Nördlingen egy elég különleges német város, ugyanis az egész egy meteoritkráterbe épült. Nincs még egy ilyen hely a világon!

 

A 20 ezer fős város Németország déli részén, Bajorországban található, a Donau-Ries nevű járáson belül. A középkorban is nagy hírnek örvendett, mivel a kontinens egyik legrangosabb és legrégebbi lóversenyét, a Scharlachrennent itt rendezték meg - magyarul, „skarlát futam”. A város alapvető turisztikai értéke már ebből is sejthető és erre tesz rá egy lapáttal az, hogy egy kráterbe épült.


nordlingen 01

forrás: noerdlingen.deA Ries-kráter a maga 25km-es átmérőjével egy jelentős területet ölel át. A 20. század közepéig úgy gondolták, hogy a kráter vulkanikus eredettel rendelkezik, majd ezt egy amerikai geológus-csillagász Eugene Merle Shoemaker cáfolta meg, és állt elő azzal, hogy ez egy meteoritbecsapódás 14,5 millió éves nyoma. (A becsapódás körülbelül 1,8 milliónyi Hirosimára ledobott atombomba erejével ér fel) A tudós éppen a városban járt, amikor megtapogatta a templomot, hogy mégis miből készült, mikor ráeszmélt arra, hogy

 

ilyen kőzet csak meteoritbecsapódások helyén alakulhat ki.

 

Bár sokan kételkedtek Shoemaker elméletében, egy geológus csapat elég könnyedén bizonyította az állítását, mivel gyakorlatilag az egész középkori belváros tárgyi bizonyítékként szolgál, tekintve azt, hogy akkoriban minden ebből az anyagból épült.

 

Ez, a becsapódások által keletkező anyag a suevit, ami egy kifejezetten jól faragható kőzet. (Bár ez annak fényében, hogy egy egész várost épült belőle, egyáltalán nem meglepő). A hely kőzettani jelentőségét az is növeli, hogy a meteorit pont egy grafitlelőhely közepére csapódott be, ami a hatalmas nyomás következtében gyémánttá változott. Ezek nem összefüggően találhatóak a föld alatt, hanem szétszórtan, apró 0,3 mm-es darabokban. Ez körülbelül 72 ezer tonnára saccolható, ami bár elképesztő mennyiség, de a rentábilis bányászat feltételeinek nem tud megfelelni.


nordlingen 02

forrás: noerdlingen.de


Az egyik helyi múzeum még azt is elmondhatja magáról, hogy a Holdról származó kőzetek is vannak a városban. Bár ez nem lepottyant az égből, hanem az Apollo-11 legénysége adományozta a német településnek, mivel Armstrong és Aldrin a nagy útjuk előtt többször is gyakorlatoztak a környéken és nagyon megtetszett nekik a hely. A kráternek van egy kisebb ikertestvére, mindössze 40 km-re a várostól, bár ennek az átmérője csak 3,8 km-es, de azt feltételezi, hogy a két krátert egy egymás körül keringő meteorit páros okozta, mivel mindkét kráter nagyjából ugyanakkor keletkezett.

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.