Hirdetés

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Sosem volt még ennyire sok ember számára elérhető a repülés. Köszönhetően a repülőjegyek olcsóbbá válásának és a járathálózatok kibővülésének egyre többen és egyre többször élhetik át a repülés élményét. Összeállítottunk számukra egy listát arról, mit vihetnek és mit nem vihetnek magukkal kézipoggyászukban a repülőgépre?

  Amikor valaki repülőjegyet foglalt,  általában az első kérdés amire választ keres az, hogy mekkora kézipoggyászt vihet magával a repülőgép fedélzetére. A repülőkre felvihető kézipoggyász mérete jellemzően légitársaságonként változó, így feltétlenül ellenőrizni kell, hogy milyen méretű kézipoggyászt engedélyez az adott légitársaság.  (túlméretes  kézipoggyász esetén az repülőtéri ellenőrzésnél pótdíjat vethetnek ki kézipoggyászunkra) Sőt az is előfordulhat, hogy feladott poggyászként fogják szállítani, ami a helyszínen egy kapkodós pakolást és kellemetlenséget is okoz. 


tanacsok repulogeppel utazashoz 022
Mit lehet felvinni a repülőgépre?
  Ha pontosan tudjuk a kézipoggyász méretét, akkor már csak azt kell tudni, hogy mit lehet és mit nem lehet magunkkal vinni a repülőgépre.? Javasolt elsősorban azokat a legfontosabb dolgokat magunkkal vinni, amikre az utazás közben még szükség lehet, mivel a feladott poggyászt  csak a leszállás után kapjuk vissza. 

 

Elsősorban ezeket a tárgyakat engedik felvinni a repülőgépre:


- személyi és úti okmányok (útlevél, repülőjegy, beszállókártya, biztosítási kötvény, szállásutalvány, autóbérlés dokumentumok...)
- készpénzpénz és bankkártya
- kulcsok (pl. lakáskulcs, kocsikulcs)
- mobiltelefon, laptop, tablet, fényképezőgép, videokamera, nagyobb értékek
- mobiltelefon töltő és egyéb töltőkábelek
- üzleti vagy magán jegyzetek, könyv, újság
- gyógyszerek – ha szükséges, legyen hozzá orvosi igazolás is (a folyékony gyógyszerekre vonatkozó szabályok később)
- keksz, szendvics, gyümölcs, csoki
- 2 évnél fiatalabb gyermek számára étel-ital (a kézipoggyász mellett az összecsukható babakocsi is felvihető, de közvetlenül a fedélzetre érkezéskor elveszik és akiszállás után kapjuk vissza )
- zsebkendő, meleg ötözék (pl a repülőgépen előfordul, hogy megfázhatunk a légkondicionáló miatt, vagy a célállomáson hidegebb az időjárás)
- váltás fehérnemű, póló (ha elveszne a poggyász, vagy valamiért a tervezettnél jóval tovább tart az utazásunk)
- esernyő vagy esőkabát 

- A vámmentes területen vásárolt termékek más elbírálás alá esnek, de ezekről meg kell őrizni a számlát, hogy tudjuk igazolni, hogy vámmentes területen vásároltuk őket. Engedélyezik a cigaretta, üdítő és szeszes italok, parfümök,  és más ajándék vagy használati tárgyak felvitelét, mert azok már átestek egy biztonsági ellenőrzésen.


airport 731196 640forrás: pixabay

FONTOS:  Amennyiben akkumulátorral, lítiumos, lítium-ionos cellával rendelkező mobiltelefont, laptopot, kamerát stb. viszünk magunkkal, akkor azt  kizárólag a kézipoggyászban, a fedélzeten szállítható és külön védelemmel kell ellátni a rövidzárlat esetére. Ehhez az eszközt az eredeti csomagolásába, esetleg műanyag zacskóba kell tenni, vagy más módon kell szigetelni a csatlakozókat.


Folyadékok szállítása: 
  A kézipoggyászban szállítható minden folyadékra nagyon szigorú előírásokat kell betartanunk. Csak olyan folyadékok vihetők fel a repülőgép fedélzetére, amik átestek a biztonsági ellenőrzésen. Minden utazó egy darab átlátszó, újrazárható műanyag zacskót vihet fel a repülőre a kézipoggyászában. A zacskó űrtartalma max. 1 liter lehet. A zacskóban felvitt minden folyadéknak – innivaló, hab, krém, naptej, parfüm, stb. legfeljebb 100 ml-es vagy annál kisebb űrtartalmú  kiszerelésben kell lennie. Minden más folyadékot a feladott poggyászba kell elhelyezni.


 

forrás: pixabay


Mit nem lehet felvinni a repülőre?

A kézipoggyászban nem szállíható termékek körét a 185/2010 EU rendelet 4C függeléke sorolja fel. Ezek közül a legfontosabb tiltott tételek a következők:

 

- éles, szúró- és vágóeszközöket, egyéb  veszélyes tárgyak,

- hegyes, éles tárgyak (pl. borotvapenge, bicska, olló, hegyes végű esernyő)

- tűz gyújtására alkalmas eszközök 

- lőfegyverek, és valódi fegyverre hasonlító játékfegyverek
- íjak, nyilak, számszeríjak
- sokkolásra, kábításra, bénításra szolgáló eszközöket (pl. önvédelmi spray, könnygáz spray, állatrisztó szerek)
- kéziszerszámok, amelyek veszélyt jelenthetnek  a repülőgép biztonságára (pl. fúrógép, csavarbehajtó, véső, fűrész)
- sporteszközök, amelyek ütés útján okozhatnak súlyos sérülést (pl. baseballütő, hegyes végű túrabot)
- robbanóanyagok, gyúlékony anyagok, gyújtóeszközök (pl. lőszer, tűzijáték, gyufa)


 


A kézipoggyász tartalmának ellenőrzése

 A kézipoggyászok  tartalmát indulás előtt a repülőtéri biztonsági ellenőrzés alkalmával vizsgálják meg. Először átvilágítják, hogy a kézipoggyászban valóban csak a repülőre felvihető dolgok vannak-e?  A vizsgálat során a kézipoggyászt és a zsebeink tartalmát, az övünket és más fémtárgyainkat nagy műanyag tálcára kell helyezni. Az ellenőrzés előtt a laptopokat, tableteket és a folyadékokat tartalmazó visszazárható átlátszó zacskót is külön ki kell venni a kézipoggyászból, hogy a biztonsági ellenőrök megvizsgálhassák a tartalmát. A tálcák ezt követően egy gumiszalagon haladva röntgen készüléken mennek át, ami átvilágítja a kézicsomagok tartalmát. Ha a kézipoggyászunkban valami tiltólistán szereplő tárgyat találnak az ellenőrző pontnál, elkobozzák vagy arra kérik az utazót, hogy dobja ki. Ezért javasolt  a nagyobb kiszerelésű folyadékokat, pl. ital, naptej, dezodor, arcszesz, borotvahab stb. a feladott bőröndünkbe vagy utazótáskánkba tenni. A biztonsági ellenőrzés során még azt is kérhetik hogy bontsuk ki a szállítani kívánt üveget és tubusokat, hogy a tartalmukról megbizonyosodhassanak.

 


 Utazási Tipp  
    Akciós szállások Magyarországon azonnali foglalással


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.