Vajon hol lehet a világ legnagyobb temploma? Tán a kereszténység szívében, Rómában? A válaszhoz egy másik kontinensig, Afrikáig kell menni…

 

1985-ig kell visszamenni az időben, amikor is Elefántcsontpart elnöke, Félix Houphouë-Boigny 80 évesen kiadta a parancsot, hogy építsen az országa egy, a Szent Péter-bazilikánál is nagyobbat. A templom helyszíne az elnök szülőfaluja (Yamoussoukro) lett, ami akkoriban már 15 ezer lakossal két éve volt Elefántcsontpart fővárosa. Egy 18 ezer fős befogadóképességgel rendelkező templom felépítése pedig elég érdekes ötletnek tűnt. Az elnök, aki magát Afrika Bölcsének nevezte, saját vagyonából finanszírozta az építési költségeket. Bár már az a tény, hogy az elnöknek 600 millió fölös dollárja volt egy nagyzoló építkezés pénzelésére úgy, hogy az országa az egyik legszegényebbek közé tartozik még Afrikában is, azért sok kérdést felvet.A Miasszonyunk, a Béke Űrnője-bazilika elég erősen emlékeztet a Szent Péter-bazilikára, bár nem teljes másolatról van szó. A kupolája alacsonyabb, bár ezt egy 10 méteres kereszt ellensúlyozza. Az alapterülete 30 ezer négyzetméter, 7000 légkondicionált ülőhellyel és további 11 ezer állóhellyel rendelkezik. Az egyik üvegablak azt ábrázolja, miközben az elnök átnyújtja a templomot magának Jézusnak. (A kereszténység egyébként az ország második legnagyobb vallási felekezete, a lakosság 34 %-a követi Jézus tanításait)


a legnagyobb katolikus remplom ami ures 01

képek forrása: youtube.com


Az elnök emellett a pápának is kedveskedni akart azzal, hogy a templom mellé egy pápai villát is építtetett, ezért ha őméltósága éppen Nyugat-Afrikában járna, lenne hely, ahol megszállhatna. Eddig csak egyszer járt itt, akkor is csak azért, hogy megszentelje. Az egész építkezéséért cserébe egy dolgot kért, hogy épüljön egy szegényeket ellátó kórház, ami 30 évvel később, 2012-ben kezdett el épülni. A templom egyébként csak kétszer telt meg teljes egészében, a felszentelésekor, és az elnök temetésekor, 1993-ban.Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.