Hirdetés

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Alaszka sok szempontból az Egyesült Államok legkülönlegesebb állama, ami elszigetelten, messze fent északon, Oroszország közelében és Kanada szomszédságában található.


Ez Amerika legnagyobb állama, viszont ettől függetlenül elég kevesen élnek itt, mindössze 700 ezren, amivel a harmadik legkevésbé lakott állam. Történelmét tekintve a 18. századig kifejezetten békések voltak a körülmények, egészen addig, ameddig egy orosz pénzből finanszírozott dán expedíció fel nem fedezte a területet. A felfedezés Vitus Beringhez kötődik (a neve azóta is az Alaszka és Szibéria közti szoros nevében emlékezik meg az expedícióról), aki először 1728-ban majdnem betette a lábát Alaszkába (a köd miatt nem látta a szárazföldet), ami 1741-ben aztán sikerült is neki.


 Utazási Tipp  
    Csodás utazások, hajóutak Alaszkába

A friss orosz kolóniák nem voltak jövedelmezőek, a szőrmekereskedésből nyert bőrök bevitele az anyaországba több pénzt emésztett fel, mint ami a profit volt. Ez, és a krími háborúban elszenvedett csúfos vereség miatt 1867-ben eladták az Egyesült Államoknak 7,2 millió dollárért. Rövidesen kiderült, hogy ez az amerikaiak igencsak jól jártak az üzlettel.

alaszka 01Mindössze harminc évvel a nagy arany- és olajláz kitörése előtt szabadultak meg az értéktelennek hitt tartománytól, amiből aztán idővel egy aranytojást tojó tyúk lett. Itt zajlott le a történelem legnagyobb aranyláza 1896-97-ben, amikor barát-barát ellen fordult az azonnali meggazdagodás reményében. Az olajláz, ami a kapitalista üzletmodell szárnyalása volt a hatvanas években, csak só volt az oroszok (akkor már szovjetek) sebére, akikkel egyébként sem volt akkoriban túlságosan baráti viszonyban az Államok.

Alaszka katonailag is felértékelődött a hidegháború alatt, a Bering-szoros miatt, ahol csak 85 km a távolság a két atomhatalom között. Alaszka azóta elsősorban túlélőműsorokból és különböző túlélő realitikből és "A miért éppen Alaszka" című sorozatból lehet ismerős!


alaszka 02


Az állam két legjelentősebb városa Juneau, ami egyben a főváros is, míg a legnépesebb város Anchorage. Előbbi 32000 fővel, elszigetelten tengeti mindennapjait, míg utóbbi tízszer ekkora lakossággal Alaszka valódi pénzügyi és gazdasági központja. És hogyan nem a főváros a legnagyobb város? 1964-ben egy földrengés hatására Anchorage egésze magába roskadt, és a döntéshozók úgy gondolták – miért ne lehetne ez Alaszka új központja? És megszületett a 300 ezres város.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.