Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Köszönhetően az HBO csatorna jól sikerült csernobili sorozatának, egyre többen szeretnék felkeresni az 1986-os atomkatasztrófa helyszíneit.


Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban írta alá azt az ukrajnai elnöki rendeletet, ami arról rendelkezik, hogy idegenforgalmi látványossággá fejlesszék a csernobili atomerőművet és környékét. Azt az eddig tiltott zónát, ahol az emberiség történelmének eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete történt 1986 tavaszán. A rendelet értelmében új sétáló utakat építenek ki a területen és javítják a mobiltelefonok térerősségét is. Az elnök úgy fogalmazott, hogy " a csernobili események mostanáig negatív részei voltak Ukrajna országimázsának, de elérkezett az idő ennek a megváltoztatására."


 Utazási Tipp  
    A legjobb utazások
Ukrajnába

A csernobili atomerőműben lévő reaktor 1986 április 26.-án éjjel robbant fel, és óriási radioaktív felhőket sodort onnét a szél a Szovjetunió és Európa fölé. Az ENSZ és GREENPEACE szerint közel 150 000 négyzetkilométernyi területen 8 millió ember lakhelye vált sugárszennyezetté. A baleset után Pripjaty város és 30 kilométeres körzetének lakosait kitelepítették. A lakosok semmit sem vihettek magukkal, még a háziállataikat sem. Ez a terület lett a tiltott zóna. A szovjetek szerint közvetlenül 31 ember halálát okozta a baleset, de sokak véleménye szerint az a szám nagyságrendekkel magasabb volt. Azt pedig csak sejteni lehet, hogy a katasztrófa utóhatásai százezres nagyságrendben okoznak betegségeket és haláleseteket azóta is.


csernobil 01


Pro és kontra érvek a Csernobilba utazóknak:

Az utazások szervezői és az ukrán kormányszervek szerint az óvintézkedéseknek köszönhetően elenyészően alacsony szintre esett vissza a sugárzás, melynek mostani mértéke kb. egy röntgenvizsgálaténak felel meg. Az ellenzők viszont azzal érvelnek, hogy ha a levegő tiszta is a területen, ez semmiképpen sem igaz a tárgyakra és az élőlényekre. Még a pár órás tartózkodás is veszélyes sugárterhelést jelenthet a szervezetre. A tiltott zónát ma is katonák felügyelik. Tilos bármit elhozni az elhagyott Pripjaty városából vagy az erőmű környékéről. Ezt ellenőrzik is a kilépéskor.


 Utazási Tipp  
    A legjobb utazások
Oroszországba

Ugyan mindenkinek joga van eldönteni, hogy részt vesz-e egy ilyen túrán, de azt javasoljuk azonban mindenkinek, hogy a fokozott veszélyek miatt csak engedéllyel rendelkező megbízható cégek szolgáltatásait vegyék igénybe, és semmiképpen ne fogdossanak össze mindent, vagy hozzanak el bármit is a tiltott zónából!

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.