjában szállított utasokat Londonban. A lononi metro hálózat azóta alaposan kiépült, naponta 5 millió embert szállít és teljes hosszúsága eléri a 402 kilométert. Érdekessége, hogy a vonalak 79%-a a föld felett fut,   (a teljes metróból  319 kilométer)  Egy  2002-es kutatás feltárta, hogy a londoni metró egyes részeinek levegőminősége körülbelül 30x rosszabb, mint a   londoni utcáké. Néhány metróállomáson, például az északnyugat-londoni Hampstead állomásán, a rossz szellőzés miatt a levegő tele volt olyan  szennyező anyagokkal mint a mikroszkopikus porszemcsék, a kipufogógázok, sőt  még az utasok ruházatából származó  apró szövetdarabokat is találtak a kutatók!

London metró, londoni metró, metróállomásForrás: Pixabay


19. Bár alig hihető, de létező állatfaj a londoni metró szúnyogCulex pipiens molestus ), ami  valóban a londoni metróban él. Elnevezése megtévesztő, mert a faj  már jóval a vasúti rendszer kiépítése előtt létezett London területén. Sokan tévesen hiszik azt,  hogy a londoni metró szúnyog egy különálló faja,  az újabb kutatások viszont azt mutatták ki, hogy valójában a Culex pipiens szúnyog egyik alfaja . 

20. London legismertebb látnivalói közé tartozik a Tower of London, ami 1066. év óta áll. A Temze északi partján a normannok több részletben építették fel.  Érdekesség, hogy  a Tower  of London a négy helyi UNESCO Világörökség között  szerepel.

Londoni torony, a királyi palota, a fehér torony

Forrás: Pixabay

Tower Bridge, London

Forrás: Pixabay


+1 London egyik legkedveltebb építészeti alkotása a Szent Pál Székesegyház a Ludgate-hegyen. Sokan a 18. századi székesegyházat tekintik Christopher Wren neves építész legfőbbremekének. Összesen 35 évig tartott  a Szent Pál-székesegyház felépítése. Építője Wren a  székesegyház építése során számos átalakítást hajtott végre a terven, de a végeredmény lenyűgözően jól sikerült. 


  


 

FONFOS:   Ha Te is szereted az utazásokat és a csodálatos helyeket, vagy szívesen megosztanád másokkal is a legjobb Utazási Élményeidet és kedvenc úti fényképeidet, itt a jó lehetőség! Csatlakozz jó hangulatú   facebook csoportunkhoz így ezután nem fogsz lemaradni a legjobb élményekről, jó ötleteket meríthetsz, megismerheted öt földrész legjobb kalandjait !   https://www.facebook.com/groups/utazasi.elmenyek.

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.