Nőtincs, a Nógrád megyei község, ahol az erdő mellett alpaka farm épült   ahol megállt az idő.  Ahol az állatok családtagok. Ahol kicsik és nagyok biztonságban élvezhetik a seholszigeti kalandokat.

  Nőtincs nevének csengése felkeltette az érdeklődésem. Mikor megtudtam, hogy alpaka farmot rejt a térség, nem volt kérdés ide megyünk kirándulni. A szájhagyomány szerint az itt található dombon állt a nógrádi török basa vára, ahol háremet tartott. A magyar lányok a hajfonataikból kötelet fontak s így ereszkedtek le a kastélyból. Menekülésük közben a fonatokat hátrahagyták, ezért nevezték el a törökök a falut Nőtincsnek. Nagy izgalommal vártam, hogy elinduljunk az alpaka foglalkozásra. De mi is az az alpaka? Utazási Tipp  
    Szállásakciók, gyors foglalás, akár SZÉP kártyával is!


alpakáak 1


  Ez a faj egy dél-amerikai teveféle, melynek valószínűleg a legközelebbi rokona a vadon élő vikunya. Sokan összetévesztik az alpakát a lámával. Ha kipróbáljátok ezt a programot, bizton állíthatom, többé nem keveritek össze őket. A foglalkozás kiscsoportos keretek között történik, előre jelentkezés alapján. 3000 Ft / fő a díja, 45 percet vesz igénybe.
Alpaka séta  Az alpaka stressz érzékeny állat, ezért fontos a nyugodt, higgadt közeledés feléjük. Sokszor használják őket terápiás állatoknak is. Szerintem ebben az évben receptre kellene felírni egy alpakát minden családnak. A program avval kezdődik, hogy a fiúkat a karámokba engedik. Itt először vitaminos falatokkal kínálhatjuk őket, közben összebarátkozunk velünk. Elkezdjük simogatni a nyakukat, fejükhöz nem nyúlva. Mindegyik alpaka külön egyéniség, saját szokásokkal. Igénylik a foglalkozást, roppant intelligensek. Hallhattuk hogyan kommunikálnak egymással, jelezték ha esetleg valami nem tetszett nekik. A program legjobb része, a száron való vezetés, azaz sétáltatás. A hám felhelyezése utána minden család egy alpakát vihetett sétára. A mi alpakánk Csoki volt. Csoki egy kicsit rakoncátlan három éves, barna bundájú hím. Kivezettük őket a megszokott legelőjükre s itt sétáltunk velük. Egy-két jó falattal lehetett ösztönözni őket a haladásra.


Alpaka foglalkozás

  A fiúk után átmentünk a lányokhoz is. Azóta már megszülettek az alpakabébik is, akik akkor még pocaklakók voltak. A gondozók meséltek a Farmról, az állatok gondozásáról, a gyapjújuk felhasználásairól. A lenyírt bundájukat eladják. Nagyon jó a hőtartásuk s nem szúrnak, ezért ruházati kellékek készülnek belőlük leginkább. A gyapjúból kinyert keratin anyagot pedig a szépségiparban hasznosítják. Kézzel készítenek szappant belőle, mely jót tesz a bőrnek és a hajnak egyaránt. Az eljárás során a jószág semmilyen fájdalmat nem szenved. A bundájukat rendszeresen szükséges nyírni. Minden alpakának saját szappanja van, melyhez illatot is társítanak. A Csoki alpaka szappan természetesen csoki illatú. A farm mellett Élménypark található, további állatokkal, kisvonattal, kézműves kuckókkal. Nyaranta igazi indián sátorban lehet táborozni a csillagok alatt. Alpaka Farm és Seholsziget Élménypark két rejtett gyöngyszem az országban. Javaslom, hogy tapasztaljátok meg! Kérjetek időpontot, szeressétek és tiszteljétek az állatokat.
Nőtincsi tó 1

  A park után a közeli tóhoz sétáltunk el. A Lókos-patak völgyében alakították ki negyven hektáron ezt a mesterséges tavat. Lehet horgászni (engedéllyel), csónakázni, kajakozni vagy csak a partján ülni, nézni a vizet s élvezni az életet. Akik biciklivel érkeznek körbe is tudják tekerni.
Nógrádi várrom 1

   A tó után elbúcsúztunk Nőtincstől s Nógrád felé indultunk tovább. 8,5 km-re van ide a Nógrádi várrom. A megye innen kapta a nevét. A rom teljesen ingyenesen látogatható. Lábánál le lehet tenni az autót s egy könnyebb sétával lehet felérni a szintjére, ahol a romok között sétálva élvezhetjük a szabad levegőt. Ő a megye legrégibb vára, a X. században épült. Pazar a kilátás a várból a börzsönyi hegységre. Egy nap alatt is mennyi élményben lehet részünk! Az állatok és a természet mindig felüdülést nyújt. Nőtincsnek pedig nem csak neve különleges, hanem falusi turizmusa is.
                     Szerző & fotók:  Szőlősi-Papp Orsi – Utazz, Élj, Szeress