Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

A természet és a hosszabb túrák szerelmesei számára mindig nagy kalandot jelent egy-egy vadregényesen szép szurdok végigjárása. A legtöbb esetben ezek nem csak egyszerű gyalogtúrák a természet lágy ölén, hanem valódi kalandozások, némelyikük komolyabb erőnlétet is kíván. A szurdokok többségén patakok csordogálnak keresztül, ezért könnyedén lehetünk sárosak és vizesek. Ha esősebb idő után indulunk útnak, könnyen előfordulhatnak kisebb-nagyobb akadályok utunkon, például megáradt vízátfolyások, kövek vagy kidőlt fák. Éppen emiatt mindenképp készüljünk fel alaposan egy ilyen túrára, de ne ijedjünk meg: a különleges szépségű szurdokokban életre szóló élményekkel gazdagodhatunk majd. Hogy könnyebb legyen a helyszín kiválasztása, mi csokorba gyűjtöttük Magyarország legszebb szurdokait!

  A legtöbb túrázó nyáron szeret szurdokokban túrázni, hiszen a magas sziklafalak és a kristálytiszta patakok, források igencsak csökkentik a hőérzetet, de az őszi, a vörös és arany összes árnyalatát felvonultató színkavalkádról és a téli befagyott vízesések, jégcsapok, valamint zúzmarákkal borított fák látványáról sem érdemes lemondanunk. Annyi biztos, hogy akár télen, akár nyáron indulunk útnak, mindig kényelmes, a bokát jól tartó és a talajhoz jól tapadó lábbelit válasszunk, de készítsünk be váltócipőt vagy gumicsizmát is a hátizsákunkba. A nyári időszakban mindig legyen nálunk esőköpeny, a téliben meleg váltóruha és sosem árt, ha elemlámpával, elegendő étellel és itallal is felszerelkezünk. No, és akkor nézzük, mely szurdokokat érdemes mindenképp felfedeznünk, ha gyönyörű környezetben szeretnénk kikapcsolódni!

 

Rám-szakadék és Holdvilág-árok


  A Visegrádi-hegység néhol 35 méter mélységet elérő és 3 méterre összeszűkülő szurdoka az egyik legnépszerűbb kirándulóhely az országban. A sziklás szakadékvölgyet fémlétrák és kapaszkodók tarkítják, ezzel is kalandosabbá téve az átkelést. A legtöbben többnapos szárazság után vágnak neki a vadregényes, nehezen járható Rám-szakadék felfedezésének, mivel esős időt követően – a csúszós szakaszok és a lehetséges sziklaomlás veszélye miatt - csak kellő mérlegelés után érdemes belevágni a túrába! A szakasz egyirányú Dömös felől érkezve a Dobogó-kő irányába járhatjuk végig, lentről felfelé haladva. Ezzel elkerülhetjük az egymás kerülgetése miatt fennálló balesetveszélyt. Ha van kedvünk, a közeli, egykor kultikus helynek számító, titokzatosan szép Holdvilág-árokban is túrázhatunk. Egyes mondák szerint itt lett eltemetve Árpád fejedelem, mások szerint viszont a hun Attila városa, a legendás Sicambria állt e helyen.

 

Cuha-völgy


A Bakonyban húzódó Cuha-völgy az egyik leglátogatottabb szurdokvölgy hazánkban. A patak útját követve nemcsak az érintetlen természet vesz minket körbe, hanem lépten-nyomon vidáman csobogó hűs forrásokba és kisebb-nagyobb barlangokba is belebotolhatunk. A beszédes nevű barlangok között van Betyár-, Kőpince-, de Zsivány-barlang is. A Vinye vasútállomása felől megközelíthető szurdokokban teendő túrára mindenképpen vigyünk magunkkal vízhatlan cipőt, mivel az útvonal többször is keresztezi a patak útját és át kell kelnünk a köveken és a vízfolyáson. Ha elfáradnánk a túrázásban, nem gond, hiszen a Vinye és Porva-Csesznek között közlekedő erdei vasúton az erdőben gyönyörködve érhetünk vissza a kiinduló állomásra. Ha szárazabb időjárást fogtunk ki, akkor akár még kisgyermekeket is magunkkal vihetünk a túrára. Aki a szurdok oldalán akar mászni egy-egy szakaszon, annak jól rögzített kapaszkodók segítik az útját.


