Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

   London  legnépszerűbb turisztikai látványosságai közé tartozik az 1999-ben átadott London Eye, második nevén Millenium Wheel nevű 135 méter magas óriáskerék. Forgó kilátónak is szokták nevezni a Temze déli partján épült folyamatosan forgó szerkezetet, ami 30 perc alatt tesz meg egy teljes kört, mialatt fentről megcsodálhatjuk London legszebb hídjait és épületeit.

 

  A  London Eye névre keresztelt hatalmas óriáskerék ötlete egy olyan tervpályázaton született meg, amelyet a Great Britain's Architecture Foundation és a Sunday Times magazin írt ki még 1993-ban. A tervpályázat versenyzőinek az ezredforduló alkalmából kellett az eseményhez méltó emlékművet kitalálni. Végül a pályázaton nem hirdették ki a győztes pályaművet, David Marks és Julia Barfield  a Marks Barfield építésziroda munkatársai maguktól is elvállalták a projektjük továbbfejlesztését, és megtalálták azt a helyet, ahol most is áll az 1700 tonnás hatalmas kerék. 


london eye 2

  A munkájuk sikerrel járt, megtalálták a helyszínt és sikerült rávenniük a British Airways légitársaságot és más cégeket és állami intézményeket, hogy finanszírozzák az 1998-ban elkezdődött építkezést.  Az egyoldali tartópillért megépítették a parton, míg a Temze folyó felett, vízszintesen összeszerelték a hatalmas fém kereket.


london eye kabin

 


   A London Eye ünnepélyes átadására végül 1999. december 31-én került sor , Tony Blair miniszterelnök adta át a publikumnak. Az első hetekben mindenki ingyenesen próbálhatta ki ezt az új londoni attrakciót, csak 2000. március 9. óta kell fizetni a használatáért. Az eredeti elképzelések  szerint öt év után leszerelték volna a fémszerkezetet, de a párizsi Eiffel toronyhoz hasonlóan ez az építmény is fennmaradt és London egyik jelképévé vált a folyamatos népszerűsége miatt.  Sokáig a London Eye volt a világ legmagasabb óriáskereke, de 2006-ban a Nanchang csillaga (Kína) felülmúlta magasságát. Ugyanabban az évben egy modern LED-es díszkivilágítást kapott a kerék, hogy sötétedés után még dekoratívabban világíthatton a híres kerék.

 London eye1


   A támasztópillér 65°-os szögben dől a folyó fölé, 6 erős vas kötél rögzíti a talajhoz. Mivel mindkét támaszték csupán az egyik oldalán van, a kerék  konzolos szerkezetű. A motoros erő átvitelét gumikerekekkel oldották meg, a hatalmas kerékre pedig 32 darab tojás alakú kabint (kapszula)szereltek fel, melyekben egyszerre 800 ember fér el. Érdekesség, hogy a számozásuk 33-ig tart, mert a 13-as számot kihagyták a tervezői. :-) A kabinokat a Nagy-Londont alkotó városrészekről nevezték el. Mindegyikben 25 utas foglalhat helyet, és motoros tartókon nyugszanak, amiket  úgy működtetnek, hogy a kapszula függőlegesen maradjon, mialatt a kerék forog. A London Eye annyira lassan forog körbe (26 cm/másodperc) – óránként két fordulat –, hogy meg sem kell állnia, amíg  az utasok fel- vagy leszállnak. Kivételt csakis a fogyatékkal élők kedvéért tesznek az üzemeltetők. A London Eye 2007 óta a Merlin Entertainments magántőkés csoport tulajdona.

 

Kedvező árú jegyeket a London Eye hivatalos honlapján lehet foglalni.

 

A legegyszerűbben gyalogosan ezekről a metróállomásokról lehet megközelíteni a városközpontban lévő London Eye-t;

Waterloo,  Embankment, Charing Cross, Westminster.


 Keress akciókat is biztosító londoni szállásokat az alábbi linkre kattintva !

  Booking.com

 


Szerző: Bajna Gábor Fotók: Bajna Dorottya 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.