7. Petrovac

Petrovac egy nagyon kicsi városka ami Budvától mindössze 17 km-re található. Olajfák és fenyőerdők veszik körül egy festői kis öbölben. Bár a város nem olyan nagy mint más turisztikai célpontok Montenegróban, mégis nagyon népszerű azon turisták körében, akik inkább a csendesebb és nyugodt nyaralást kedvelik. Petrovac gazdag és érdekes történelemmel rendelkező üdülőhely.  Az első lakók a Kr. U. 3. században telepedtek le még a római időkban, a későbbiekben a velenceiek itt is erődöt építettek. Évek óta nagyon vonzó a turisták körében akik a világ minden tájáról érkeznek. Szeretik a fenyő- és olajfaligetekből származó friss levegőt, a tiszta kék vízet, a különféle kavicsos strandokat, amelyek lehetőséget nyújtanak egy strasszmentes családi nyaralásra.


petovacx 

 

8. Ulcinj Hosszú strandja
 Az albán határ előtti utolsó montenegrói nyaralóhely Ulcinj, ahol egészen az albán határig egy hosszan elnyúló 12 km-es homokos partszakasz húzódik. (Velika plaza). Ulcinj partja  finomszemű homokkal borított, a strand vize lassan mélyülő.  A helyiek szerint övék  az  egész Adria legjobb és legnagyobb strandja.


ulcinj

 

9. A Skadar tó
  Montenegró fővárosától Podgoricától kb. 30 kilométerre az albán határ mentén  található a Balkán-félsziget legnagyobb tava, a Skadari-tó amit 1983-ban nyilvánítottak Nemzeti Parkká a hely különleges faunájának és florájának köszönhetően. Különlegesség, hogy a tó vízszíntje kb. 5 méterrel a tengerszint alatt található. Ezt a Nemzeti Parkot akár saját szervezésben, akár szervezett kirándulással is  fel tudjuk keresni. A Skadari-tó többféle programválasztékábó  a strandolás, a hajózás és csónakázás valamint a horgászás a legnépszerűbbek.  Mediterrán klímája miatt a tó, még télen sem fagy be. Nagyon sok madár él a Nemzeti Park területén, ha felkeressük csodálatos  tájakat ismerhetünk meg.


skadar lake

 

10. Dumitor Nemzeti Park

Montenegró északi részén található az 1500 méter magas hegyvidéki Dumitor Nemzeti Park. Télen akár síelni is lehet, nyáron pedig rendkívül szép túraútvonalak várják az utazókat. Különlegesen szép látványt nyújt az 1.416 méteres magasságban lévő Fekete-tó, valamint a 82 kilométer hosszú lélegzetelállító Tara-szurdok, ami Európa legmélyebb szurdoka. (1.300 méter !!!) A Tara szurdok az UNESCO Világörökség része. Montenegró Nemzeti Parkjai.


durmitor mountains

10+1 Njegost Mauzóleum

A Lovcen hegyen épült mauzóleum Montenegró ikonikus nemzeti jelképe. A hegytetőn épült változatos múltú emlékhely Petar Petrović-Njegoš költő és filozófus nyugvó helye. A tengerpart különböző üdülőhelyeiről szerveznek oda  kirándulásokat, a látogatók  felkeresik a festői tájon  épült emlékhelyet. Tiszta időben még Olaszországig is el lehet látni a magaslatról, ahol a mauzóleum található.


 Njegost Mauzóleum


 
Szerző:  Bajna Gábor