Egyik olyan Erdélybe szervezett programból sem szokott kimaradni leghíresebb királyunk Hunyadi Mátyás szülőházának a felkeresése, amelyek útvonala érinti Kolozsvárt.

   Legutóbbi erdélyi családi programunk összeállításakor igyekeztünk úgy felkészülni az utazásra, hogy iskolás korú gyermekeink a lehető legtöbb és számukra is érdekes dolgot láthassák Erdélyben, ami nekünk is nagy kedvencünk. Szeretünk Erdélybe menni utazási célpontként egyrészt a magyar vonatkozású élmények és látnivalók másrészt pedig a varázslatosan szép tájak miatt is. Így jutottunk el Kolozsvárra is, ahol mindenképpen meg szerettük volna mutatni nekik Mátyás király szülőházát is a sok egyéb látnivaló mellett.


Mátyás szülőháza álló kép

  A ház története: A Főtér és környékének bejárása után nem volt nehéz megtalálni Kolozsváron a Főtér közelében a nevezetes  épületet, ami az egyik legrégebbi lakóház a városban. A  fenti képen látható házban született meg  a magyarok legnagyobbnak tartott  királya Hunyadi Mátyás 1443. február 23-án. Maga a ház 2-3  régebbi épület összevonásával keletkezett, melynek a középső része  voltaképpen az a  gótikus lakóház, amely már a király születése idején is ezen a helyen állt.  A most is látható másik két épületrész körülbelül száz évvel fiatalabb, így ezek már a reneszánsz stílust képviselik.

  A ház eredetileg az 1440-es évek folyamán Méhfi Jakab tulajdonában volt, aki rendszerint ott biztosított  szállást  Szilágyi Erzsébet, Mátyás édesanyja részére, amikor Kolozsváron szállt meg.  Érdekessége, hogy ezt a  házat  később 1467. szeptember 28.-án Mátyás királyunk minden adófizetési kötelezettsége alól felmentette, ami nagyon ritka kiváltság volt ebben az időben és rendkívül értékessé tette az épületet.  Ez a státusz tudta biztosítani, hogy az épület többé-kevésbé változatlan formában élte meg az utókort.


emléktábla Mátyás szülőházán

 


   Először a XX. század elején a főtéri Mátyás szobor felállítására készülve, majd az 1940-es évek elején Kós Károly tervei szerint rekonstruálták  a Mátyás szülőházát. Az utóbbinál  kapta meg az épület a most is látható külsejét. A híres középkori lakóépületen jelenleg két emléktáblát is láthatunk. Az egyiket közülük  Ferenc-József  adományából készítették el, rajta  tévesen 27-ét jelölték meg Hunyadi Mátyás születésnapjaként, a másik román és angol nyelven azt jelzi, hogy ebben a házban született a román Corvin Mátyás, aki később a magyarok legnagyobb  királyává vált.

Mátyás szülőháza folyosó


 Ezt lehet megnézni: Nagy csalódásunkra az épületben nem egy olyan kiállítás található, ami méltó módon bemutatná Mátyás király életét, hanem valamiféle művészeti iskola kapott benne elhelyezést. Az épület román portása jófej volt és megendete, hogy belépjünk egy kicsit körülnézni, de néhány szobor részleten és egy udvaron kívül nem volt túl sok látnivaló, ami nagy kár, de úgy is megérte a látogatás hogy csak kívülről volt mit megnézni.
 Mátyás szülőházának kertje

Térképes szálláskereső Kolozsváron:

Booking.com