Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

    Magyarország egykori nemeseinek életét bemutató kastélyaink a letűnt idők meszerű világát mutatják be azon látogatóiknak, akik szeretnék megismerni különleges gyűjteményeiket, sétálni szépen gondozott parkjaik fái alatt és kikapcsolódni díszes falaik között.  A következő képes válogatásunkban bemutatjuk  a legnépszerűbb  magyarországi kastélyokat, ahová érdemes lenne ellátogatni, ha módunk van rá. 

 1. Keszthely - Festetics-kastély

 

     Magyarország egyik leglátogatottabb kastélya a keszthelyi  Festetics-kastély, melynek korhűen berendezett díszes termeiben szép  berendezési tárgyakkal, kiállításokkal,  koncertekkel és más kulturális eseményekkel várják az érdeklődőket. A 101 szobás kétszintes barokk kastély építése a XVIII. század közepén kezdődött el a Festesics család megbízásából. Később többször is bővítették és átalakították. Nagy szerencsénk, hogy 86 ezer kötetes könyvgyűjteménnye Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtáraként túlélte a történelem viharait.  Ma múzeumként és rendezvényközpontként is használják. Szépen gondozott kastélyparkjában  pálmaház és egy színvonalas hintókiállítás is található. A Festesics kastély 42 hektáros csodálatos parkja természetvédelmi oltalom  alatt áll. Nagyokat sétálhatünk több száz éves fái alatt, megcsodálhatjuk színes virágágyásait, kerti tavát  és díszes szobrait. Érdemes megkeresni a kastélykertben a Festetics György idejében ültetett kínai páfrányfenyőt vagy a több, mint 400 éves kocsányos tölgyet.


Keszthely kastély3


 

 

Tudj meg többet erről a Kastélyról!

 

 2. Fertőd - Esterházy-kastély

    A  fertődi barokk-rokokó stílusban épült Esterházy-kastélyt gyarkran emlegették magyar   Versailles-ként is a régi időkben. Eredetileg egy kisebb vadászkastély állt a helyén amit  a fényűző életviteléről híres  Esterházy “Fényes” Miklós megbízásából 1766-ra a most is látogatható főúri kastéllyá építettek át. A kastély ebben az időben gyorsan lett  a színművészet, zene, és a képzőművészet virágzó otthona. Az „Esterházi tündérvilág" az 1770/80-as években érte  el fertődi  csúcspontját: Haydn zenéje és számos művész közreműködésével rendezett ünnepségek közepette - amelyek egyikére  még Mária Terézia is ellátogatott.  Joseph Haydn is számos operáját, és szimfóniáját alkotta a  Miklós herceg szolgálatában töltött több mint 20 éve idején. A Nemzeti Kastélyprogram keretében renovált csodás épületegyüttest egy  impozáns 200 hektáros franciapark veszi körül, mely  a magyarországi barokk kertművészet legszebb példája. 


 fertődi kastély sajtófotóx


3. Gödöllő - Grassalkovich kastély

    A magyarországi barokk kastélyépítészet egyik legjelentősebb épületét Grassalkovich Antal gróf (1694-1771), a XVIII, században újraformálódó magyar főnemesség jellegzetes alakja kezdeményezte 1735-ben. A hatalmas ősfás parkkal rendelkező Grassalkovich kastély még a század során több bővítésen és átalakításon ment keresztül, mai formáját végül is a XIX. század elején nyerte el. Az építtető család férfiágának kihalása után 1867-ben a magyar állam megvásárolta az épületet és egy gyors felújítás után koronázási ajándékként adta I. Ferenc Józsefnek és Erzsébetnek a kastély és a park használati jogát. Az első világháború után 1920-tól Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája volt az épületben, majd a második világháború után előbb orosz laktanya, később szociális intézmények nyertek elhelyezést a falai között. A kastély látogatói megtekinthetik a kiállításon a királyi pár és a magyar főuri családok életét bemutató tárgyakat. Érdemes továbbá megnézni a lovardát, a kastélyszínházat és Horthy helyreállított bunkerét.


 Grassalkovich kastely legszebb kastelyok


 

 4. Martonvásár - Brunszvik-kastély

    Magyarország egyik legszebb kastélya az angliai gótikus hatásokat magán viselő hófehérben pompázó martonvásári Brunszvik kastély, Építtetőjük a Brunszvik család egy mocsaras és kopár pusztából létesítette az arányosan szép kastélyépületet és a szépen rendezett paradicsomi angolkertet  ahol a család híres barátja Beethoven is többször megfordult  az egyik Brunszvik lány kedvéért. A látogatóknak érdemes felkeresniük a katélyban létesült Beethoven múzeumot valamint a melléképületben megnyitott korszerű Agroverzum kiállítást, majd sétálni egyet a csodaszép parkban is. 


