Svájc sok mindenről híres, kiváló csokoládéiról, bicskájáról és arról is, hogy nagyon sok világhírű sportoló is onnan származik. Ez a felsorolás „bővülhet” egy plusz elemmel, mert mindezek mellett a világ leghosszabb lépcsője is itt található.

 

A lépcső neve Niesen Treppenlauf, ami két dologra is utal. A Niesen a hegyre, amire felvisz a lépcső, a Treppenlauf pedig lépcsőházat jelent. Igen, a többi lépcsőhöz képest a Niesen Treppenlauf szó szerint kimagaslik a közülük, mert jelenleg egyetlen egy olyan lépcső sem létezik, ami akárcsak méretben megközelíthetné. A lépcső hossza természetesen rekord, a maga 3.2 kilométerével és 11674 lépcsőfokával.

 

És hogy ez egészen pontosan mit is jelent?

 

Ez a hossz a New-York-i Szabadság-szobor harmincháromszorosának felel meg, és aki volt már ott és megmászta, ez el tudja képzelni hogy milyen lehet a Niesen Treppenlauf. Ez a lépcső egyébként a világ legmagasabb épületére, a dubaji Burdzs Kalifára is köröket ver, egészen pontosan négyszer magasabb.Niesen Treppenlauf 01

forrás: flickr.com


A Niesen hegy a Svájci Alpokban található, és a maga 2300 méterével nem lóg ki a svájci hegyek sora közül, bár túlságosan alacsonynak se nevezhető. A Niesen mindemellett sok festő szívét is elrabolta és kellően misztikus kinézete miatt (majdnem szabályos háromszög) nagyon sok vásznon helyet kapott. A két leghíresebb festő, aki megfestette: Paul Klee és Ferdinand Hodler. A helység és a hegy története 1910-ben kezdődött el, amikor is egy siklóvasút épült a csúcsra.

 

A Niesen tetejéről nagyszerű panoráma tárul a szemünk elé, és meg lehet csodálni a Thuni-tavat és a bámulatos Simmen-völgyet. A környék szállodájában szobát is lehet foglalni, ami a fő turistaszezonban kifejezetten nehéz – tekintve azt, hogy csak nyolc szobás.


Niesen Treppenlauf 02 forrás: flickr.com


És mit csináljon az, aki szeretné megmászni a lépcsőt?

 

Minden évben rendeznek egy lépcsőmászó versenyt, ahol az elhivatott versenyzők minél gyorsabban akarnak feljutni a csúcsra (ez a verseny júniusban kerül megrendezésre, apropó, az eddigi legjobb eredmény egy óra két perc volt) Ugyanis az év többi részében a nagyközönség nem látogathatja a lépcsőt, mivel azt elsősorban karbantartási munkálatok végzésére használják.Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.