Ahány ország, annyiféle szokás honosodott meg a borravaló adásának kérdésében. Utána jártunk, melyik országban mire lehet számítani?


Mi magyarok hozzászoktunk ahhoz, hogy borravalóval fejezzük ki az elégedettségünket, ha étteremben járunk. Az utazási szezon kezdetén úgy gondoltuk, hogy érdemes utána nézni a magyar utazók főbb célországaiban, hogy mire lehet számítani borravaló ügyben, ha étteremről, taxizásról, londinerről vagy takarítókról van szó?


borravalo 01

Ausztria, Csehország, Szlovákia:

Éttermekben és a taxisoknál is 10-15 % borravalót szokás adni, ha elégedettek vagyunk a szolgáltatással. A londinernek 1 a takarítónőnek napi 1-2 eurót szokás adni.


Németország:

5-10 % az alapszabály, mely az éttermi számla emelkedésével valamelyest csökkenhet is. Szállodákban a londinernek 2 eurót illik adni, a takarításért 2-5 euró a szokásos összeg. Taxikban is él az 5-10% borravaló szokása.
 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk a világ minden tájára

Olaszország, Horvátország:

10% borravaló a szokásos összeg mindkét népszerű országban. Amennyiben Olaszországban szerviz felárat tüntetnek fel a számlán (corpeto), vagy egyáltalán nem kell adni, vagy alacsonyabb összeg is megfelelő lesz. A taxiban elegendő felfelé kerekíteni, a takarítónőknek napi 1-2 euró a megfelelő összeg.TIPP: Szintén fontos jó tanács, hogy elégedettségünket szóban is fejezzük ki. Ez azon túl, hogy jól esik, fontos visszajelzés is a dolgozóknak.Görögország:

Éttermekben 10 % -ot, kisebb tavernákban egy eurót szokás adni. A takarítónőknek elutazáskor egy kisebb összeget javaslunk, míg a taxisoknál elegendő a felkerekítés is.


Franciaország:

Szinte általánossá vált gyakorlat, hogy mindenhol beépítik a számlába a borravaló 15%-os összegét (couvert), így nem szükséges külön fizetni. A takarítóknak napi 1-2 eurót szokás adni, a taxiban ott is kerekítenek, persze ha belefér és elégedettek vagyunk, a franciák is jó néven veszik a borravalót.


borravalo 02
Spanyolország, Portugália:

Az éttermekben, a bárokban és a taxisoknak is 10 % borravalót szokás adni. A takarítóknak itt is napi 1-2 eurót adnak. A taxisoknak elegendő, ha felfelé kerekítjük a fuvardíjat.


Törökország, Egyiptom, Tunézia:

Az éttermekben és bárokban 10-15 % baksist szoktak adni. (ennek elmaradása nagy udvariatlanságnak számít). A londinert és a takarítónőt egy euróval jutalmazzuk, míg a taxiban felfelé kerekítenek.
 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk a világ minden tájára

Általánosságban elmondható borravaló témában, hogy minden országban örülnek annak, ha hálánkat borravalóval fejezzük ki. Fontos tudni, ha a borravalóról gondolkozunk, hogy nagyon sok helyen eleve belekalkulálják a dolgozói bérekbe a borravalót. Sokan nemcsak emiatt, hanem szakmai elhivatottságból is figyelmesen végzik a munkájukat. Ha nem akarunk kellemetlen helyzetbe kerülni, célszerű erre a célra némi készpénzt magunknál tartani, mert a bankkártyával fizetett összeg többnyire nem annál a személynél köt ki, aki felé a hálánkat kimutatnánk.


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.