2023 januárjától sem a turistáknak sem Dubai lakóainak nem kell már külön engedély az italboltokban alkoholos italok vásárlásához, mindössze  egy érvényes személyazonosító okmány bemutatása szükséges, hogy a vásárló elérte a 21 éves kort.

   2023 január 1-jétől jóval egyszerűbb lett az alkoholos italok vásárlása  Dubajban.   A Dubai Emirátusban élők és a turisták is legálisan vásárolhatnak és fogyaszthatnak már alkoholt az Egyesült Arab Emirátusok kormányának új törvénymódosítása szerint.  Még a muszlim vallásúak számára is lehetségessé vált  21 éves koruktól az alkohol fogyasztása.  


alkoholos italok


  A turizmus fellendítése érdekében eltörölték az alkoholos italokra kivetett 30%-os adót.  Az új szabályozásra főleg  azért volt szüksége Dubainak, mert az ott élő külföldiek száma kb.  kilencszer annyi, mint a belföldieké, és ők  gyakran más emírségekbe autóztak el azért, hogy nagyobb tételben vásároljanak alkoholt. Arra is számítanak a hatóságok, hogy ezután még többen fognak Dubaiba érkezni azért, hogy ott bulizzanak és ezzel új rétegeket tud megcélozni az Emirátus.

  A folytatásban megtudható, hogy mit érdemes tudni Dubajban az alkohol vásárlásáról,  fogyasztásáról és az árakról, valamint arról is, hogy mire kell odafigyelni az utazóknak.


dubai Burj Khalifa header


   Dubaiban a törvények szerint csak engedéllyel rendelkező bárokban lehet  alkoholos italokat  fogyasztani.  Korábban a turistáknak ehhez is  engedélyt kellett váltani, ami macerássá tette számukra az alkoholos italok vásárlását. További korlátozás volt, hogy ez csak a nem muszlimokra és a 21 évnél idősebbekre vonatkozott. 


dubai beach


  Fontos szabály azonban, hogy nyilvános helyeken (kivétel a vendéglátóhelyek) tilos alkoholt inni és részegen sem mutatkozhatunk. Ittasan továbbá gépjárművet vezetni is szigorúan tilos. Szintén előírás, hogy az alkoholtartalmú italokat csakis semleges csomagolásban lehet szállítani. Az alkoholtörvény végrehajtását  viszont minden emírség külön-külön szabályozza. Például Abu Dhabi Emirátus megengedően áll hozzá , de az alkoholfogyasztás a Sharjah Emirátusában továbbra is tiltottnak számít.


dubai kikötő éjjel


 Bár 2023 január elejétől Dubai  kormánya 1 éves próbaidőre eltörölte az alkoholos italok 30 százalékos adóját, ne számítsunk egyből nagyon olcsó árakra. A forgalmazók ugyanis maguk dönthetik el, hogy  tovább adják-e ezt a kedvezményt. Hosszabb távon viszont valószínűleg mégis számíthatunk a sör, a bor, és más  szeszes italok árcsökkenésére. 


Térképes szálláskereső online foglalással:

Booking.comTöbb, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.