A Bács-Kiskun megyei Baja jelentős kikötőváros és kulturális centrum, ezenfelül pedig isteni finom az itteni hagyományok szerint elkészített, messze földön híres bajai halászlé. A város legszebb részei kétségkívül a barokk és historizáló épületekkel szegélyezett Szentháromság tér, illetve nem messze tőle, a Sugovica dunai torkolatánál kialakított hangulatos sétány, valamint a bajaiak kedvelt pihenőhelye, a Petőfi-sziget.

Bár az elmúlt, karanténnal és a gyorsan változó beutazási korlátozásokkal terhelt két év után végre sok magyar indulhat el 2022-ben a tengerpartra, a felmérésekből kiderül, hogy a többség idén is a magyar tengert választja vakációja eltöltésének színhelyéül. Mutatjuk, mely helységekben érdemes lefoglalnunk a szállásunkat, ha spórolni szeretnénk a strandbelépő árával!

Dóm tér, Szabadtéri Játékok, Móra Ferenc Múzeum, Szentgyörgyi Albert, fűszerpaprika és persze a napfény… csak néhány dolog, amelyről egyből a Dél-Alföld legfontosabb és legnagyobb népességű városára és Csongrád-Csanád megye székhelyére, Szegedre asszociálunk. A napfény városában nemcsak kulturális látnivalók tömkelege vár minket, de itt ad randevút egymásnak a Tisza és a Maros is.

A Csontváry Múzeum az a hely, ahová Pécsett minden évben már-már rituális módon elzarándokolok. Mindig újabb és újabb meglepő részleteket fedezek fel rajtuk, valamint nagyon tetszik az a technika és a vibráló színkavalkád, amelyet a némelyek szerint titokzatos, mások szerint viszont minimum hóbortos festő nagyszabású képein alkalmazott. Akármi is legyen a véleményünk róla, az tény, hogy Csontváry Kosztka Tivadar az egyik legellentmondásosabb festője volt a magyar festőművészetnek, titkait és világlátását pedig legjobban festményein keresztül ismerhetjük meg.

A több, mint 3700 négyzetkilométernyi területet lefedő Tolna megye számtalan kulturális, műemlék jellegű és természeti kincset rejt magában. Mint a többi megye esetében, úgy itt is elsősorban a megyeszékhelyen, Szekszárdon összpontosulnak a látványosságok, ez azonban nem azt jelenti, hogy más, izgalmas helyeket ne tartogatna Tolna. Sőt!

Járvány, háború, hatalmas drágulás… csak néhány indokként szolgáló kifejezés, amelyeket azon ismerőseimtől hallottam, akik idén úgy döntöttek, hogy külföldi desztinációk helyett inkább (ismét) a magyar tengert céloznák meg idén nyáron. A legtöbben a biztonság, a külföldi Covid-szabályozások és a szinte már követhetetlenné váló valutaárfolyam miatt maradnak inkább itthon, de jó pár olyan ismerős is akad, akiket a retró hangulat csábít vissza évről-évre a Balaton partjára.

   Mindannyian eljátszottunk már a gondolattal, hogy milyen lenne egy fényűző és hatalmas palotában élni. Hacsak nem vagyunk multimilliomosok, erre vajmi kevés esélyünk van. Ugyanakkor van rá egy lehetőség, hogy kipróbáljuk a fejedelmi életérzést: mégpedig az, ha pár nap erejéig egy kastélyszálloda vendégeivé válunk.

Meglehet, hogy elsőre nem éppen Békés jut mindenkinek az eszébe, ha hazánk legnagyobb turisztikai vonzerővel bíró megyéiről esik szó, pedig Békés megye is rengeteg látványosságot tartogathat az utazók számára, legyen szó akár kulturális, építészeti, természeti, néprajzi nevezetességekről vagy csak szimplán egy pár napos csobbanásról. Arról már nem is beszélve, hogy a megyében igazi kulináris kalandokban is részesülhetünk a hagyományos magyar konyha terén, hiszen ki ne hallott volna a csabai vagy a gyulai kolbászról, vagy esetleg a békési szilvapálinkáról?

Fejér megye rengeteg látnivalóval rendelkezik, akár történelmi, akár kulturális és természeti értelemben. Kastélyok, kalandparkok, szabadtéri múzeumok és történelmi emlékhelyek elevenítik fel a múltat és teszik szórakoztatóvá e vidék felfedezését. Nézzük, melyek a megye leglátogatottabb nevezetességei!

A Dél-Dunántúl legdélibb megyéje, Baranya megye rendkívül gazdag kulturális kínálattal rendelkezik. A megye székhelye Pécs, amely 2010-ben az "Európa kulturális fővárosa" címet is kiérdemelte. Baranya megyében található a Mecsek és a Villányi-hegység, amelyek remek kirándulóhelyeknek számítanak a helyiek számára, a szőlészet terén pedig Villány tüzes borai vitték szerte a magyarok hírét. A megyében több fontos várat is találhatunk, ezek közül kiemelkedik Siklós és Szigetvár.

A magyar tenger körül rengeteg érdekesebbnél érdekesebb tanösvény és túraútvonal fut végig. A tanösvényeket végigjárók rengeteg új ismerettel gyarapodhatnak az éppen bejárt tájakat illetően, eközben pedig friss levegőn vannak és akár tucatnyi szép és ritka természeti képződményt és műemléket is útba ejthetnek.

Szerencsénkre Magyarország bővelkedik termálforrásokban, hévizekben és gyógyvízű tavakban. Országunk nagy területén szinte egymást érik a különböző, szebbnél szebb és tartalmasabb kikapcsolódást ígérő élmény-, termál- és gyógyfürdők. Nincs ez másképpen Somogy megyével sem. Lássuk, merre érdemes elindulni Somogy megyében, ha kicsit kiszállnánk a hétköznapok mókuskerekéből, vagy csak csobbannánk egy jót az egyik szabad hétvégénken!