Bakonybél község, a Bakony-hegység hajdan betyárok járta rengetegében, egy gyönyörű völgykatlanban búvik meg. A bővizű források csobogása és az erdő sejtelmes neszei meghitt erdei hangulatot teremtenek.

 A varázslatos természeti környezetben fekvő település gazdag helytörténeti értékei is vonzzák a látogatókat. 1018-ban Szent István király alapított itt monostort, Szent Gellért emlékét őrzi a Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnája.


 

bakonybél tó


   A Hamuházi-Séd és a Szalai-Séd összefolyásánál, a Somberek-Séd völgyében, apró tisztásként rejtőzködik az erdő mélyén a Hamuházi-rét. Itt magasodott egykor Eszterházy-gróf festői vadászkastélya, mely az 1900-as évek második felében, egy tűzesetben a lángok martalékává vált. Az elpusztult kastély helyén álló vadászháztól nem messze, egy kis völgyben rejtőzik a mesterségesen felduzzasztott tavacska, a Hubertlaki-tó.

De merre találjuk meg a tavacskát?

Bakonybéltől nem messze található Emil-réttől indulva a kék kereszt jelzését kövessük. Vigyázzunk, mert az indulási pont nem e-mail!

A fájós lábúaknak érdemes a kisvonatra felszállni, amely elvisz egészen a vadászházig.


 Bakonybél kisvasútx


   Aki autóval menne, az Bakonykoppány településen áthaladva az országúton keresse a fatáblát, amely jelzi Hubertlakot. Ha az erdészeti út sorompója nyitva akkor hajtsunk be nyugodtan eleinte murvás, majd aszfaltos úton tudunk végigmenni kocsival a kulcsosházig. Innét tábla jelzi a 700 m-re található tavat.


 Hubertlaki tó2x


    A hely csendjével és varázsával méltán adózik a több, mint ezer éve a vadászok védőszentjeként tisztelt Szent Hubertus emléke előtt. A legenda szerint az addig kicsapongó életet élő Hubertus nagypénteken, egy vadászat alkalmával fénylő keresztet pillantott meg egy gyönyörű szarvas agancsai között. E jel hatására megtért, előbb remete, majd pap, végül pedig püspök lett, akit már a X. században a vadászok védőszentjévé választottak.


Hubertlaki tó 4x 1


 


 Utazási Tipp  
    online szállásfoglalás a legjobb áron: szállodák, apartmanok,wellness

   A tó népies elnevezését az Erdélyben található Gyilkos-tóról kapta, mely hasonló az elénk táruló látványhoz. Az égererdő helyén létrejött mesterséges tó eredetileg vaditatónak készült. A természet megújulását a víztükröt megszakító elárasztott fák vízből kiálló csonkjai és a facsonkokon sarjadó növényzet jelzi. A tó környékén gőtéket és más ritka kétéltűeket, vízi vadmadarakat figyelhetünk meg. Az itt élő halak a madarak által a vízbe ejtett ikrákból fejlődtek..


Hubertlaki tó 4x Szerző & fotók: Vincze Péter Antal