Aki valaha már járt Görögországban, felfigyelhetett a kék tetejű és ablakú fehér házakra, melyek különösen Mykonos, Santorini és a Kükládok szigetvilágának többi szigetén találhatók meg nagy számban.

   Akár hiszi akár nem, régebben a görög házakat  nem olyan színekre festették, mint amiket a görög zászlón is láthatunk, hanem az építőanyagok eredeti színeiben voltak találhatók. A mai színhasználatuk  viszont nagyon is praktikus eredetű és a kolerajárvánnyal is összefüggésben áll.


görög


  A fotós úti beszámolók szerint Naxosz, Párosz és a többi   görög szigetek házainak többsége kőből készült, mivel a szigeteken ez az anyag sokkal inkább  hozzáférhető  építőanyag volt, mint a fa.   A kőfalak óriási  hátránya  viszont az volt, hogy a sötét színű kőházakat rendkívüli módon felforrósította a nyári tűzes napsütés. Az ilyen házak lakóinak szinte a teljes nyári időszak folyamán nagyon melegük volt, és erre a problémára jelentett megoldást a házak fehérre festése. Az elmúlt száz esztendőben egyre több háztulajdonos döntött amellett, hogy a védekezés egyik formájaként fehérre meszeli lakóháza falait. Ez az egyik fő oka annak, hogy annyira sok helyen láthatunk fehér házakat és templomokat Görögország szerte.


Mykonos6x


  A fehér szín  a hőség távoltartásán túl azonban egy másik, egészségügyi  célt is szolgált a XX. század harmincas éveiben, amikor Görögországban ismét  terjedt a kolera járvány fertőzöttség.  1938 augusztus 4-én a járvány tetőpontján Ioannis Metaxas diktátor irányítása  alatt állt az ország, aki  minden háztulajdonosnak előírta, hogy a járvány megszüntetése érdekében haladéktalanul fessék fehérre az otthonuk falait. A fehér szín a mészre vezethető vissza, amit akkoriban  előszeretettel használtak fertőtlenítésre a mediterrán térségben.  A mész azaza a kálcium-karbonát alapból nagyon fehér és erős fényvisszaverő tulajdonságú.  A meszelt falakról visszaverődő napsugarak akár fejfájást is okozhatnak az ilyen házakban élő embereknek. Azért, hogy ezt a hatást lecsökkentsék, a görögök régóta hozzákevernek egy kevés kék festéket is a mészhez, ami megtöri a fehér szín vakító hatását.


santorini2


   Ami a házak kék színét illeti, azt mészkő mellett fellelhetóő természetes anyagból  állítját elő  (talkum).   Görögországban már régóta alkalmazták a “loulaki” (λουλάκι) néven ismert  élénk kék színű port, amit a legtöbb otthonban már eleve használtak. Természetes megoldás volt, hogy a polgárok a fehér homlokzattal ellentétben, ezt az anyagot használva festették  kékre a tetőiket és az ablakaikat. A jellegzetes göörög kék színű tisztítószer neve  magyarul indigót  jelent.  A “loulaki kék” színt használják a görögök hagyományos kék-fehér házak külső színeként elsősorban a  szigeteken…


Szerző:  Bajna Gábor  fotók: Utazási Élmények Facebook csoport