Martonvásár Brunszvik kastély1


 

5. Edelény - L'Huillier-Coburg-kastély

  Az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély, vagy ahogy manapság hívják, az Edelényi kastélysziget az ország hetedik legnagyobb kora-barokk kastélya. A 18. század elején épült kastély többször is gazdát cserélt, minden tulajdonosa végeztetett kisebb-nagyobb átalakításokat a kastélyon. Miután hitbizománnyá alakult a birtok, a Coburg család már csak gazdasági célok miatt tartotta fenn, így lassú pusztulásnak indult. Jellegzetes kovácsoltvas főkapuját 1910-ben helyezték el, mára  Edelény  egyik  szimbólumává vált. 1928-tól bíróság, börtön és bányairoda is volt az épületben. Mint oly sok másik kastélyra, erre is a 21. században figyelt fel a turizmus, így a felújításoknak köszönhetően ma már a régi pompájában nézhetjük meg. Az edelényi L’Huillier-Coburg-kastélynak, nem a berendezési tárgyai, hanem a restaurált rokokó falfestményei ja legfőbb látnivalók, ezen kívül több érdekes kiállítást lehet megnézni az épületben: régi moziplakátokat, kortárs festményeket, sőt, igazi retró mobiltelefonokat is bemutatnak.   Érdemes megnézni a kastélyhoz tartozó régi  angolkertet is.  A kastélysziget már több funkciót is betöltött, most őshonos növényeknek és állatoknak ad otthont. 


Edelényi kastély


 6. Tiszadob - Andrássy kastély

   A romantikus kastély 1880 és 1885 között épült. Az építtető Andrássy család a kastély tervezőjét arra kérte, hogy jelenítse meg a magyar történelmi építészet jellegzetes elemeit. Munkájára erősen hagyott  a vajdahunyadi vár stílusa. Számos híres kastély jellegzetes vonásait is megtalálni az épületen. A Vajdahunyad várán kívül még Törcsvár, a brassói Katalin bástya és az angliai Knole kastély elemei is megjelennek. Az első világháború után a feldühödött nép szinte az egész rezidenciát kifosztotta. Később állami kézbe került, így többek között katonai kórházként és gyermekotthonként is működött  benne. A kastély érdekessége, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, a 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablaka van. A mendemonda úgy tartja, hogy ez a 365 ablakszem már látta Erzsébet királynét is, ahogy a pompás angol-francia parkban a rózsalugasokat csodálta. A 2021 végén újra nyíló kiállítás az Andrássy családot és a kastély történetét mutatja be. A terekben történeti enteriőröket alakítottak ki. Felhasználták a fennmaradt eredeti berendezéseiket is. A kiállítás mellett ruhatár, kávézó, múzeumi bolt, rendezvénytér, valamint egy étterem is helyet kap az örökségi épületben.

 Tiszadob Andrassy kastely


7. Gyula - Almásy kastély

     A Gyula történelmi központjában található Almásy kastély  központi részét Harruckern János György  építtette fel 1740 körül.  A kastély 1888-ban az Almásy–Wenckheim házaspár tulajdonába került akik tovább bővítették.  A kastély egykori grófi lovardájából alakították ki a Várfürdő fedett uszodáját és a gyógymedencéit. Az egykori grófi rezidenciában 2015-ben nyílt meg a Látogatóközpont. A kastély arról is nevezetes, hogy falai között már 1746-ban színdarabot mutattak be. A magyar himnusz zeneszerzője Erkel Ferenc nagyapja kulturális udvarmesterként élt az épületben, később ő is gyakran megfordult itt. Munkácsy Mihály is a gyulai kastélyban kezdte megismerni a festészet fortélyait Szamossy Elek keze alatt. Az Almásy-kastély látogatóközpontja állandó és időszaki kiállításokkal várja az érdeklődőket. A látogatóközpontban nemcsak a főúri életforma ismerhető meg hanem  interaktív eszközök segítségével a kastély életéhez kötődő cselédségé is.  


Almasy kastely gyula


 Utazási Tipp  
    Komfortos szállások online foglalással a  legjobb elérhető árakon!


Magyarország interaktív kastélytérképe segít a tájékozódásban:


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.