Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

    A szerbiai Mokra Gorát az ENSZ Turisztikai Világszervezete a Világ egyik legszebb falujának minősítette decemberben, amit a látnivalói mellett a természeti kincseinek is köszönhet. A világhírű rendező Emir Kusturica egy fából épült várost építtetett a területén, szintén népszerű látványosság a nyolcas alakú  kisvasút melynek utasai megcsodálhatják a környék értékeit érintetlenül hagyott természeti értékeit. 

  A 600 lelkes szerbiai Mokra Gora nevű faluban lalkói régóta tudják, hogy a Világ egyik legszebb településén élnek. Decemberben már  az ENSZ Turisztikai Világszervezete is földünk  legjobb célpontjai közé választotta Mokra Gorát,  érintetlenül maradt természeti környezete, a tiszta víze és levegője, valamint  az egyedi látnivalóinak köszönhetően. 


mokra gora


  A mokra goraiak híresen jó vendéglátók, akik pozitívan gondolkodnak a turizmusról. A helyi turizmus számára a legjobb reklámot az jelentette, hogy a világhírű filmes, Emir Kusturica forgatási helyszínként egy fából épült városkát hozott létre  a falu határában lévő domb oldalában, amit  nagyon sokan keresnek fel minden esztendőben.  Kusturica Mećavnik nevű fából épült kisvárosa kulturális zarándokhelyé vált az utóbbi években.


 Mpkra gora3

 


   A környék idegenforgalmának fellendüléséhez nagyban hozzájárult  a Šargani nyolcas nevű  kisvasút is, ami egy igazi turistalátványossággá vált amiatt, ahogyan a csodálatos hegyvidéken nyolcas  alakú pályán vezet az útja az apró hegyifalu és a hegyi hágó között. Európa többi országához hasonlóan Szerbiában is kevés  keskeny sávú kisvasút maradt fent. Az egyik közülük  a Sargani nyolcas (Šarganska osmica) elnevezésű kisvasút 15 km hosszúságú vonala, ami – ahogyan a neve is jelzi – egy bravúros mérnöki leleményességnek köszönhető alkotás. Az 1920-as években a vonal építésekor ugyanis,  a kb. 260 méteres szintkülönbségű meredek lejtőt  úgy tervezték meg, hogy a vasúti síneket egy elnyújtott nyolcas alakban fektették le. Így kisebb emelkedéssel tudott feljutni a vonat a Sargani hágó tetejére, a térség jelentős vasúti csomó pontjához.  Érdekesség, hogy a vasúti pályát ezen a szakaszon is lebontották az1970-es években, de 1999-ben újra megépítették a kisvasút eredeti nyovonalán, azóta ismét turistákat szállít. A vonatos túra egy kb. 2 órás program, melynek során több helyen is ki lehet szállni fényképezni vagy megcsodálni a táj szépségeit. Nagy élményt jelent, kár lenne kihagyni, ha valaki erre jár.


 mokra vonat


  A terület 2005 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, a lakosság óvja-védi a természetet és a környék élővilágát. A helyiek a közelmúltban megakadályozták egy nikkelbánya nyitását is. A természetvédelmi rendészet emberei pedig nagy erőkkel küzdenek az illegális szemétlerakás és az engedély nélküli  építkezések ellen.  Mokra Gora jelenlegi lakosainak száma körülbelül hatszáz főnyi. Régebben sokan elmentek, de az elmúlt évtizedekben néhány fiatal már vissza is költözött, vonzotta őket a vidéki életforma és a táj szépségei. A helyi általános iskolában most csupán  30 diák végzi a tanulmányait, de reménykednek benne, hogy  következő években ez a létszám is  növekedni fog.

Keres szállást Mokra Gorában és a környéken online foglalással !


Booking.com


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.