Az Adria népszerűsége hosszú ideje töretlen az utazók köréban. Horvátország mellett egyre többen keresik fel déli szomszédját a kis  Montenegrót is, melynek nevezetességeit egyszer legalább mindenkinek érdemes lenne felkeresni. A Montenegró szépségei iránt érdeklődöknek összeállítottuk a legfontosabb látnivalók listáját, ha valaki kedvet kap hozzá, bátran szervezze a következő nyaralását  Montenegróba, az biztos, hogy nem fogja megbánni !


 1. Kotor 
Talán a leghíresebb montenegrói látnivaló Kotor városa  és a Kotori-öböl. Kotor középkori erődjét egykor  a Velencei Köztársaság építette,  Konstantinápoly 1453-ban bekövetkezett eleste után a Török Birodalom elleni védekezés részeként. Kotor egész óvárosát egy robosztus méretű 4500 méter hosszú 20 méter magas várfal veszi körbe ami több mint dupla  olyan hosszú, mint a Dubrovnik várfala. A montenegrói utazóknak  feltétlenül érdemes meglátgatni Kotor várát és járni egy nagyot a csodálatos  óvárosban, ami az egyik legjobb állapotban megmaradt középkori városmag  az egész  Földközi-tengeren. Az óváros legfőbb nevezetessége a Szent Mária katedrális. A Kotori vár főbejárata a tenger felé néz, a Szárazföldi kapu a Skurda folyón át a szárazföld irányába vezet,  a Gurdić bástya mögött  van egy harmadik apró kapuja is.

TIPP:  Aki szereti a szép panorámát, menjen fel Szent Iván hegyre mert csodálatos kilátás nyílik az óvárosra és a Kotori-öbölre is! 


montenegro kotor 01

2. Gospa od Škrpjela templom
A Kotori-öbölben, hajóval lehet flekeresni  egy kis szigeten a Gospa od Škrpjela (Sziklák Asszonya) templomot ami talán a  legkülönlegesebb egyházi épület egész Montenegróban. A szemközti Perastból és Kotorból lehet felkeresni a legendás szigetet hajós kirándulások keretében. Ha valaki Kotorba látogat, kár lenne kihagynia a Gospa od Škrpjela templomot.


Gospa od Škrpjelatemplom

 3. Tivat eleganciája

Tivat egy elegáns, magas kategóriájú nyaralóhely ami elsősorban luxus jacht kikötőjéről (Portó Montenegro) valamint a szépen gondozott elegáns strandjairól közismert.  Tivattól mindössze néhány kilométerre található a Tivat repülőtér, ami légi összeköttetést biztosít Európa és a montenegrói tengerpart üdülőhelyei között. A kikötőben nagyon sok a luxus yacht, a kikötő eleganciáját érezni lehet Tivat strandjain is. Tivat tengerpartját és strandjait  nagyon szépen rendben tartják,  vizük  lassan mélyül és kavicsos. Strandoláás után jól esik egy séta Tivat óvárosában. Jókat lehet vacsorázni vagy fagylaltozni, esténként érdemes megnézni a kikötőben himbálózó elegáns luxus jachtokat!


tivat

4. A Mamula erőd
A Kotori-öböl bejáratának védelmére egy kis szigeten erődöt építettek a XIX. század során. A Mamula erődöt később  börtönként is használták. Ma  egy érdekes látnivaló ahová szezonban sok hajós kirándulást szerveznek a hét minden napján. Helyi információk szerint, a szigetet magán kézbe került és luxus szállót építenek rajta, tehát ha lehet nézzük meg, mert később erre már nem lesz lehetőség.


mamula erőd

 

5. Budva óvárosa és tengerpartjai
 Budva Montenegró legismertebb tengerparti üdülőhelye. Történelmi óvárosa és a közeli  Ricardova glava strand is nagyon népszerűek. Óvárosa egy kis félszigeten épült fel, melynek helyén már a római korban is erősség volt, amit  a Velencei Köztársaság épített tovább.  A hangulatos  Budva városa Montenegró legnépszerűbb úticélja, érdemes felvezetni a meglátogatandó  helyek  listájára. A budvai óváros is nagyon szép valamint számos  rendezett  strand is található Budva partjainál. Érdemes kipróbálni  minél több strandot, illetve menjünk át kis hajóval a Sveti Nikola szigetre is,  át, ami egy nagyon népszerű  kirándulóhely , akár családi vagy romantikus programokhoz  egyaránt megfelelő.


 budva

 

6.  Sveti Stefan a festőien szép magán sziget
Montenegró látnivalói közül ezt a magánkézben levő szigetet fotózzák a leggyakrabban.  Sveti Stefan kis szigetén egy luxus szállodakomplexumot építettek ki ami  gyakran szerepel a leghíresebb magazinok címlapján is. Sok híresség kedvenc nyaralóhelye a  csodaszép kis sziget. Sveti Stefan különlegességét az adja, hogy az egész város középkori szépségében fennmaradt.  A sziget vendégei luxus kivitelben átalakított házakban tudnak megszállni, némellyikhez privát strand is tartozik.


sveti stefan A FOLYTATÁSÉRT LAPOZZ TOVÁBB !