Ördög-árok és Gaja-völgy

  A szintén a Bakonyban megbúvó Ördög-árok nem olyan híres, mint a Cuha völgye, de szépségében éppúgy utoléri az előbb említett szurdokot. Különlegessége, hogy teli van kisebb-nagyobb, rejtélyes sziklahasadékokkal és mohákkal takart kövekkel, melyek közül a legnagyobb a stílszerűen csupán Ördögliknak nevezett üreg. Az Ördög-gátnál van egy kisebb akadály, amelyet egy négy méteres vaslétra segítségével küzdhetünk le. Emlékezetes túra lehet kisebbek és nagyobbak számára egyaránt, de nem baj, ha a kisebbek is vannak már legalább tíz évesek és persze az is, ha nem tériszonyosak. Szintén a közelben fekvő, gyönyörű természeti környezetben vezető túraútvonal a Gaja-patak völgyszurdoka.

Szalajka-völgy


  Hazánk egyik legszebb és egyben legnépszerűbb szurdokvölgye. A rengeteg látványosságot kínáló, jól kiépített Szalajka-völgyben közlekedhetünk kisvasúttal is, de gyalog, a tanösvényeken haladva még inkább felfedezhetjük a vidék különleges növény- és állatvilágát. A Szalajka-patakban szemügyre vehetjük a sebes pisztrángokat, de ha igazán szerencsések vagyunk, még foltos szalamandrával is találkozhatunk. A túrát érdemes Szilvásváradról indítanunk. A Szalajka-völgy minden évszakban számos szépséggel kecsegteti a turistákat, de talán tavasszal és ősszel a leglátványosabb. A rengeteg vízesés közül kiemelkedik a sokat fényképezett, lépcsőszerű képződményekről, összesen 17 méter hosszan csordogáló Fátyol-vízesés. A túra könnyű a jó infrastruktúra miatt, ezért kisgyermekkel és kisállattal is könnyen végig járható.

Felső-szoros


  A Bükkalja legszebb szorosának tartott, misztikusan vadregényes, szinte örökké félhomályba burkolózó Felső-szorosban égbetörő kőtornyok között kalandozhatunk. A látványos sziklaalakzatokkal rendelkező szűk szurdok a Kő-völgy tanösvény nyomvonalán haladva járható végig a legkönnyebben. A túrát a legtöbben Cserépváraljáról indítják, ahol a Mangó-tető oldalán kihagyhatatlan látnivalót képeznek a kaptárkövek. A szép fekvésű Dobi-réten piknikezhetünk egyet, majd a Lator-patak dús növényzettel borított völgyében túrázva térhetünk vissza kalandos úton a faluba. ha ennyire nem vagyunk kockázatvállaló természetűek, a Setét-völgyben országúton gyalogolhatunk vissza Cserépváraljára.

Páris-patak szurdokvölgy


  A Cserhát bércei között, a magyar-szlovák határ mellett kanyargó szurdokot a tájékozottabb túrázók egyszerűen csak a nógrádszakáli Palóc Grand Canyonként emlegetik. Bár sokáig helyi látványosságnak számított, az utóbbi időben egyre felkapottabbá válik a kihívásokat keresőturisták körében. Noha nevét az egykor itt folyó patakról nyerte el, a helyenként 15-20 méter mély szurdokban manapság szinte sosem csordogál a víz, csak esős időben és hóolvadás idején. Ilyenkor viszont szemet gyönyörködtető vízeséseket csodálhatunk meg túránk során, tehát érdemes erre az időszakokra időzíteni a túrázást. A szurdok természetvédelmi területet képez és rengeteg információs táblát találhatunk a területén, melynek csak a szurdokról és a környezőterületek élővilágáról nyújt tájékoztatást, hanema turisták számára is fontos információmorzsákkal szolgál.


 Utazási Tipp  
    Wellness szállások online foglalással BOMBA áron


Készítette: Méhes Judit         Fotók: Wikimedia


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.