Moszkva és Szentpétervár után Novoszibirszk számít Oroszország harmadik legnagyobb városának.  Szibéria  legnagyobb települése közel 130 éves,  másfél milliós  lakosságával komoly régióközpont. Oktatási, tudományos, kultúrális és szórakozási  központokkal valamint jelentős iparvállalatokkal is rendelkezik.  

  Az 1897-ben alapított  orosz nagyváros Moszkvától 3666 km-re  keletre található. Eredetileg egy Gusevka nevű kis falu állt a helyén. Gyors fejlődése  az Ob folyó felett  a transz-szibériai vasút számára épített hídnak volt köszönhető, ami fontos kereskedelmi és közlekedési központtá tette. Később Novonikolajevsk néven ismerték, Szent Miklós és Oroszország utolsó cárja, II. Miklós  tiszteletére, mai nevét 1926-ban kapta, azóta hívják Novoszibirszknek.


novoszib térkép


   Napjainkban egy novoszibirszki utazás Moszkvából alig több mint két napig tart vonattal,  repülővel négy órát vesz igénybe az út. A modern Novoszibirszk egyszerre árasztja  magából a nyugodtságot és a rohanó városi  hangulatot.

   Forró nyarakon a  városban sétálva  sokféle emberrel lehet talákozni, a város  kávézóinak színes teraszain. Télen sincs mindíg  rendkívüli hideg, a napsütéses téli napokon jókat lehet sétálni a városban. Rengeteg kocsma és kávézó várja a városba érkező turistákat. A helyiek nagyon vendégszeretőek.  Bár nem mindenki beszél angolul, ha segítségre van szükséünk, általában mindig lehet  találni valakit, aki segíteni tud. 


novosib8


TOP 10 érdekesség Novoszibirszkről:

  • A szovjet idõkben Novoszibirszk gyors népességi  és ipari fejlõdése miatt a "Szibériai Chicago" elnevezést kapta. Ezt a dinamikát napjainkra is megőrizte, továbbra is  Novoszibirszk a leggyorsabban fejlődő város az Urál és a Csendes-óceán partja között.
  • A második világháború idején Novoszibirszk  bolygónk talán legértékesebb kincseinek adott otthont. A moszkvai Tretyakov Galériát   biztonsági okokból teljesen kiürítették.  Nagy Péter trónja és Alekszandr Puskin kéziratai csak egy kis részét képezték Oroszország kincseinek, amiket teljes titokban őriztek a háború idején a még megnyitás előtt álló Novoszibirszki Operaház és Balettszínház falai mögött. 
  • Novoszibirszk Operaháza és Balettszínháza Oroszország legnagyobb színházépülete. Jóval nagyobb, mint a moszkvai Bolsoj Színház. Látogatói egész évben kiváló színvonalú előadásokat tudnak megtekinteni.
  • Novoszibirszk jellegzetes színű Glavniy vasútállomása a legnagyobb állomásépület az egész transzszibériai vonalon.
  • Moszkva távolságban közelebb van Londonhoz, mint Novoszibirszkhez.
  • Novoszibirszk másik időzónához tartozik mint az orosz főváros. ( + 3 óra Moszkvától, +7 a greenwichi időtől )
  • 1962-ben Novoszibirszk  volt a legújabb alapítású város a földön, ahol több mint egymillió ember élt.
  • 1985-ben Novoszibirszk volt első város szibériában,  ahol metróvonallal oldották meg a tömegközlekedést. 
  • Szent Miklós szépen díszített kápolnája  volt a régi orosz birodalmi birodalom földrajzi középpontja. A szovjet időkben elpusztultították, most eredeti szépségében újjáépítik.
  • Az Ob-folyó egyik szigetét Tajvannak becézik a helyiek: télen a befagyott folyón át is lehet sétálni hozzá.

Novoszibirszki Operaház és Balettszínház

 novosib2


 Novoszibirszk egyik gyöngyszeme  az Akademgorodok, vagyis „Akadémiai Város”  más néven orosz Szilícium Tajgának is nevezik. Egy varázslatos erdőben található az Ob folyó hatalmas víztározójának közelében, amelyet a helyiek Ob-tengernek is neveznek.


 
Novoszibirszk

A 20. századi szovjet képeslapNovoszibirszkről: a belvárosi strand, a repülőtér, a parkok, valamint az Opera- és Balettszínház


   Novoszibirszk fontos közlekedési csomópont. Vasúton az  Altaj-hegységhez  a hatalmas északi területek irányában Salekhardig biztosít összeköttetést, valamint  a transzzibériai vasúútvonalon a kazahsztáni Almatival és további  1687 km-es utat tesz meg, ezen túl pedig Kína nyugat felé lehet eljutni. 


 novosibirk3


  Akár munka miatt utazunk Novoszibirszkbe, akár egy gyors szusszanásra szakítjuk meg utunkat a szibériai vasútról, Novoszibirszk az étkezési, szállás és kikapcsolódási lehetőségek széles választékát kínálja az utazóknak. 

KALAND A SÍNEKEN :  TUDJ MEG TÖBBET A TRANSSZIBÉRIAI VASÚTRÓL ! 
Szerző: Bajna Gábor    Fotók :  Tárnok Ágnes


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.