Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete az Indiai-óceánban található. Afrika délkeleti partjaitól a Mozambik-csatorna választja el. A szigetország majdnem 165 millió éve szakadt el az afrikai kontinenstől, így egy teljesen egyedi, különleges és látványos állat-, és növényvilág fejlődött ki a szigeten. A madagaszkári állat-, és növényfajok 80%-át a világon egyedül itt találjuk meg, többek között összesen 70 lemúrfajtát, a világ legkisebb és legnagyobb kaméleonját, összesen 930 orchidea fajt, és még sorolhatnánk.

  A természet, a tájak és az éghajlat nagyon változatos: az esőkben is bővelkedő keleten buja, zöld trópusi őserdőkkel borított hegyeket találunk,a sziget közepén mérsékeltebb a hőmérséklet és a tájat teraszos rizsföldekkel díszített fennsíkok alkotják, a meleg nyugaton pedig, ahol ritka az eső, sziklás és füves síkságok, a szárazabb és meleg éghajlathoz szokott növényzet (például majomkenyérfák) uralják a vidéket. Körös-körül pedig mindenhol képeslapba illő, fehér homokos, csodálatos partszakaszok szegélyezik a szigetet.


gyík


   A madagaszkári lakosság gyökereit Délkelet-Ázsiában és Afrikában leljük fel. E két kultúrából jött létre egy teljesen egyedülálló, hagyományait élénken őrző társadalom, amelyben a halottakat a mindennapokban jelenlevőnek tekintik és tanácsot kérnek tőlük, ahol az évszázadok alatt kialakult „fady”-k, azaz tabuk meghatározzák az emberek életét (például csütörtökönként tilos boszorkányokról beszélni, terhes nők nem rakhatnak gyömbért a zsebükbe, stb.) és ahol számos mese, mágia és legenda szövi át az emberek mindennapjait. 


gyümölcskosár


  Madagaszkár fő vonzereje az érintetlentermészet és a romlatlan társadalom. A természet itt teljes sokszínűségében, kreativitásában, szelídségében és szépségében mutatkozik be. A lakosság vendégszeretete elvarázsol, a tömegturizmus és a gazdasági fejlettség hiánya miatt, vagy inkább ennek köszönhetően mindenhol olyan emberi értékekre lelünk, melyek sajnos egyre ritkábbak a modern társadalomban: őszinteség, nyitottság, mosoly, vidámság, nyugodt életritmus és bizalom. A madagaszkáriak jelszava a „mora-mora”, azaz lassan-lassan: soha senki nem siet, és mégis minden mindig megoldódik…


gyik2


Éghajlat

  Madagaszkár éghajlata szubtrópusi, két évszak jellemzi: a forró, esős évszak november és április közé esik, míg május és október között enyhül a meleg és szárazabb az idő. Az átlaghőmérsékletek és a csapadék mennyisége azonban nagyon változó az ország különböző régióiban. Vannak egész évben látogatható területek, mint a dél-nyugati országrész, de a keleti partvidéket például csak április és november között érdemes felkeresni, hogy elkerüljük az esős évszakot, mely ciklonokat is hozhat magával.

  A két évszakot figyelembe véve a hőmérséklet átlag minimum és maximumai a következőképpen alakulnak: a tengerparton 20-35 Celsius fok nappal és 10-20 Celsius fok éjszaka, míg a sziget belsejében nappal 15 - 30 Celsius fok, de éjszaka a levegő lehűlhet akár 10 Celsius fok alá.


baobab