Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Szlovéniáról elsőre mindenkinek Bled és környéke jut eszébe a gyönyörű tóval, kis szigettel és templommal, pedig ha egy kicsit távolabb merészkedünk a magyar határtól, akár Toszkánában is érezhetjük magunkat!

 

Brda község neve elsőre talán nem mond sokat, viszont ha elhatározzuk, hogy felfedezzük ezt a félreeső vidéket nagy meglepetésekben lehet részünk. A mindössze 72 km2 területű kistérség Olaszországgal határos, és Szlovénia legfontosabb bortermelő régiója.


 Utazási Tipp  
    Utazások Szlovéniába

Látnivalók:

 

Smartno: A XVI-XVIII. századig fontos védelmi szerepet betöltő katonai állomás mára teljes egészében kulturális emlékhely. Történelmi központjában, mely egykor vizesárokkal és fallal körülvéve tartotta távol az ellenséget, mára összesen 26 ember él, ők segítenek ennek a különleges helynek a felújításában, rendben tartásában. Itt találjuk a Brda Házat, ahol előzetes egyeztetés után helyi ételeket és olívaolajokat kóstolhatunk.

 

Tipp: Ne hagyjuk ki a messze földön híres diós, olívaolajos csoki tortát! Két házzal arrébb természetes illóolaj, szappan és kenőcs manufaktúrát találunk, ahol minden a környéken fellelhető gyógynövényekből készül. Az erőd középpontjában álló templom tornya valamikor katonai őrtoronyként funkcionált.Smartno2Gonjace kilátótorony: A térségben számos háborús emlékművet találunk. Legnevezetesebb talán a Janez Boljka által készített bronz emlékmű. Közvetlenül mellette találjuk a Gonjace kilátót. 144 lépcső megmászása után 23 méter magasan találjuk magunkat.

 

Tiszta időben nem csak a környék gyönyörű, teraszos szőlőültetvényeit, de akár az Adriai tengert is megpillanthatjuk.


Smartno5


Dobrovo Kastély: A kétszintes reneszánsz kastély eredetileg szintén védelmi céllal épült. Négyzetes alaprajza és az épület fölé emelkedő tornyok is erre utalnak. Ma étterem és múzeum található benne, mely Zoran Music festő munkásságát mutatja be.


Dobrovo Castle


Vipolze Villa: A szőlőültetvényekkel körülvett reneszánsz villa régen vadászházként működött. Az idők során nemesek nyári lakja, első világháborús barakk, és borfesztiválok színtere is volt.

 

Most, hogy a felújítási munkálatok befejeződtek, csodás rendezvényhelyszínként üzemel tovább, alsó szintjén pedig kávézót és kortárs múzeumot találunk.


Vipolze VIlla


Bor: Goriska Brda Szlovénia legkiemeltebb bortermelő régiója. Ameddig csak ellátunk mindenhol szőlőültetvényeket, borászatokat találunk. A legfontosabb és egyben Szlovénia legnagyobb borászata Klet Brda. A térség jellegzetes bora a Rebula. Neve az olasz rebollire igéből ered, ami annyit tesz: újrafőzni, újraforralni. Ez a név a hagyományos borkészítési eljárásra utal: a must erjedése ősszel a hűvös szelek miatt megáll, majd tavasszal folytatódik újra.

 

Annak ellenére, hogy manapság már nem így készítik, az itteni borok továbbra is különlegesek. Vaníliás, mandulás illatúak, ízükben zöldalmára emlékeztetnek, remekül passzolnak a helyi rizottókhoz.

 


{gallery}smartno{/gallery}


A környéket -mint egész Szlovéniát- behálózzák a kiránduló és biciklis útvonalak, így akár autó nélkül is könnyen bejárhatjuk ezeket a kis településeket, hogy közben gyönyörködhessünk a Toszkánát idéző tájban.


 Utazási Tipp  
    Utazások Szlovéniába

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.